Το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα και οι Πανελλήνιες Εξετάσεις εξοντώνουν τους μαθητές

Σιγά σιγά ακόμα μία σχολική χρονιά οδεύει προς το τέλος της και οι μαθητές περιμένουν την ξεγνοιασιά του καλοκαιριού, τις διακοπές και το ξεφάντωμα. Πριν τις διακοπές όμως οι μαθητές της Γ΄Λυκείου έχουν να αντιμετωπίσουν τις πανελλήνιες εξετάσεις, οι οποίες θα τους δώσουν το εισιτήριο για τη σχολή που επιθυμούν και τη φοιτητική ζωή που θα ακολουθήσει.

Φέτος δίνει πανελλήνιες η αδελφή μου. Δε μπορείτε να φανταστείτε πόσα νεύρα έχει αυτή τη στιγμή που γράφω το post, γιατί διαβάζει και γκρινιάζει “δεν προλαβαίνω”! Είναι άριστη μαθήτρια, αλλά με τόσα μαθήματα, τόσες ώρες φροντιστήριο και σχολείο πώς να τα προλάβει; Τώρα που φτάνει στο τέλος γκρινιάζει ότι δεν αντέχει άλλο. Και είναι λογικό, γιατί δε μιλάμε απλά για μία υπερ-προσπάθεια ενός έτους, αλλά για ένα συνεχές διάβασμα από τα προηγούμενα χρόνια.

Το εκπαιδευτικό σύστημα και οι πανελλήνιες εξετάσεις εξοντώνουν τους μαθητές, επιβάλλεται όσοι εμπλέκονται στον τομέα της εκπαίδευσης να δουν σοβαρά το ζήτημα. Δεν έχουμε να κάνουμε με μηχανές ή υπολογιστές που τους φορτώνουμε δεδομένα και τα επεξεργάζονται με τους διπύρηνους ή τετραπύρηνους επεξεργαστές! Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που έχουν ανάγκη από διασκέδαση και αναψυχή, όχι μόνο ατελείωτες ώρες μαθημάτων!

4 Σχόλια
 • Avatar
  Βάσια

  Είναι απελπιστικό να έχεις μπροστά σου φίλους και γνωστούς σου οι οποίοι έχουν γράψει 20 σε πανελλαδικές και πραγματικά να τους λυπάσαι…βλέπω ένα άτομο να είναι έτοιμο να πετάξει από τη χαρά του,και είναι πολύ κρίμα που δεν μπορώ να χαρώ κι εγώ με την επιτυχία του…Γιατί σκέφτομαι πως αυτό το παιδί για να καταφέρει να γράψει αυτό το 20 άδειασε κυριολεκτικά μέσα του.Έμαθε να έχει για μία ολόκληρη σχολική χρονιά περιορισμένες εξόδους,διασκεδάσεις καθώς και ανύπαρκτη προσωπική ζωη…έμαθε να ζει για ένα βιβλίο.Να που έχουμε φτάσει!!100 σελίδες με ανούσιες πληροφοριές να καθορίζουν όλη μας τη ζωή!!Είμαι 2α λυκειού φέτος,και δεν ξέρω πως θα τα καταφέρω του χρόνου…αλλά σίγουρα αν ήταν στο χέρι μου δε θα το ζούσα ΠΟΤΕ!!!

 • Avatar
  Γιάννης Καρακατσάνης

  @carpe diem: Please απέφευγε να γράφεις μόνο κεφαλαία.

 • Avatar
  carpe diem

  ΕΛΑ ΠΛΑΚΑ ΜΕ ΚΑΝΕΙΣ;!ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΠΡΟΘΑΛΑΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ.Η ΠΑΠΑΓΑΛΙΑ ΚΑΙ Η ΣΤΕΙΡΑ ΑΠΟΣΤΗΘΙΣΗ ΕΧΟΥΝ ΝΕΚΡΩΝΩΣΕΙ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΙΣΤΑ ΑΒΟΥΛΑ ΕΝΕΡΓΟΥΜΕΝΑ.ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΣΥΝΟΨΙΖΕΤΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.

 • Avatar
  lovasas

  Έτσι είναι και χειρότερα. Η εκπαίδευση έχει χάσει τον αρχικό σκοπό της. Στα χρόνια του λυκείου ψυχοπλακώνεσαι τρία χρόνια με “απώτερο σκοπό” να περάσεις σε μία σχολή που σε ενδιαφέρει, που στην τελική κατά το 70% των μαθητών είναι σχολές με αναγνωρισμένο κύρος ή βέβαιη την οικονομική αποκατάσταση. Βέβαια η κουβέντα μπορεί να πάει πολύ βαθιά. Πάντως συμφωνώ με όσα λες. Κάπου εκεί είναι η πηγή του “κακού”. Το κράτος πρέπει δει σοβαρότερα το ζήτημα αλλά ακόμα σοβαρότερα πρέπει να το δούμε εμείς οι ίδιοι και να πράξουμε προς αυτή την κατεύθυνση με όποιον τρόπο μπορούμε.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα