XBLOG logo @2x

Βουτιά στα κέρδη της Nokia

Νομίζω πως τα νούμερα που δόθηκαν στην δημοσιότητα είναι άκρως απογοητευτικά. Αν μια εταιρεία όπως η Nokia, έχει μείωση κερδών της τάξεως του 90,6% για το πρώτο τρίμηνο του έτους, τότε πιστεύω ότι οι υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου δεν θα έχουν και πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη του μεγαλύτερου κατασκευαστή κινητών τηλεφώνων υποχώρησαν στα 122 εκατομμύρια ευρώ ή 0,03 ευρώ ανά μετοχή, από 1,22 δις ευρώ ή 0,32 ευρώ ανά μετοχή το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του περασμένου έτους.

Ωστόσο, οι μετοχές της εταιρείας ενισχύθηκαν, καθώς τα ανακοινωθέντα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τις αρκετά πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών.

Οι πωλήσεις της φινλανδικής εταιρείας για το ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 26,7% στα 9,274 δις ευρώ, από 12,66 δις ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2008.

Τα κινητά που διέθεσε η φινλανδική εταιρεία στην αγορά μειώθηκαν κατά 19% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Την ίδια χρονική περίοδο, η Nokia εκτιμάει ότι διατέθηκαν συνολικά στην αγορά από όλους τους κατασκευαστές 255 εκατομμύρια τεμάχια, δηλαδή 14% λιγότερα από ότι το πρώτο τρίμηνο του 2008.

Η πτώση του αριθμού των συσκευών που διέθεσε στην αγορά, τόσο η Nokia, όσο και οι υπόλοιποι κατασκευαστές, αποδίδεται από την ίδια στις αρνητικές επιπτώσεις της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.

Τέλος, η ίδια η Nokia εκτιμάει μείωση και στο μερίδιο αγοράς που κατέχει σε σχέση με τις υπόλοιπες εταιρείες. Το μερίδιο της στην αγορά μειώθηκε στο 37% από 39% που ήταν το προηγούμενο έτος.

[via, photo by Roo Reynolds]

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.