XBLOG logo @2x

Τι να προσέχουμε όταν κολυμπάμε

Τι να προσέχουμε όταν κολυμπάμεΠριν από μερικές μέρες ήμουν για μπανάκι στο Thalassea, την Α΄ Ακτή Βούλας δηλαδή. Εκεί λοιπόν μοίραζαν κάποια φυλλάδια, που έχει επιμεληθεί η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, στα οποία περιέχονται μερικές χρήσιμες συμβουλές για το τι να προσέχουμε όταν κολυμπάμε. Οι μισές συμβουλές απευθύνονται σε όλους τους κολυμβητές και οι άλλες μισές απευθύνονται ιδιαίτερα στον πατέρα και τη μητέρα, στο τι να προσέχουν όταν το παιδί τους βρίσκεται στο νερό.

Για σένα που το κολύμπι είναι απόλαυση!

Μην απομακρύνεσαι κολυμπώντας από τις ακτές, όταν μάλυστα δεν ξέρεις καλό κολύμπι. Έχεις σκεφτεί ότι η επιστροφή είναι περισσότερο κουραστική; @ Καλό είναι να κολυμπάς με παρέα. @ Έχεις φάει; Περίμενε να περάσουν 3-4 ώρες για να κολυμπήσεις. Καλό είναι, όμως, ν΄ αποφεύγεις να μπαίνεις τελείως νηστικός στο νερό. @ Έχεις πιει οινοπνευματώδη ποτά; Έχε κατά νου ότι αλκοόλ και κολύμβηση είναι επικίνδυνος συνδυασμός. @ Μην κάνεις βουτιές σε περιοχές που δεν γνωρίζεις το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού, ή σε περιοχές με βράχια και πέτρες. @ Μην σπρώχνεις και μην βυθίζεις άλλους στη θάλασσα. @ Μην κολυμπάς σε περιοχές όπου υπάρχουν πινακίδες που προειδοποιούν ότι η θάλασσα είναι μολυσμένη. @ Μην κολυμπάς όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές και σε θάλασσα με μεγάλα κύματα ή ισχυρά ρεύματα. @ Μην κολυμπάς μόνος τη νύχτα και πάντα να έχεις οπτική επαφή με το σύντροφό σου κολυμβητή. @ Αν αισθάνεσαι ρίγος ή ζαλάδα, φοβάσαι ή κρυώνεις βγες αμέσως από τη θάλασσα.

Καθώς κολυμπάς παρατηρείς ότι σε παρασύρει το ρεύμα; Μην πανικοβάλλεσαι. Δες από που φυσάει ο άνεμος. Στρέψε το στόμα και την μύτη σου από την αντίθετη κατεύθυνση και προσπάθησε, απλά να κρατηθείς στην επιφάνεια. Παρατηρείς μήπως ότι το ρεύμα είναι παράλληλο προς την ακτή; Κολύμπα μαζί του πλησιάζοντας την παραλία υπό γωνία. @ Αισθάνεσαι κίνδυνο; Κάλεσε βοήθεια. @ Κουράστηκες κολυμπώντας; Μην σε πιάνει πανικός. Μείνε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση και συνεχίζεις ήρεμα το κολύμπι όταν ξεκουραστείς. @ Έπαθες κράμπα; Μη φοβηθείς. Χαλάρωσε το μέρος του σώματος που πιάστηκε και με αργές κινήσεις κολύμπησε προς την ακτή. @ Αν υπάρχουν σημαδούρες που δείχνουν τα όρια έξω από τα οποία επιτρέπεται να κινούνται τα ταχύπλοα σκάφη, μην κολυμπάς πέρα από αυτές. @ Μην κολυμπάς στα ανοιχτά, εκεί όπου περνάνε βάρκες ή ταχύπλοα. @ Υψώθηκε από τον ναυαγοσώστη κόκκινη σημαία κινδύνου; Βγες γρήγορα έξω από το νερό. Η κόκκινη σημαία μπορεί να σημαίνει είτε ότι τα κύματα/ρεύματα έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα, είτε ότι υπάρχει ρύπανση στη θάλασσα, είτε ότι ελλοχεύει κάποιος άλλος κίνδυνος. @ Αντιλήφθηκες κάποιον κολυμβητή να ζητάει βοήθεια ή να κινδυνεύει στο νερό; Βρες ένα αντικείμενο που επιπλέει και ρίξε το κοντά του για να πιαστεί. Κάλεσε σε βοήθεια. Σε περίπτωση που πλησιάσεις το θύμα ή είσαι ήδη κοντά του, έχε κατά νου ότι μπορεί να κινδυνέψεις και εσύ αν πιαστεί από πάνω σου βίαια και απότομα.

