XBLOG logo @2x

Κάπνισμα τέλος από τον Ιούλιο 2009

Από τον Ιούλιο του 2009 θα απαγορευτεί τελικά το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εργασίας, στα δημόσια κτίρια, στα σχόλεία και τα πανεπιστήμια, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες, εστιατόρια), στα μέσα μεταφοράς και στις κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις.

Όσον αφορά τους χώρους εργασίας και τις καφετέριες-εστιατόρια θα υπάρχει η δυνατότητα να επιτρέπεται το κάπνισμα αυστηρά σε ειδικούς χώρους καπνιστών. Οι χώροι αυτοί θα πρέπει να πληρούν κάποιες προδιαγραφές. Για τους χώρους καπνιστών θα δίνεται ειδική άδεια από τις Δημοτικές Αρχές, ενώ η εισήγηση για αδειοδότηση καπνιστηρίων θα γίνεται από την Ειδική Υπηρεσία Προστασίας Ανηλίκων από τον Καπνό και το Αλκοόλ, που ιδρύεται στο υπουργείο Υγείας.

Από το 2002 είναι σε ισχύ νόμος σύμφωνα με τον οποίο το 50% των εστιατοριών – καφετεριών θα πρέπει να διατίθεται στους μη καπνίζοντες. Τώρα εύλογα θα αναρωτηθείτε ποιος ελέγχει αν τηρείται ο περιορισμός αυτός, αφού πολλά μαγαζιά διαθέτουν ελάχιστο χώρο στους μη καπνίζοντες. Τον έλεγχο αυτό κανονικά πρέπει να κάνουν οι επόπτες Υγείας των νομαρχιών, αλλά…

Εγώ δεν καπνίζω, όπως και οι περισσότεροι φίλοι – φίλες μου, οπότε ανυπομονώ για την έναρξη της επίσημης καπνο-απαγόρευσης στους δημόσιους χώρους… Φοβάμαι όμως ότι δύσκολα θα εφαρμοστεί στην πράξη κάτι τέτοιο και ακόμα δυσκολότερα θα ελεγχθεί κατά πόσο τηρείται ή όχι στους διάφορους χώρους.

Από την 1η Ιουλίου επίσης θα απαγορεύεται η είσοδος στους ανήλικους στα κέντρα διασκέδασης (μπαρ, club κλπ), εκτός και αν συνοδεύονται από ενήλικα. Πιστεύω όμως ότι ούτε αυτή η απαγόρευση θα τηρηθεί, εκτός και αν τα ελεγκτικά κλιμάκια βρίσκονται κάθε μέρα στα club να κάνουν τους σχετικούς ελέγχους. Σκεφτείτε απλά τις εκδηλώσεις που κάνουν γυμνάσια και λύκεια στα club… Συνοδεύει κανένας ενήλικας τα παιδιά;

[via, photo by Tonino Donato]

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.