XBLOG logo @2x

Αλλεργίες: Τι είναι και πώς να τις αντιμετωπίσετε

Η αλλεργία είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε μία πληθώρα συμπτωμάτων, από την κρίση φτερνίσματος και δακρύρροιας που εκδηλώνεται μία ζεστή, καλοκαιρινή ημέρα, έως το κόκκινο εξάνθημα που προκαλεί κνησμό και τον συριγμό, που παρουσιάζονται μετά το χάιδεμα του οικογενειακού κατοικίδιου ή το οίδημα των χειλιών και της γλώσσας και τον έμετο που εμφανίζονται μετά την κατανάλωση ενός φιστικιού.

Αλλεργία σημαίνει απλώς διαφοροποιημένη αντίδραση και ο καλύτερος ορισμός της είναι ότι πρόκειται για την ακατάλληλη και επιζήμια αντίδραση του αμυντικού μηχανισμού του σώματος σε ουσίες που είναι φυσιολογικά αβλαβείς.

Παρόλο που η ιατρική έχει εξελιχθεί αρκετά, ακόμα και σήμερα οι αλλεργίες αποτελούν σημαντική πρόκληση για την ιατρική επιστήμη.

Οι περισσότερες αλλεργίες δεν είναι σοβαρές, είναι όμως κουραστικές και ενοχλητικές. Γι΄αυτό καλό είναι να παίρνουμε τα μέτρα μας, ώστε να τις αντιμετωπίζουμε γρήγορα και αποτελεσματικά.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Το καλύτερο φάρμακο για τις αλλεργίες είναι η αποφυγή του αλλεργιογόνου που τις προκαλεί. Γι΄αυτό καλό είναι να γνωρίζουμε τον εχθρό, έτσι ώστε να μπορούμε να τον αποφύγουμε. Μην ξεχνάμε ότι ακόμα και τα φάρμακα που παίρνουμε όταν έχουμε αλλεργία δε μας θεραπεύουν, απλά εξαλείφουν τα συμπτώματα.
  • Πάρτε τα μέτρα σας την άνοιξη. Οι περισσότερες αλλεργίες κάνουν την εμφάνιση τους την περίοδο που ανθίζουν τα λουλούδια. Ο κύριος ένοχος τις περισσότερες φορές είναι η γύρη των λουλουδιών και των δέντρων.
  • Τολμήστε να κάνετε το τεστ για να εντοπίσετε το αλλεργιογόνο που σας ενοχλεί. Είναι ασφαλές και ανώδυνο. Ο αλλεργιολόγος απλά εισάγει στο δέρμα μας διάφορα αλλεργιογόνα σε μικρή ποσότητα και προκαθορισμένη σύσταση. Αν το δέρμα μας ερεθιστεί τα επόμενα είκοσι λεπτά σημαίνει ότι αυτή η ουσία μας προκαλεί αλλεργία.
  • Θυμηθείτε τα συμπτώματα. Πολλές φορές ένα πλήρες ιστορικό ίσως βοηθήσει τον γιατρό μας να βρει μια άμεση λύση στο πρόβλημα μας.
  • Το κάπνισμα και κυρίως η νικοτίνη του καπνού επιδεινώνει τη ρινική συμφόρηση και κάνει εντονότερα τα συμπτώματα σε άτομα που πάσχουν από αναπνευστικές αλλεργίες. Η διακοπή του καπνίσματος σίγουρα θα βοηθήσει στην καλυτέρευση των συμπτωμάτων.
  • Ένα πολύ σημαντικό μειονέκτημα των Ελλήνων είναι η χρήση φαρμάκων ή αντιβιοτικών με το παραμικρό σύμπτωμα. Ο χρυσός κανόνας είναι πως δεν πρέπει να παίρνουμε φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή. Παρόλο που τα νεότερα σκευάσματα για την καταπολέμηση των αλλεργιών έχουν ελάχιστες παρενέργειες, καλό είναι να συμβουλευόμαστε πάντα τον γιατρό μας και να ακολουθούμε τις οδηγίες του.
  • Τέλος όσο περίεργο κι αν ακούγετε πολλές φορές ο βελονισμός ή η ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των αλλεργιών και την εξάλειψη των συμπτωμάτων.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.