XBLOG logo @2x

Ηλιοθεραπεία, αλλά μην το παρακάνετε…

Πολλοί από εσάς σήμερα, αύριο, μεθαύριο θα κατεβείτε στο λιμάνι του Πειραιά ή της Ραφήνας, θα πάρετε το πλοίο της γραμμής για να ταξιδεύσετε σε κάποιο από τα πανέμορφα νησιά μας για τις διακοπές που περιμένετε εδώ και μήνες. Κάποιοι θα κάνετε τις πρώτες βουτιές στις παραλίες του προορισμού των διακοπών σας, κάποιοι πάλι έχετε ήδη ξεκινήσει τα μπανάκια…

Επειδή σχεδόν κάθε χρόνο στα πρώτα μπάνια κοκκινίζω αρκετά σε ώμους, πλάτη και πόδια και μυαλό δε βάζω (ή μάλλον αντηλιακό δε βάζω), παραθέτω μερικές συμβουλές που βρήκα στο διαδίκτυο, για να κάνετε μεν ηλιοθεραπεία, αλλά με μέτρο. Γιατί το “κοκκίνισμα”, εκτός του ότι πονάει, είναι και βλαβερό για την υγεία…

  • Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο 11:00-15:00, τις ώρες δηλαδή υψηλής ακτινοβολίας.
  • Φοράτε καπέλο, γυαλιά ηλίου (καλά, όχι “μαϊμού”) και ανοιχτόχρωμα ρούχα.
  • Τα αντηλιακά που χρησιμοποιείτε καλό είναι να παρέχουν προστασία από τις μορφές υπεριώδους ακτινοβολίας UVA και UVB.
  • Χρησιμοποιείτε αντηλιακό κάθε φορά που βγαίνετε από το νερό, κι ας ισχυρίζονται οι εταιρείες που παράγουν τα αντηλιακά ότι είναι “αδιάβροχα”.
  • Μην ξεγελιέστε όταν είστε στην παραλία και έχει συννεφιά. Η ακτινοβολία του ηλίου διαπερνά τα σύννεφα και εύκολα μπορείτε να πάθετε εγκαύματα.
  • Ακόμα και αν βρίσκεστε συνέχεια μέσα στο νερό, να ξέρετε ότι προστατεύεστε σε ελάχιστο βαθμό, αφού οι αντανακλάσεις από το νερό ενδέχεται να εντείνουν την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.
  • Αυτονόητο είναι ότι σε περίπτωση που εμφανίσετε αλλεργική αντίδραση από το αντηλιακό που χρησιμοποιήσατε (τσούξιμο στο δέρμα ή κοκκίνισμα κλπ) πρέπει να επισκεφθείτε κατευθείαν τον δερματολόγο σας ή το Κέντρο Υγείας της περιοχής στην οποία παραθερίζετε.
  • Αντηλιακό πρέπει να βάζουν και όσοι εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους και τους χτυπάει ο ήλιος, όπως πχ οι αγρότες, προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν μελλοντικά καρκίνο του δέρματος.

Ένα κλικ στα ακόλουθα links θα συμβάλει στην πληρέστερη ενημέρωσή σας σχετικά με τους τρόπους προφύλαξης από την ηλιακή ακτινοβολία, τα εγκαύματα κλπ:

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.