Περισσότερα θρησκευτικά στα σχολεία θέλει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος!

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Την αποστολή εγκυκλίου στα σχολεία περί υποχρεωτικής διδασκαλίας των θρησκευτικών, ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με επιστολή του στον υπουργό Παιδείας Άρη Σπηλιωτόπουλο.

Ο αρχιεπίσκοπος επίσης ζήτησε να γίνουν περισσότερες οι ώρες διδασκαλίας του μαθήματος και θεολόγοι να διοριστούν στα σχολεία.

Προσωπικά βρίσκω υπερβολικά τα όσα ζητάει ο Ιερώνυμος, τα παιδιά έχουν σημαντικότερα μαθήματα κατά τη γνώμη μου, για να αυξηθούν οι ώρες των θρησκευτικών. Συν ότι χρόνια τώρα το μάθημα των θρησκευτικών είναι σχεδόν πάντα ευκαιρία για ξεκούραση στην τάξη, παρά για μάθημα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής Ιερώνυμου…

Προς
Τον Eξοχώτατον
κ. Aριστόβουλον Σπηλιωτόπουλον,
Υπουργόν Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ενταύθα

Εξοχώτατε κ. Υπουργέ,

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, εν τη Συνεδρία Αυτής της 5ης μηνός Φεβρουαρίου έ.ε, διεξήλθεν τα Πορίσματα – Προτάσεις της Ημερίδος «Εκκλησία και Θεολόγοι», η οποία διεξήχθη με την συνεργασίαν της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων, την 22αν Νοεμβρίου 2008 εις το Διορθόδοξον Κέντρον της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης και απεφάσισεν όπως παρακάλεση υμάς να εξετάσητε, εις το πλαίσιον της αρμοδιότητος υμών, την δυνατότητα της ικανοποιήσεως των εξής προτάσεων:

α) Αύξησις του αριθμού των κατ’ έτος διοριζομένων Θεολόγων προκειμένου να καλυφθή η αδιοριστία 4.000 και πλέον πτυχιούχων Θεολογίας.

β) Αύξησις των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών εις την Δευτεροβάθμιον, Γενικήν, Τεχνικήν καί Έπαγγελματικήν Έκπαίδευσιν.

γ) Διορισμός Θεολόγων και εις την Πρωτοβάθμιον Έκπαίδευσιν διά την διδασκαλίαν του μαθήματος των Θρησκευτικών, ως συμβαίνει με τους Καθηγητάς Ξένων Γλωσσών, Φυσικής Αγωγής και Μουσικής διά τα αντίστοιχα μαθήματα.

δ) Δυνατότης συμμετοχής των πτυχιούχων τής Θεολογίας εις διαγωνισμούς, εις τους οποίους μετέχουν και οι πτυχιούχοι των λοιπών Θεωρητικών Σχολών.

ε) Αξιοποίησις Θεολόγων εις τον Θρησκευτικόν Τουρισμόν.

στ) Διορισμός 100 Θεολόγων εις το ποιμαντικόν έργον της Εκκλησίας, κατόπιν προτάσεως των κατά τόπους Ιερών Μητροπόλεων.

ζ) Διορισμός Θεολόγων ως ξεναγών Μουσείων ή Εκθέσεων Βυζαντινών ή Μεταβυζαντινών Κειμηλίων.

Προς τούτοις, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απεφάσισεν όπως και αύθις έκφραση την παγίαν θέσιν Αυτής περί της υποχρεωτικής διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών διά τους Χριστιανούς Ορθοδόξους μαθητάς, ως και το Σύνταγμα ορίζει, και παρακάλεση υμάς όπως αγαθυνόμενος αποστείλητε σχετικήν διευκρινιστικήν Έγκύκλιον.

Επί δε τούτοις, έχοντες δι’ ελπίδος ότι εν τω εγνωσμένω σεβασμώ υμών προς την Έκκλησίαν θέλετε ικανοποιήσει δικαίως τα ως είρηται. αιτήματα και επικαλούμενοι, επί την υμετέραν Εξοχότητα πλουσίαν την Χάριν του Θεού και το άπειρον Αυτού έλεος, διατελούμεν μετ’ ευχών διαπύρων.

Ο Αθηνών Ιερώνυμος, Πρόεδρος
Ο Αρχιγραμματεύς Άρχιμ. Κύριλλος Μισιακούλης

[via]

4 Σχόλια
 • Avatar
  Cheez

  Ας κοιτάξει ο Geronimo να μαζέψει τους παπάδες του και όλες τις μαλακίες που κάνουν και τρώνε τα λεφτά του κοσμάκι και μετά ας ασχολιθεί με τα σχολεία και την διδασκαλεία των θρησκευτικών..

  Μάλλον δεν ξέρει οτι το μεγαλύτερο ποσοστό τις νεολαίας τους έχει χεσμένους…

  Quiz : Τι χρώμα string φοράει ο geronimo;
  α) Κόκκινο
  β) μαύρο
  γ) δεν φοράει τίποτα..

  Ξεφτιλισμένοι…

 • Avatar
  drowsy george

  Hello John John

  Ο Geronimo είναι ένα από τα πρόσωπα εξουσίας που γενικά δεν προκαλεί και μάλλον καλά κάνει και διεκδικεί πράγματα για τον κλάδο του!!!

 • Avatar
  PetrosKaz

  Ειμαι μαθητης Β λυκειου και συγκεκριμενα Θετικης κατευθηνσης και αυτα τα προβληματα τα βιωνω καθημερινα!
  Δεν εχω καποιο ποβλημα με το μαθημα των Θρησκευτικών και γενικα τα μαθηματα Γενικης Παιδειας,ισα ισα που πιστευω κιολας οτι πρεπει να αποκτουμε γενικες γνώσεις απο το σχολειο.
  Είναι όμως αδύνατον αυτό να υλοποιηθεί με το τωρινό εκπαιδευτικό σύστημα,που θέλοντας και μη καθηγητές και μαθητές ρίχνουν το βάρος τους στα μαθήματα κατεύθυνσης διότι αυτά χρειάζεσαι για να περάσεις στο πανεπιστήμιο.
  Οπότε ας κοιτάξουν να φτιάξουνε πρώτα το εκπαιδευτικό σύστημα που μπάζει από χίλιες δυο μεριές και έπειτα να κάνουνε αιτήσεις για αύξηση των ωρών των Θρησκευτικών και των μαθημάτων Γενικής παιδείας.

 • Avatar
  franki

  και καλα κανει,

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα