Νέα φοιτητική χρονιά, στις επάλξεις οι φοιτητικές -κομματικές- παρατάξεις

Η φοιτητική ζωή ξεκινάει αυτές τις μέρες για χιλιάδες νέους και νέες και συνεχίζεται για χιλιάδες άλλους, δευτεροετείς, τριτοετείς, τεταρτοετείς, αλλά και… άτομα που έχουν κάνει το φοιτητιλίκι επάγγελμα. Δε μιλάω φυσικά για όσους προσπάθησαν να πετύχουν στη σχολή που θέλουν σε μεγάλη ηλικία, αλλά για αυτούς που μπήκαν στη σχολή στα 20, είναι 30 και συνεχίζουν… Με σκοπό κάποια προεδρική θέση ίσως σε κάποια φοιτητική παράταξη και βουλευτιλίκι αργότερα…

Γνωστά συγγενικά μου πρόσωπα πήγαν αυτές τις μέρες στις σχολές που πέρασαν, ΑΕΙ και ΤΕΙ σε Αθήνα και επαρχία, για να κάνουν την εγγραφή τους… Το τι μου είπαν δε λέγεται… Καταρχήν σε όλες σχεδόν τις σχολές, ειδικά της Αθήνας, επικρατεί ένας χαμός και με το που μπαίνεις σε περικυκλώνουν 15 άτομα από όλες τις παρατάξεις όλο προθυμία να σε εξυπηρετήσουν. Τι εξυπηρετικά τα παιδιά, μπράβο στη ΔΑΠ, την ΠΑΣΠ, την Πανσπουδαστική και τις υπόλοιπες που σκίζονται κυριολεκτικά για το καλό των νέων φοιτητών.

Φυσικά εκεί δε μπορείς να επιλέξεις ποιος θέλεις να σε βοηθήσει, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουν πίσω οι υπόλοιποι. Έτσι, αν θες για παράδειγμα να πας απλά να πάρεις κάποια παραπεμπτικά για ιατρικές εξετάσεις που απαιτείται να κάνεις για να εγγραφείς, σε πάνε 15 άτομα για να πάρεις 3-4 χαρτιά.

Αυτό στην περίπτωση που πέσεις σε “ήρεμα” άτομα, γιατί αν πέσεις σε πιο θερμόαιμους, δε θα σε πάνε 15 να πάρεις τα χαρτιά σου, γιατί οι μισοί θα πλακωθούν στο ξύλο. ΔΑΠ και ΠΑΣΠ μαλλιά κουβάρια ένα πράμα…

Ξύλο μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων; Αν είσαι νέος φοιτητής και διαβάζεις αυτό το post, μην παραξενευτείς, αυτή η κατάσταση είναι ρουτίνα για τα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα…

Πριν από μερικές μέρες μου ΄λεγε ένας φίλος το εξής περιστατικό: Πάει στη x σχολή με μία ξαδέλφη του για να κάνει την εγγραφή της και πετάγεται ένας “φοιτητής” (30άρης), ο οποίος είχε το θράσος να πει ότι τον στέλνει η γραμματεία, γιατί η κοπέλα άργησε να πάει για εγγραφή και αν δε πάει μαζί του δε θα μπορέσει να εγγραφεί! Δηλαδή τι άλλο θα σκαρφιστούν για να τραβήξουν κόσμο στην παράταξής τους!

Και όταν με το καλό τελειώσεις την εγγραφή σου και ξεκινήσουν και τα μαθήματα, εκεί θα δεις το πραγματικά καλό πρόσωπο των φοιτητικών παρατάξεων, που νοιάζονται για τους φοιτητές… Γι΄αυτό και κάθε εβδομάδα διοργανώνουν “εκδήλωση”, η μία παράταξη σε club, η άλλη στα μπουζούκια, για να ξεσκάσουν κι αυτοί οι φοιτητές κάθε μέρα από τα μαθήματα…

Και μετά τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τις εξορμήσεις στον Κιάμο, τον Καλλίδη και την Αλεξανδράτου, θα ακολουθήσουν οι φοιτητικές συνελεύσεις, για να τεθούν υπό συζήτηση σοβαρά θέματα που απασχολούν τις παρατάξεις… εεε τους φοιτητές ήθελα να πω!

Φοιτητικές συνελεύσεις σαν κι αυτή που παρακολούθησα στο ΤΕΙ Πειραιά, όπου ο εκπρόσωπος της ΔΑΠ έκραζε αυτόν της ΠΑΣΠ, αυτός της ΠΑΣΠ έκραζε τον εκπρόσωπο της Πανσπουδαστικής και μετά όλοι μαζί κράζονταν μεταξύ τους σε ένα περιβάλλον που περισσότερο θύμιζε γήπεδο, παρά αμφιθέατρο σχολής ανώτερης εκπαίδευσης.

Γι΄αυτό , όταν βλέπω, ακούω, μαθαίνω για τέτοιες καταστάσεις, λέω και ξαναλέω ότι οι φοιτητικές παρατάξεις -sorry guys- που πρόσκεινται στα κόμματα μόνο κακό κάνουν στις σχολές. Και στο μέλλον θα δούμε πολλούς από αυτούς που τώρα πρωτοστατούν στους “φοιτητικούς αγώνες” να κατεβαίνουν υποψήφιοι βουλευτές.

[photo by hpk]

2 Σχόλια
 • Avatar
  Στεφανος

  παντως εγω εχω περασει απο τει ηλεκτρονικης κρητης,ηλεκτρονικης αθηνας,αυτοματισμου χαλκιδας,αυτοματισμου πειραια και στα 2 πρωτα γραφτηκα χωρις καμια βοηθεια ενω στα αυτοματισμου χαλκιδας και πειραια με βοηθησαν και μαλιστα πολυ (δαπ στην χαλκιδα,πασπ στον πειραια) αλλα φυσικα με το αζημιοτο(ετσι νομιζαν) αφου μετα κρατησανε τηλεφωνα και με περνανε για να ψηφισω κτλ κτλ και τους κακοφανηκε οταν τους ειπα οτι δεν υποστιριζω την παραταξη τους(αυτο ειδικα για τον πειραια)…παντως επειδη το εχω δει το εργο,σιγουρα υπαρχουν οι πορωμενοι-τσιμπουρια αλλα ειπαρχουν κιαλοι που βοηθανε επειδη το θελουν,μην τα ισοπεδωνουμε ολλα.

 • Avatar
  GritZ

  Όντως με το που φτάσεις στην εκάστοτε σχολή, (ειδικά τις μεγάλες απρόσωπες της Αθήνας), έχεις ανάγκη βοήθειας… Αν δεν ήταν οι παρατάξεις, με 250 άτομα ανά τμήμα, θα γινόταν ακόμη μεγαλύτερος χαμός… Θα μου πεις, δεν το κάνουν από την καλή τους την καρδιά, αλλά επειδή θέλουν ψήφους, αλλά θα σου απαντήσω πως όλα αυτά είναι, επιτρέψτε μου την έκφραση, αν και δεν ακούγεται ωραίο, “ανταλλακτικά”… Δεν λένε οι παρατάξεις πως δεν ενδιαφέρονται για την ψήφο των φοιτητών, για αυτό τους προσφέρουν και τόσα… (από σημειώσεις, μέχρι εκδηλώσεις και σεμινάρια…)
  Τώρα, το κατά πόσο προσφέρουν οι παρατάξεις στο Πανεπιστήμιο, η γνώμη μου είναι πως έχουν πετύχει πολλά πράγματα και πως αν δεν υπήρχαν θα ήμασταν ακόμη πιο πίσω σε σχέση με τους Ευρωπαίους συναδέλφους, αλλά από την άλλη, αν δεν υπήρχαν “κομματικές νεολαίες” στα Πανεπιστήμια, δεν θα αρνούνταν προτάσεις άλλων κομμάτων αποτελώντας τροχοπέδη για την πρόοδο, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν μικροκομματικά συμφέροντα των εντολοδόχων τους…

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα