XBLOG logo @2x

Ακτοπλοοϊα και άλλα..

Για το ακτοπλοοϊκό ατύχημα που συνέβη χθες το μεσημέρι στη Σαντορίνη φαντάζομαι ενημερωθήκατε. Αν όχι σας γράφω μία περιληψούλα:

Ελληνικό κρουαζιερόπλοιο προσέκρουσε σε ύφαλο και πήρε κλίση ανοιχτά της Σαντορίνης. Αμέσως παρουσιάστηκε εισροή υδάτων κλπ. Στο πλοίο επέβαιναν 1.170 άτομα και 390 μέλη πληρώματος. Στήθηκε μια μεγάλη επιχείρηση διάσωσης, στην οποία συμμετείχαν και πολλοί κάτοικοι του νησιού, με αποτέλεσμα να διασωθούν όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα, ή τουλάχιστον έτσι είχε ανακοινωθεί αρχικά από την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Όταν είδα τις πρώτες εικόνες του περιστατικού στα κανάλια και τις πρώτες δηλώσεις και λοιπά τα πήρα λίγο. Γιατί; Μέχρι τότε ήταν όλα καλά, είχαν διασωθεί όλοι οι επιβάτες και παρακολουθούσα τους παρουσιαστές των δελτίων ειδήσεων να προσπαθούν να βρουν ένα μελανό σημείο στην υπόθεση και να ρωτάνε διαρκώς λεπτομέρειες για το ατύχημα κλπ. Εκεί είχα νευριάσει, γιατί λέω μα ρε γαμώτο ντε και καλά να βρουν μελανό σημείο να τα χώσουν.

Τελικά όμως διαψεύστηκα, γιατί σήμερα το πρωί είδα ότι αγνοούνται 2 επιβάτες, ένας πατέρας με την κόρη του, οι οποίοι είχαν καμπίνα κοντά στο σημείο που έγινε η πρόσκρουση και άρχισαν να μπαίνουν νερά. Η γυναίκα κατάφερε να φύγει και ο γιος της ήταν σε άλλο σημείο του πλοίου, οπότε σώθηκαν, όχι όμως και ο πατέρας με την κόρη του, που ακόμα δε τους έχουν βρει.

Πώς γίνεται η πλοιοκτήτρια εταιρεία και το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να ανακοινώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας αγνοούμενος και σήμερα το πρωί να έχουμε 2 αγνοούμενους; Τι υπολογισμούς έκαναν και βγήκαν και ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχουν αγνοούμενοι; Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας βγήκε και είπε ότι το πλοίο είχε ελεγχθεί πρόσφατα και ήταν οκ, είναι όντως έτσι; Ο ύφαλος πάνω στον οποίο προσέκρουσε από ότι άκουσα περιεχόταν σε χάρτες κλπ. Τι υπερσύγχρονα όργανα είχε το πλοίο που δεν είδαν τον ύφαλο;

Στα παραπάνω ερωτήματα θέλω απαντήσεις.

Και όχι μόνο αυτό. Θέλω και περισσότερους ελέγχους, τακτικούς και όχι τυπικούς, αλλά ελέγχους ουσίας. Ασκήσεις στα πληρώματα όλων των πλοίων και με πολλά υποθετικά σενάρια. Με τα πλοία ταξιδεύουν ανθρώπινες ζωές, επιβάτες και πλήρωμα. Να μην έχουμε μόνο αυξήσεις στα ακτοπλοοϊκά εισιτήρια, αλλά και αυξημένους ελέγχους.

Γιατί σε αυτό το ατύχημα η τύχη ήταν με το μέρος μας, είχε καλό καιρό και μπορούν έτσι και βγαίνουν όλοι και μιλάνε για επιτυχημένη επιχείριση διάσωσης κλπ. Αν είχαμε άσχημες καιρικές συνθήκες και περισσότερους νεκρούς τι θα έλεγαν; Ότι έφταιγε ο καιρός;

Καλή Ανάσταση σε όλους.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.