Συμβουλές για τον πατέρα και τη μητέρα
Ποτέ μην αφήνεις το παιδί σου χωρίς επίβλεψη μέσα ή κοντά στο νερό. @ Μη θεωρείς ότι μπρατσάκια, φουσκωτές κουλούρες κλπ υποκαθιστούν την υποχρέωσή σου να επιβλέπεις το παιδί σου. @ Δίδαξε το παιδί σου ότι δεν πρέπει ποτέ να κολυμπά μόνο του. @ Να παίζεις με το παιδί σου στα ρηχά, μέχρι να εξοικειωθεί με το νερό. @ Φοβάται το παιδί σου να μπει στο νερό; Μην το αναγκάζεις! @ Χρησιμοποίησε σωσίβιο ή άλλη συσκευή επίπλευσης αν το παιδί σου δεν ξέρει καλό κολύμπι.

Ήξερες ότι:
Εάν ο αέρας παρασύρει την μπάλα ενός παιδιού στα βαθιά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, εκείνο μπορεί να επιχειρήσει να την πιάσει; @ Αρκετά παιδιά μπαίνουν στη θάλασσα ακόμα και εάν έχουν φάει; @ Το ξέρεις ότι απ΄ αυτό το παιδί σου μπορεί να κάνει εμετό καθώς κολυμπάει και, στην προσπάθειά του να αναπνεύσει να κινδυνεύσει να πνιγεί ακόμα και από τον ίδιο του τον εμετό; @ Ένα παιδί μπορεί να πνιγεί σε χρόνο τόσο λίγο όσο είναι το χρονικό διάστημα που χρειάζεται να απαντήσεις στο τηλέφωνο; @ Ένα παιδί μπορεί να πνιγεί σε λιγότερο από μια ίντσα νερό; @ Στο παιδί στο οποίο εγκαίρως έγινε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη, έχει διπλάσια πιθανότητα να μην παρουσιάσει επιπλοκές μετά από έναν παρ΄ ολίγο πνιγμό;

Θα σε ενδιέφερε να μάθεις ποιες πρώτες βοήθειες μπορείς να προσφέρεις στο παιδί σου σε περίπτωση που κινδυνεύσει να πνιγεί;
Βγάλε αμέσως το παιδί από το νερό. @ Αν το παιδί έχει χάσει τις αισθήσεις του, τύλιξε το με μια πετσέτα. Πήγαινε αμέσως στον ιατρό ή στο νοσοκομείο, ακόμη και αν το παιδί απλά βυθίστηκε μέσα στο νερό. @ Έχε κατά νου, ότι οι επιπτώσεις από το ατύχημα μπορεί να φανούν αργότερα. @ Αν το παιδί έχει χάσει τις αισθήσεις του: Έλεγξε αν έχει τίποτα στο στόμα του και αφαίρεσέ του το, τύλιξε το παιδί με μια πετσέτα και γύρισέ το στο πλάι, τράβηξε το κεφάλι προς τα πίσω και ανύψωσε την κάτω σιαγόνα ούτως ώστε οι ρίζες της γλώσσας να μην εμποδίσουν τη δίοδο του αέρα και κάλεσε το 166.

Ρίξε μια ματιά στα παρακάτω και θυμήσου: Η πρόληψη σώζει.
Καρδιοαναπνευστική ανάνηψη σε παιδιά και βρέφη. @ Τεχνητή αναπνοή (φιλί της ζωής), 20 εμφυσήσεις ανά λεπτό. @ Μετά τις πρώτες 4 εμφυσήσεις, ελέγχεται η λειτουργία της καρδιάς. @ Εξωτερικές μαλάξεις, 100 ανά λεπτό μέχρι να υποχωρήσει το στέρνο κατά 3,5 εκατοστά σε κάθε συμπίεση. @ 2 αναπνοές (φιλί της ζωής), σε κάθε 15 συμπιέσεις. @ Προκειμένου για βρέφη, η συμπίεση του θώρακα να γίνεται με δύο δάκτυλα και το στέρνο πρέπει να υποχωρήσει κατά 1,5 – 2,5 εκατοστά.

Τηλέφωνα σε περίπτωση ανάγκης
– Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας: 166
– Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά: 210 4531805
– Λιμενικό Τμήμα Γλυφάδας: 210 8945258
– Ασκληπειίο Βούλας: 210 8923000

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.