XBLOG logo @2x

Κρυολόγημα

Τις προηγούμενες μέρες πέρασα το πρώτο κρυολόγημα για φέτος. Νομίζω ότι αυτή την περίοδο αρκετός κόσμος είναι κρυωμένος, αν κρίνω τουλάχιστον από φίλους και γνωστούς μου. Φταίει ο καιρός; Φταίει η διατροφή; Φταίει κάτι άλλο;

Έψαξα λίγο στο διαδίκτυο προκειμένου να βρω διάφορα στοιχεία για τα κρυολογήματα, τα συμπτώματα, τις βιταμίνες που πρέπει να παίρνουμε για να το αντιμετωπίζουμε κλπ.

Γενικά για το κρυολόγημα: Το φθινόπωρο, είναι η εποχή που εκδηλώνονται τα πρώτα κρούσματα του κρυολογήματος. Το κοινό κρυολόγημα είναι εποχικό. Άσχετα από την θερμοκρασία ή το πώς αλλάζει ο καιρός στα περισσότερα μέρη του κόσμου, τα κρυολογήματα ξεκινούν στην αρχή του φθινοπώρου, διαρκούν όλο τον χειμώνα και παρουσιάζουν νέα έξαρση στην μέση της άνοιξης. Τα πρώτα συμπτώματα είναι φτέρνισμα, βήχας και μύτη που τρέχει. Μπορεί να μην υπάρχει πυρετός ή μπορεί αυτός να είναι χαμηλός.

Αυτές τις μέρες είχα και φτέρνισμα (πολύ φτέρνισμα) και λίγο βήχα και μύτη να τρέχει. Πυρετό ευτυχώς δεν ανέβασα.

Όπως διαβάζω στο MedNutrition.gr, οι βιταμίνες που μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο ενάντια στους ιούς που προκαλούν το κρυολόγημα, είναι οι βιταμίνες C και E. Τα φρούτα και λαχανικά που περιέχουν αυτές τις βιταμίνες είναι αυτά με βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα, καθώς και αυτά με βαθύ πράσινο, δηλαδή βερίκοκο, πεπόνι, ντομάτα, καρότο, μαρούλι, μπρόκολο, σπανάκι, χόρτα, φράουλα, ροδάκινο, ακτινίδιο, λάχανο, πιπεριά, κουνουπίδι κλπ. Επίσης καλές πηγές βιταμίνης Ε είναι το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, οι γαρίδες και οι ξηροί καρποί.

Διαβάστε ακόμη για το κρυολόγημα:
Κοινό κρυολόγημα [iatronet.gr]
Διατροφή: Ο σύμμαχος μας ενάντια στο κρυολόγημα. [mednutrition.gr]
Γρίπη και κρυολόγημα: Πρόληψη και αντιμετώπιση [medlook.net]

[photo via]

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.