Πέντε λόγοι για να βάλετε Linux

Αναδημοσιεύω το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Τάσου Βελιάδη στην Τεχνολογία του zougla.gr:

Το Linux είναι ένα ελεύθερο λειτουργικό σύστημα τύπου Unix, που αρχικά δημιουργήθηκε από τον Linus Torvalds και στη συνέχεια, με τη βοήθεια πολλών εθελοντών προγραμματιστών, κατάφερε να αναπτυχθεί και να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί λειτουργικά συστήματα μεγάλων εταιριών.

Μέχρι στιγμής δεν θα το βρούμε σε πολλούς οικιακούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όμως πολλοί από εμάς το χρησιμοποιούμε καθημερινά χωρίς να το ξέρουμε, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των Server του διαδικτύου βασίζονται σε λειτουργικό Linux.

Μήπως όμως ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε περισσότερο με το Linux και να δούμε πού υπερτερεί σε σχέση με τα άλλα λειτουργικά συστήματα;

 • Το πρώτο και βασικότερο πλεονέκτημα είναι ότι το Linux  διανέμεται δωρεάν. Μπορεί ο καθένας να διαλέξει την έκδοση που του ταιριάζει να την κατεβάσει και να την εγκαταστήσει στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή.
 • Είναι ένα από τα πιο ασφαλή και σταθερά λειτουργικά συστήματα, αφού δεν υπάρχουν ιοί και spyware για Linux. Μετά την εγκατάσταση μπορείτε να σερφάρετε στο ίντερνετ και να πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε άλλη εργασία  χωρίς φόβο και χωρίς να χρειάζεστε κάποιο Antivirus.
 • Επιπλέον είναι ένα σύγχρονο λειτουργικό. Ακολουθεί τα βήματα της τεχνολογίας και ανανεώνεται συνεχώς με Updates και νέες εκδόσεις.
 • Δεν χρειάζεται να διαθέτετε έναν υπολογιστή υψηλού κόστους για να καταφέρετε να τρέξετε Linux. Ακόμα και παλιά μηχανήματα μπορούν να τρέξουν άνετα αρκετές σύγχρονες εκδόσεις Linux, αυξάνοντας έτσι τον χρόνο ζωής του υπολογιστή σας.
 • Τέλος, οι σύγχρονες εκδόσεις Linux διαθέτουν ένα αρκετά φιλικό και εύχρηστο περιβάλλον εργασίας παρόμοιο με εκείνο των Windows.

[via]

5 Σχόλια
 • Avatar
  tasosvel

  Γιάννη αν βάλεις linux βάλε ubuntu είναι αρκετά εύκολα στην χρήση και δεν νομίζω να έχεις πολλές δυσκολίες (ανάλογα βέβαια με το τι θες να κάνεις)

  Όντως δεν έχουν ιούς.

  Δεν θα έλεγα ότι είανι εφετζίδικο. Μπορείς να βάλεις 3d μενού και πολλά άλλα όπως το aero των Vista σε πολύ χαμηλότερης ισχύος μηχανήματα αλλά δεν είναι αυτό το βασικό χαρακτηριστικό των linux. Είναι ταχύτερα και ασφαλέστερα αλλά το κακό είνια ότι δεν υπάρχουν όλα τα προγράμματα που θα βρείς σε Windows.

 • Avatar
  giannis k.

  1)Τώρα αυτά όλα, οι σετικές εκδόσεις δηλαδή, είναι στα ελληνικά? Ή πρέπει να ψάξω να βρω την ελληνική έκδοση τους?

  2)Επίσης, ισχύει το ότι δε παίρνουν ιούς κλπ??

  3)Ακόμη, ρώτησα και μου είπαν οτι είναι απλά πιό “εφεντζίδικο” το Linux και πως είναι αρκετα δύσκολα στο χειρισμό τους.. Τί αληθεύει?

 • Avatar
  Δημήτρης Γιώτας

  “[..]Επίσης
  “[..]το Linux διανέμεται δωρεάν. Μπορεί ο καθένας να διαλέξει την έκδοση που του ταιριάζει να την κατεβάσει και να την εγκαταστήσει στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή[..]”
  που μπορείς να το βρεις αν θες?[..]”

  Εξαρτάται πια έκδοση θέλεις.

  Η πιο συνηθισμένη και πολύ-φορεμένη έκδοση τώρα τελευταία είναι το Ubuntu σύστημα που μπορείς να το βρεις στην σελίδα http://www.ubuntu.com/

  Από εκεί και πέρα μέσα από το Google μπορείς να βρεις πολλά συστήματα με διαφορετικό GUI περιβάλλον (KDE ή GNOME) με πιο χαρακτηριστικό τον κλώνο του Ubuntu για KDE ονόματι Kubuntu (http://www.kubuntu.org/)

 • Avatar
  giannis k.

  Επίσης
  “[..]το Linux διανέμεται δωρεάν. Μπορεί ο καθένας να διαλέξει την έκδοση που του ταιριάζει να την κατεβάσει και να την εγκαταστήσει στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή[..]”
  που μπορείς να το βρεις αν θες?

 • Avatar
  giannis k.

  ..πολύ ενδιαφέρων!

  Σκεφτόμουν πρόσφατα κάτι σχετικό μιας και έχω ψιλο-βαρεθεί τα Windows και κυρίως τα XP που έχω ακόμα (σαν καλύτερα) και αναρωτιόμουν για κάτι άλλο.

  Δεν έχω πολλές γνώσεις με το συγκεκριμένο θέμα, γι’αυτο έχω κάποιες απορίες.!
  Για την ακρίβεια, διάφορα προγραμματάκια που έχω στα XP (όπως για videos ή όπως το TuneUp Utilities, εφαρμογές όπως ο Internet Explorer κ.ά., που δεν ξέρω αν έχουν καμία σχέση αυτά) τρέχουν/υποστηρίζονται καί στα Linux??

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα