XBLOG logo @2x

Ανησυχητικά στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα

Ανησυχητικά θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τα στοιχεία που δημοσίευσε το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ σχετικά με την ανεργία στην Ελλάδα. Τα στοιχεία αφορούν τον ρυθμό απολύσεων και σύμφωνα με αυτά, μόνο για τον μήνα Δεκέμβριο οι απολύσεις έφτασαν τις 3.500, νούμερο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, τον Δεκέμβριο του 2008 καταγράφηκαν 3.500 απολύσεις και 390 διαθεσιμότητες, έναντι 3.000 απολύσεων και 840 διαθεσιμοτήτων του Νοεμβρίου.

Το κακό είναι πως οι προβλέψεις του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ είναι αρκετά δυσοίωνες για το 2009, μιας και σύμφωνα με το ινστιτούτο επίκειται μεγάλο κύμα απολύσεων λόγω της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ:

  • Στην Ελλάδα καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στους νέους 15-24 ετών μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωζώνης (22%).
  • Επτά απασχολούμενοι στους δέκα μένουν άνεργοι μετά τη διακοπή των προγραμμάτων.
  • Αυξάνονται ραγδαία οι ευέλικτες μορφές εργασίας (προσωρινή και μερική απασχόληση) ακόμη και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ένας στους τρεις προσελήφθη το 2007 με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ οι υπόλοιποι δύο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ιδιαίτερα διάρκειας 7-12 μηνών)

[photo by phamtq]

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.