XBLOG logo @2x

Οι δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου

Γιώργος Παπανδρέου

«Σήμερα, ακούστηκε η φωνή του Έλληνα, η φωνή της Ελληνίδας. Φωνή δυνατή. Φωνή καθαρή. Φωνή αποφασιστική. Ο λαός μίλησε και η νίκη μας είναι μεγάλη. Η διαμαρτυρία του λαού, η οργή του, η αγανάκτησή του, έγινε δίψα για μια νέα αρχή. Ελπίδα για ένα νέο αύριο για την Ελλάδα που θέλουμε, για την Ελλάδα που αξίζουμε. Την ελπίδα αυτή την εναποθέτει σήμερα στο Κίνημά μας. Το Κίνημά μας, που ανέτρεψε δεδομένα.

Νίκησε το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας το πρώτο βήμα για να αλλάξει σελίδα ο τόπος, για να βγει η χώρα από την κρίση. Μια κρίση πολιτική, οικονομική, θεσμική και ηθική. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, με την ψήφο τους απαιτούν ριζική αλλαγή στον τόπο μας. Προσμένουν σήμερα από το ΠΑΣΟΚ, να συγκρουστούμε αποφασιστικά, και το κάνουμε και θα το κάνουμε, με τα χρόνια προβλήματα που θέριεψαν με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Την αδιαφάνεια, τη διαφθορά, την αναξιοκρατία, την αυθαιρεσία της εξουσίας, το δίκιο του ισχυρού, την πελατειακή διαχείριση του πλούτου του Έλληνα, του Ελληνικού λαού, την ανισότητα και την κοινωνική αναλγησία.

Στο ΠΑΣΟΚ σήμερα αναγνωρίζουν οι πολίτες μας και πάλι τις διαχρονικές μας αξίες. Διότι με αυτές κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού στις Ευρωεκλογές.

Με τις αξίες μας:

Την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, την ισότητα, τον σεβασμό προς τον πολίτη, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την κοινωνική λογοδοσία, τη δημοκρατική διαβούλευση, την ισχυρή μας παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς, τη βούλησή μας να συγκρουστούμε με συμφέροντα κάποιων λίγων και ισχυρών, με την αδικία, την ατιμωρησία, την ανομία, για να εγγυηθούμε μια ευνομούμενη πολιτεία, ένα κράτος Δικαίου.

Είναι αυτές οι αξίες που κέρδισαν σήμερα. Και υπηρετώντας αυτές τις αξίες, θα μας δώσει ο Ελληνικός λαός την εμπιστοσύνη του. Την εμπιστοσύνη του να κυβερνήσουμε αύριο την Ελλάδα, για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Μια Ελλάδα με παρουσία και φωνή στην Ευρώπη και στον κόσμο. Μια Ελλάδα που νοιάζεται για τον αδύναμο και διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων. Μια Ελλάδα που πιστεύει στην πράσινη ανάπτυξη και δημιουργεί θέσεις εργασίας, ποιοτικές θέσεις εργασίας για όλους, προστατεύει το περιβάλλον. Μια Ελλάδα που επενδύει στην παιδεία, στον άνθρωπο, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς προκαταλήψεις. Μια Ελλάδα με ένα ευνομούμενο κράτος, που υπηρετεί τον πολίτη, που τον σέβεται, τον προστατεύει, τον στηρίζει. Με τον πολίτη στην πρώτη γραμμή.

Θέλω αυτή τη στιγμή, τη στιγμή της νίκης, να ευχαριστήσω από την καρδιά μου όσους μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους. Και όλα τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους που δούλεψαν εθελοντικά για να πετύχουμε το στόχο μας. Σας ευχαριστώ από το βάθος της καρδιάς μου.

Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αποτέλεσμα μιας βαθιάς αλλαγής πολιτικών συσχετισμών. Είναι ανατροπή. Ανατροπή, μέσα από τη συστηματική, υπεύθυνη, πολιτική μας παρουσία μηνών, όχι ημερών. Και κάναμε μια νέα αρχή για την πατρίδα μας. Όλα αρχίζουν σήμερα. Μέχρι σήμερα παλέψαμε για την ψήφο του Έλληνα και μας την εμπιστεύτηκε. Από σήμερα παλεύουμε για την καρδιά και την ψυχή του, για την εμπιστοσύνη του.

