XBLOG logo @2x

Απατεώνες προσπαθούν μέσω internet να εκμεταλλευτούν τον σεισμό στην Αϊτή

Απατεώνες υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα, γι΄αυτό προσοχή ειδικά αυή τη φορά, αν σκοπεύετε να κάνετε δωρεά για τους σεισμόπληκτους στην Αϊτή, για να μην καταλήξει η βοήθειά σας σε απατεώνες. Η Symantec εντόπισε απατεώνες που, μέσω internet, αναζητούν τρόπους να εκμεταλλευτούν τον σεισμό στην Αϊτή. Ορισμένοι στέλνουν spam emails επιδιώκοντας σε δωρεές και σε αλλοίωση των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης, έχοντας στόχο την προσβολή των υπολογιστών με malware.

Να ένα παράδειγμα:

Απατεώνες προσπαθούν μέσω internet να εκμεταλλευτούν τον σεισμό στην ΑϊτήΟι απατεώνες χρησιμοποιούν την σωστή ταχυδρομική διεύθυνση, ενώ πράγματι υπάρχει έκκληση του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού (British Red Cross -BRC-) για δωρεές με στόχο την παροχή βοήθειας στα θύματα της καταστροφής. Η διαφορά είναι ότι ο BRC δεν χρησιμοποιεί την εταιρία Western Union για τις δωρεές του. Επίσης, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν ανήκει στον BRC. Όλα τα χρήματα που στέλνονται, χρησιμοποιώντας τις οδηγίες που δίνονται από αυτή την ηλεκτρονική διεύθυνση, δεν πρόκειται να βοηθήσουν κανέναν στην Αϊτή, αλλά θα καταλήξουν στα χέρια των κυβερνοεγκληματιών.

Οι απατεώνες του διαδικτύου συνηθίζουν να “παίζουν” με τα συναισθήματα των ανθρώπων μέσω ψεύτικων emails και ιστοσελίδες με στόχο να υποκλέψουν φιλανθρωπικές δωρεές. Περισσότερες πληροφορίες με τις online απάτες και τους τρόπους που χρησιμοποιούν οι απατεώνες θα βρείτε στο blog της Symantec.

Οι ειδικοί ασφαλείας της Symantec προτρέπουν στους χρήστες να ακολουθούν πρακτικές που θα τους επιτρέψουν να είναι ασφαλείς online και να διασφαλίσουν ότι οι δωρεές τους και η υποστήριξη τους θα φθάσουν τα θύματα της καταστροφής.

Όταν πραγματοποιείτε δωρεά online, να θυμάστε πάντα:

  • Αποφύγετε να κλικάρετε σε ύποπτα links εντός των email ή σε IM messages καθώς μπορεί αυτά να αποτελούν ιστοσελίδες εξαπάτησης. Οι ειδικοί ασφαλείας της Symantec προτείνουν να πληκτρολογείτε τις διευθύνσεις απευθείας στον browser.
  • Ποτέ μην συμπληρώνετε φόρμες εντός των μηνυμάτων, οι οποίες ζητούν προσωπικές ή οικονομικές πληροφορίες ή κωδικούς. Ένας αξιόπιστος κοινωφελής οργανισμός δεν πρόκειται να ζητήσει προσωπικές λεπτομέρειες μέσω email. Σε περίπτωση που έχετε αμφιβολία, επικοινωνήστε με τον οργανισμό σε ένα εξακριβωμένο τηλεφωνικό αριθμό ή μέσω μίας γνωστής διεύθυνσης στο internet, την οποία θα πληκτρολογήσετε απευθείας στον browser.

[photo via Boston.com]

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.