“Χειρόφρενο” στα κρατικά αυτοκίνητα

Δραστικά αναμένεται να μειωθούν τα κρατικά αυτοκίνητα, καθώς και οι δαπάνες χρήσης και συντήρησης αυτών, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, μέχρι τέλος Οκτωβρίου όλες οι υπηρεσίες και οι φορείς του δημοσίου θα πρέπει να κάνουν απογραφή των αυτοκινήτων και να διατηρήσουν μόνο πέντε αυτοκίνητα, με εξαίρεση κάποιες υπηρεσίες που για να διατηρήσουν περισσότερα από πέντε θα μπορούν να το κάνουν με πλήρη αιτιολόγηση.

Για τρία χρόνια επίσης θα “παγώσει” η αγορά νέων κρατικών αυτοκινήτων, ενώ μέχρι το τέλος του 2010 θα αντικατασταούν όσα διατηρηθούν με υβριδικά αυτοκίνητα, η προμήθεια των οποίων θα γίνει με τη μέθοδο του leasing κατόπιν διαγωνισμού. Έτσι θα περιοριστεί το υπέρογκο κόστος των ανταλλακτικών, αφού το κόστος της συντήρησης θα βαρύνει την εταιρία που θα προμηθεύσει τα αυτοκίνητα.

Ποιοι θα κινούνται με υβριδικό αυτοκίνητο

 • Πρωθυπουργός
 • Υπουργοί και υφυπουργοί
 • Προεδρείο της Βουλής
 • Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης
 • Επικεφαλής ανωτάτων δικαστηρίων
 • Πρόεδροι ανεξάρτητων αρχών
 • Αρχιεπίσκοπος
 • Προσκεκλημένοι της κυβέρνησης

Ποια αυτοκίνητα “κόβονται”

Άμεσα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Ραγκούσης, θα “κοπούν” 88 αυτοκίνητα κρατικών αξιωματούχων από τα 250. Επίσης, στο πλαίσιο της περιστολής των δαπανών των κρατικών αυτοκινήτων, θα χρησιμοποιούνται οχήματα έως 1.600 κυβικών για τις μετακινήσεις εντός Αθηνών, ενώ για μετακινήσεις κρατικών αποστολών εκτός Αθηνών θα χρησιμοποιούνται βαν που έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς περισσότερων ατόμων.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

1 Απάντηση

 1. Δεν γίνεται να πληρώνει ο λαός σπατάλες για κρατικά αυτοκίνητα! Σύμφωνα απογραφή του υπουργείου Εσωτερικών, τα κρατικά αυτοκίνητα είναι περίπου 57.000 και κοστίζουν ετησίως 350 εκατ. ευρώ
  Για να πάρετε μια ιδέα για το χάος του οργίου σπατάλης… Χάσανε 10 αυτοκίνητα!
  Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιχάλης Καρχιμάκης έχει ενημερώσει το Γ. Ραγκούση, ότι από τα 17 αυτοκίνητα του Υπουργείου του, λείπουν τα … δέκα! Που πήγαν; Προφανώς είναι σε γκαράζ στελεχών, αφού είναι «συνήθεια» να παίρνουν τις λίμο… σπίτι τους για βόλτες.
  Ακόμα: Το 2004 το υπουργείο Εσωτερικών αγόρασε θωρακισμένες Mercedes για τις μετακινήσεις του Προκόπη Παυλόπουλου αξίας 150.223,12 ευρώ. Το 2007 το υπουργείο Εσωτερικών αγόρασε άλλη μία θωρακισμένη Mercedes για τον κ. Μαρκογιαννάκη αξίας 162.620 ευρώ. Ποιος τα πληρώνει αυτά; Ο κακόμοιρος φορολογούμενος!
  Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Ταμεία, που δεν έχουν να δώσουν ευρώ στους δικαιούχους όπως ο ΟΓΑ, αγοράζουν αυτοκίνητα για τα στελέχη τους αξίας 20.000 ευρώ!
  Σύμφωνα με την έρευνα που είχε κάνει το Τμήμα Συγκοινωνιολόγων του Πολυτεχνείου της Αθήνας, από το σύνολο των 6,5 εκατ. μετακινήσεων, που καταγράφονται καθημερινά στο λεκανοπέδιο της Αττικής, οι 2,6 εκατ. μετακινήσεις είναι κρατικών οχημάτων. Έλεος… Θέλουν και «λίμο»…

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.