Συνεχίζουμε ακούραστα.

Ξέρω τη χαρά σας και τη μοιράζομαι μαζί σας. Δεν είναι, όμως, ώρα για θριαμβολογίες. Μακριά από εμάς κάθε ίχνος αλαζονείας. Είναι ώρα να μοιραστείτε τη χαρά σας με τους γείτονές σας, με τους συναδέλφους σας, με τους συμφοιτητές σας, με τους συμπολίτες σας που δεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ ή και που απείχαν από τις εκλογές. Να μοιραστούμε μαζί τους τη χαρά μας και να τους πούμε ότι και αυτούς τους χρειαζόμαστε. Τους χρειαζόμαστε και χρειαζόμαστε να τους ακούσουμε. Διότι σήμερα δεν υπάρχουν πολίτες νικητές και πολίτες ηττημένοι. Υπάρχουν πολιτικές που ηττήθηκαν, πολιτικές, που πρέπει, και θα ανατραπούν. Υπάρχουν πολιτικές και αξίες που κέρδισαν. Αξίες, που πρέπει να γίνουν πολιτική πράξη για ένα ευνομούμενο κράτος, για μια Ελλάδα που μας κάνει όλους περήφανους.

Ψηφίζοντας σήμερα για την Ευρώπη, αποφασίσαμε για την Ελλάδα.

Η νίκη μας, η νίκη των προοδευτικών δυνάμεων ανοίγει το δρόμο της μεγάλης αλλαγής, της αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος. Η καταδίκη της νεοσυντηρητικής ιδεολογίας και πρακτικής είναι πια γεγονός.  Εδώ και καιρό, το ΠΑΣΟΚ ζητούσε εκλογές για να λυτρωθεί ο τόπος από πολιτικές που  μας βουλιάζουν και μας προσβάλλουν όλους. Σήμερα, αυτό το αίτημα γίνεται λαϊκή απαίτηση. Είναι μήνυμα της κάλπης των Ευρωεκλογών.

Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί άλλο να εμποδίζει τους Έλληνες πολίτες από το ν’ αλλάξουν πορεία.

Οι εκλογές αποτελούν πάντα το μεγαλύτερο δημοκρατικό μας δικαίωμα. Και σήμερα, έχουμε τη χαρά μιας νέας αρχής και ελπίδας. Έχουμε πρώτιστα, όμως, τεράστιο χρέος και ευθύνη απέναντι στον τόπο. Στόχος μου, στόχος μας, δεν είναι μια άλλη κυβέρνηση, ένα άλλο κόμμα στην κυβέρνηση, αλλά μια ριζική αλλαγή πολιτικής στον τόπο. Και σ’ αυτή την ευθύνη θ’ ανταποκριθούμε. Αποδείξαμε ότι δεν υπάρχει ένα πολιτικό σύστημα, όπου όλοι είμαστε ίδιοι. Αποδείξαμε ότι σήμερα εκφράζουμε το νέο, το προοδευτικό και την ελπίδα. Ότι όλοι μαζί μπορούμε.

Μπορούμε να πάμε την Ελλάδα μπροστά, με πυξίδα τις αρχές και  τις αξίες μας, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, το γενικό  καλό. Με τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε, με τις πολιτικές που εξαγγείλαμε. Θα  πορευθούμε στο λαό με σημαία μας την αλήθεια, την επίγνωση των δυσκολιών και το σχέδιο ανασύνταξης και σωτηρίας της χώρας μας. Θα δώσουμε τη μάχη μαζί για να φέρουμε στην πατρίδα μας μια πραγματική άνοιξη και στο λαό μας ευημερία και ασφάλεια. Η νίκη μας σήμερα φέρνει πολύ πιο κοντά την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Φέρνει πολύ πιο κοντά την κοινοβουλευτική μας αυτοδυναμία.

Από αύριο το πρωί σηκώνουμε τα μανίκια μας, συνεχίζουμε τη δουλειά με το λαό για το λαό, για την πατρίδα».

[via]

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.