XBLOG logo @2x

Βιταμίνη C: Σύμμαχος για το Ανοσοποιητικό Σύστημα

Η βιταμίνη C αποτελεί πιθανότατα το πιο γνωστό και ευρύτερα χρησιμοποιούμενο διατροφικό συμπλήρωμα. Κι όμως, υπάρχουν πολλοί που, αν και εξοικειωμένοι με τις χρήσεις του συγκεκριμένου πολυδύναμου θρεπτικού συστατικού, θα εκπλαγούν ανακαλύπτοντας τα ευεργετικά οφέλη της βιταμίνης C στον οργανισμό μας.

Η βιταμίνη C έχει τεράστια σημασία για την ανάπτυξη και την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και είναι αναγκαία για τις διάφορες μεταβολικές λειτουργίες.

Συγκεκριμένα, η Βιταμίνη C:

  • Ενισχύει τα τριχοειδή αγγεία και τα τοιχώματα των κυττάρων
  • Συμμετέχει στο σχηματισμό κολλαγόνου (Επιταχύνει την επούλωση πληγών, διατηρεί υγιείς τους συνδέσμους (που συνδέουν τους μύες με τα οστά), τους τένοντες (που συνδέουν τα οστά μεταξύ τους) και τα ούλα
  • Βοηθάει στην πρόληψη και βελτίωση των ασθματικών κρίσεων
  • Αποτρέπει το σχηματισμό καταρράκτη
  • Σαν αντιοξειδωτικό προστατεύει από τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις
  • Μειώνει τα συμπτώματα γρίπης, συντομεύει τη διάρκεια μιας ασθένειας
  • Συμμετέχει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές

Η χρόνια έλλειψη βιταμίνης C προκαλεί σκορβούτο. Πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία οι μύες αδυνατίζουν, τα ούλα πρήζονται και ματώνουν, τα τραύματα δεν επουλώνονται εύκολα και γενικότερα υφίσταται μια εξασθένηση του οργανισμού.

Οι ανάγκες κάθε ατόμου στη βιταμίνη αυτή ποικίλλουν. Οι εγκυμονούσες χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες, όπως και οι καπνιστές, καθώς το κάπνισμα φαίνεται ότι σκοτώνει τη βιταμίνη C.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια, μανταρίνια), τα πράσινα λαχανικά (πιπεριές, μπρόκολα), οι ντομάτες και οι πατάτες με τη φλούδα. Επίσης, πηγή της βιταμίνης C είναι τα ακτινίδια, οι φράουλες, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα φραγκοστάφυλα και τα μούρα.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.