XBLOG logo @2x

Διόδια στην Αθήνα

Ακούω, βλέπω και διαβάζω εδώ και καιρό διάφορα ρεπορτάζ σχετικά με το ενδεχόμενο να πληρώνουμε κάποια στιγμή διόδια για να μπούμε στην Αθήνα με το αυτοκίνητό μας. Άλλοι συγκοινωνιολόγοι είναι θετικοί με αυτό το ενδεχόμενο, άλλοι όχι. Τελευταία άκουσα την προγούμενη εβδομάδα νομίζω στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89 ότι συγκοινωνιολόγοι προτείνουν τα διόδια να τοποθετηθούν στον δακτύλιο της Αθήνας, αφού ο κόσμος είναι εξοικιωμένος με τον δακτύλιο. Το πιο κουφό όμως που άκουσα ήταν η χρέωση που προτείνεται για τα διόδια: 5 ευρώ πριν τις 10:00 το πρωί και 10 ευρώ μετά τις 10:00 το πρωί!

Να ξεκαθαρίσω ότι χρησιμοποιώ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθημερινά για τις μετακινήσεις μου και ειδικά όταν πρόκειται να κατευθυνθώ στο κέντρο προτιμώ το μετρό, από το να πάρω αυτοκίνητο και να μην έχω που να το αφήσω. Χρησιμοποιώ όμως αυτοκίνητο όταν έχω να πάω προς νότια προάστεια, γιατί δεν αντέχω το τραμ, το χρησιμοποίησα κάποιες φορές, αλλά μου φαίνεται εξαιρετικά αργό.

Όπως και να ΄χει όμως μπορεί κάποια στιγμή να χρειαστεί να κατέβω στο κέντρο με το αυτοκίνητο και θα με βάλεις να πληρώσω και 5-10 ευρώ; Γιατί παρακαλώ; Για το άψογο οδικό δίκτυο που έχει η πρωτεύουσα; Για τις εκατοντάδες λακούβες που έχουν οι δρόμοι και τα εκαντοντάδες μπαλώματα; Λένε όλοι ότι το ποσό των διοδίων θα πηγαίνει για την υποδομή των δρόμων, ναι καλά, όπως πηγαίνει και στην εθνική ε;

Στο εξωτερικό πληρώνουν διόδια, αλλά κινούνται σε αυτοκινητόδρομους με όλη τη σημασία της λέξης, όχι στους κωλόδρομους του Ελλαδιστάν. Και γιατί μου τη δίνει να βγαίνουν και οι πολιτικοί και να μιλάνε για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όταν εκείνοι σε ώρες αιχμής, κόβουν την κίνηση για να περάσουν οι αφεντιές τους μαζί με τη συνοδεία τους. Εκείνοι όταν θα επιβληθούν διόδια στην Αθήνα θα πληρώνουν; Όχι βέβαια, θα περνάνε τσάμπα και θα συνεχίσουν και τότε να μιλάνε για τα Μέσα Μεταφοράς.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.