Ξέρεις που να ρίξεις το λάδι μετά από το μαγείρεμα στο σπίτι;

Ίσως ναι, αλλά πάντα είναι καλό να διαδίδουμε τέτοιου είδους πληροφορίες. Ακόμα και αν δεν τηγανίζουμε πολύ, όταν το κάνουμε, ρίχνουμε συνήθως το χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη της κουζίνας. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορούμε να κάνουμε. Γιατί το κάνουμε; Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κανείς για να μας πει το σωστό τρόπο. Γι αυτό λοιπόν, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τοποθετούμε το λάδι σε ένα πλαστικό μπουκάλι (νερού, αναψυκτικού), να το κλείνουμε καλά και να το πετάμε στα κανονικά σκουπίδια. Και αυτό, γιατί ένα λίτρο λαδιού μολύνει σχεδόν ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια!

Αν επιλέξεις να προωθήσεις αυτό το μήνυμα στους φίλους σου, το περιβάλλον θα σε ευγνωμονεί. Στο κάτω-κάτω είναι καλό για όλους μας!

Γιώργος Καρούντζος
Χημικός. Μηχ., PhD Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ΣΕΥ

Το παραπάνω μου το έστειλε ο φίλος μου ο Σπύρος και νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον. Αν και δε μαγειρεύω, έχω προσέξει αρκετές φορές συγγενείς, φίλους και γνωστούς που μαγειρεύουν να ρίχνουν μετά το λάδι στο νεροχύτη. Το παραπάνω mail έχει ένα ενδιαφέρον, οπότε θα προσπαθήσω να ψάξω για περισσότερες σχετικές πληροφορίες.

Update [28/1/2008 22:49]: Email που έλαβα πριν λίγο με ακόμα μία λύση για το χρησιμοποιημένο λάδι: Μία ακόμα καλύτερη λύση είναι να το πάρουμε στο πλησιέστερο βενζινάδικο για να το πετάξουν στις ειδικές δεξαμενές που είναι προμηθευμένα, γιατί με τον πρώτο τρόπο που προτείνετε υπάρχει ο κίνδυνος κατά το στάδιο της συμπίεσης στο απποριματοφόρο να σπάσει το μπουκάλι και να στάζει στο δρόμο και ακόμα και στην περίπτωση που καταλήξει στη χωματερή του δήμου μας, επειδή πρόκειται για χωματερές και όχι για ΧΥΤΑ, με τον καιρό πάλι θα καταλήξει στον υδροφόρο ορίζοντα.

7 Σχόλια
 • Avatar
  Z. K.

  ΣΥΓΓΝΏΜΗ ΈΚΑΝΑ ΛAΘΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΜΈΝΑ ΛAΔΙΑ ΔΕΝ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΡΊΞΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΌΝΕΣ ΓΙΑΤΊ ΘΑ ΜΑΥΡΊΣΟΥΝΕ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΎΝΕ ΣΕ ΛΊΓΟ ΌΤΙ ΕΊΝΑΙ ΑΦΡΙΚΑΝΟΊ ΑΦΟΎ ΤΏΡΑ ΔΕΝ ΞΈΡΟΥΝΕ ΠΟΙΑ ΕΊΝΑΙ Η “ΚΑΤΑΓΟΓΙΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΌΣΕΣ ΕΘΝΙΚΌΤΗΤΕΣ ΕΊΝΑΙ ΌΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΑΊΑ “ΠΕΣΤΕΤΟΥΣ ΒΡΕ ΠΕΔΓIA ΑΥΤΉ Η ΣΗΜΑΊΑ ΕΊΝΑΙ ΤΙΣ ΒΕΡΓΊΝΑΣ ΑΣ ΒAΛΟΥΝΕ ΜΙΑ ΣΗΜΑΊΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΚΡΟΚΕΦΑΛΉ
  ΑΥΤΉ ΈΝΩΝΕ ΌΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΗΡATEΣ

 • Avatar
  Z. K.

  ΕΡΏΤΗΣΗ ΕAΝ ΞΈΡΩ ΠΟΥ ΘΑ ΡΊΞΩ ΤΑ ΚΑΜΈΝΑ ΛAΔΙΑ.
  Η ΠΟΙΟ ΕΎΚΟΛΗ ΑΠAΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ “ΨΕΦΤΟ” ΜΑΚΕΔΌΝΕΣ ΓΙΑΤΊ ΑΥΤΌ ΤΟ ΌΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΑΞΊΖΕΙ

 • Avatar
  George Chatzimanolis

  Χμμμ για βρείτε το ρε παιδιά μην αρχίσω να πρίζω τη μάνα μου χωρίς λόγο. 🙂

 • Avatar
  Jimbo

  Όχι δεν αποκλείω. Αλλά η μόλυνση κυρίως προκαλείται από λάδια κινητήρων και όχι ελαιόλαδο.

  Δες και αυτό:
  http://www.backyardmetalcasting.com/bestfuel03.html

 • Avatar
  John Karakatsanis

  @Jimbo: Αποκλείεις όμως να ισχύει έστω και λίγο κάτι τέτοιο;

 • Avatar
  Jimbo

  Γιάννη κάπου είχα βρει λινκ παλιότερα ότι είναι hoax κλασσικα όπως και το 99.9% των chain-mails.

  Αμα βρω θα το ποστάρω.

 • Avatar
  George Chatzimanolis

  Πολύ ενδιαφέρον. Ειλικρινά δεν το γνώριζα. Και εγώ έχω δει πολλούς γνωστούς μου να το κάνουν και αν όντως αληθεύει θα τους το πω.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα