Ποια είναι η σωστότερη επιλογή;

ερωτηματικό

Guest post από τον Diakoptis

Ημέρα: Πέμπτη, Ώρα: 00:30, Πλατεία Σταθμού ΗΣΑΠ Κάτω Πατήσια. Κάθομαι με ένα φίλο σε ένα παγκάκι πάνω στην πλατεία συζητώντας. Η πλατεία άδεια, οι δρόμοι γύρω της με ελάχιστη κινητικότητα. Ξαφνικά εμφανίζονται 3 αλλοδαπά παιδιά πάνω σε ποδήλατα τα οποία δεν πρέπει να ξεπερνάνε τα 12 έτη. Περνάνε από μπροστά μας και κατευθύνονται προς την άλλη μεριά της πλατείας.

Μετά από ελάχιστα λεπτά θόρυβοι από τη μεριά του περίπτερου μου τραβάνε την προσοχή και με αναγκάζουν να δω τα πιτσιρίκια να σπάνε τις λάμπες του περιπτέρου χρησιμοποιώντας ένα stand περιοδικών. Εκείνη τη στιγμή παγώνω και οι μόνες λέξεις που φεύγουν από το στόμα μου είναι «Τι κάνουν τα μαλακισμένα;»! Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας να συνειδητοποιήσω τι συμβαίνει, ακούω το φίλο να τους φωνάζει «Γιατί σπάτε το περίπτερο ρε;» και βλέπω τα παιδιά ατάραχα να απομακρύνονται.

[Παλιότερα είχε γίνει παρόμοια συζήτηση, όταν κάτι γυφτάκια μέρα μεσημέρι είχαν σπάσει το αυτοκίνητο ενός φίλου για να του πάρουν ένα νεσεσέρ που είχε αφήσει στη θέση του συνοδηγού. Εκείνος υποστήριζε ότι θα ήθελε πολύ να το πιάσει να το σπάσει στο ξύλο και να το δώσει στην αστυνομία. Η άποψη μου τότε, ήταν ότι για ένα σπασμένο παράθυρο δεν άξιζε να πάει ένα παιδί στο όποιο αναμορφωτήριο μιας και αντί να το αναμορφώσουν θα το κάνουν χειρότερο και θα βιώσει πολλές άσχημες εμπειρίες.]

Εφόσον πλέον δεν έχει μείνει επιλογή ώστε να κάνουμε κάτι, μιας και το συμβάν είχε λήξει, άρχισα να αναλογίζομαι για ποιο λόγο τα παιδιά έσπαγαν την ξένη περιουσία. Ίσως έφταιγε ένα διαφημιστικό banner του ΛΑΟΣ τo οποίο ήταν κρεμασμένο στην τέντα. Το πιο πιθανό τα παιδιά να τα είχε βάλει κάποιος να προξενήσουν ζημιές. Δεν με ενδιαφέρει όμως αυτό. Με ενδιαφέρει ότι εκείνη τη στιγμή εγώ είχα 3 επιλογές. Η μία ήταν να τα πιάσω και να τα σπάσω στο ξύλο, η δεύτερη να τα δώσω στην αστυνομία και η τρίτη να παραμείνω αδιάφορος.

Και οι τρεις αυτές επιλογές είναι τραγικές και το γεγονός αυτό με τρομάζει.

Η ερώτηση που θέλω να σου θέσω είναι: Τι θα έκανες και ποια είναι τελικά η σωστότερη επιλογή;

Υ.Γ.: Γνωρίζω ότι με παιδεία και πρόνοια μπορούν να επουλωθούν τέτοιες πληγές της κοινωνίας, αλλά εγώ εκείνη τη στιγμή ήθελα να μπορώ να ΕΠΙΛΕΞΩ.

6 Σχόλια
 • Avatar
  Madvil

  Σε εμένα συνέβη κάτι παρόμοιο αλλά δυστυχώς δεν γίνεται να είμαι απλός θεατής :

  Μία ομάδα με μέγιστη ηλικία τα 12 (το ένα μάλιστα καπνίζει, άσχετο) μαζεύονται στην σκεπή του γειτονικού νηπιαγωγείου και, αφού ξεριζώσουν τα κεραμύδια, τα πετάνε προς την πολυκατοικία που μένω.

  Περιττό να πω ό,τι αφού τελείωσαν τα κεραμύδια, άρχισαν τα νεράτζια. Προσπάθησε μία ένοικος να τους μιλήσει ευγενικά και αφού είπαν πως δεν θα συνεχίσουν, συνέχισαν μόλις γύρισε σπίτι της.

  Δυστυχώς η μόνη επιλογή μου πλέον είναι η αστυνομία. Δεν θέλω ούτε να σηκώσω χέρι ούτε να απευθυνθώ στους γονείς τους. Δούλευα σε ένα νετκαφέ για αρκετό καιρό και ξέρω πως τα περισσότερα παιδιά βρίσκονται απλώς «όπου να’ναι» φτάνει να είναι εκτός σπιτιού, για να κάνουν οι γονείς την «δουλειά» τους. Αλκοολισμός, κερατώματα, χαρτοπαίγνια…

 • Avatar
  Christos

  Καμιά φωτογραφία με το κινητό θα τράβαγες για απόδειξη;

 • Avatar
  Chrys

  @Christos:

  Αν ηταν η δική μου περιουσία και εκτιμούσα και πάλι ότι η ζωή μου κινδυνεύει…μόκο όπως λες και εσύ 🙂

  Η ζωή μου και η υγεία μου είναι πιο σημαντικές απο όλη τη περιουσία μου.

  Απλά θα καλούσα την αστυνομία για ασφαλιστικούς σκοπούς.

 • Avatar
  Christos

  Chrys, μόκο δηλαδή, ε;
  Κι αν ήταν δική σου η περιουσία τι θα έλεγες;

 • Avatar
  Nikos

  Δυστυχώς ο φίλος που άφησε το προηγούμενο comment έχει δίκιο. Ίσως με το καλό θα προσπαθούσα να τους μιλήσω αλλά πιστεύω οτι το παιχνίδι για αυτά τα παιδιά έχει ήδη χαθει μιας και οι γονείς τους δεν κατάφεραν να τα μάθουν να σέβονται τον συνανθρωπό τους και την ξένη περιουσία…

 • Avatar
  chrys

  Να φύγεις. Η ζωή σου και η υγεία σου είναι πιό σημαντική.

  Αν τα έσπαζες στο ξύλο θα έβαζες σε κίνδυνο τη ζωή σου. Από τη στιγμή που έχεις εξαρτώμενα άτομα (οικογένεια, φίλη, φίλους) το βρίσκω ηλίθιο.

  Αν καλούσες αστυνομία δεν θα κατάφερνες κάτι (ανέφερες ότι έφυγαν αμέσως).

  μια παροιμία λέει «Η παλικαρια χάθηκε από το καιρό που εφευρέθηκαν τα όπλα…»

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα