Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό

Άκουσα σήμερα τις δηλώσεις του κου Σουφλιά στη συνέντευξη τύπου για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό. Μπήκα και στο site του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και κατέβασα το pdf με τα σχέδια για τη διαμόρφωση του πάρκου, καθώς και το αρχείο doc με τα όσα είπε ο υπουργός στη συνέντευξη.

Συνοπτικά από το news.ert.gr: Το μεγαλύτερο πάρκο στον κόσμο, μέσα σε αστική ζώνη, έκτασης 5.900 στρεμμάτων, αποκτά η Αθήνα, στο χώρο που καταλάμβανε το πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό και θα ενοποιηθεί με το χώρο πρασίνου στον Άγιο Κοσμά, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς. Να σημειωθεί οτι το Central Ρark στη Νέα Υόρκη καταλαμβάνει 3.500 στρέμματα. Η λεωφόρος Ποσειδώνος θα υπογειοποιηθεί σε μήκος ενός χιλιομέτρου και θα συνδεθεί με την Αττική οδό. Τα έργα για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό, θα αρχίσουν εντός του 2008. [συνέχεια]

Φυσικά και θέλω να γίνει αυτό το πάρκο και από τα σχέδια που είδα το βρίσκω πολύ όμορφο και πραγματικά αν γίνει έτσι θα είναι μια όαση πολύ κοντά στην Αθήνα και θα μπορείς να φτάνεις γρήγορα εκεί με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (θα φτιαχτούν και δύο στάσεις μετρό εκεί). Αλλά έχω μερικούς ενδοιασμούς και ερωτήματα/απορίες.. Πού θα βρεθούν τόσα χρήματα για αυτό το πάρκο; Πριν ξεκινήσει η κατασκευή του θα είναι εξασφαλισμένη η συντήρησή του μετά; Γιατί ένα τέτοιο πάρκο χρειάζεται πολλά άτομα και καλή οργάνωση για να συντηρείται και να μη διαλυθεί λίγο καιρό μετή την κατασκευή του.. Θα είναι δωρεάν η πρόσβαση σε όλους τους πολίτες; Ή αύριο μεθαύριο θα τα βρουν σκούρα και θα δώσουν μερικά κομμάτια σε ιδιώτες και θα πληρώνουμε για να βολτάρουμε στο πάρκο;

Τελειώνοντας να πω ότι θα προτιμούσα αυτό το πάρκο να ήταν πολύ μικρό και να είχαμε πολλά μικρά πάρκα σε πολλές γειτονιές της Αθήνας και των άλλων μεγαλουπόλεων.. Αλλά για να γίνει αυτό έπρεπε οι νομοθέτες να το είχαν σκεφτεί πολλά χρόνια πριν.. Πριν γίνει αυτό το μπάχαλο που επικρατεί σήμερα με τις πολλές πολυκατοικίες και το ελάχιστο πράσινο.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

4 Απαντήσεις

 1. Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Σουφλιά υλοποιείται άμεσα και σίγουρα ένας τεράστιος χώρος πρασίνου 6.500 στρεμμάτων σε τέσσερεις δήμους που κάθε άλλο παρά υποβαθμισμένοι είναι, ενώ στα εκατομμύρια των υπόλοιπων κατοίκων των δήμων του λεκανοπεδίου αναλογούν 300 μόνο στρέμματα που θα χρηματοδοτήσουν κάποιο «Πράσινο Ταμείο» για κάποια έργα ανάπλασης και πρασίνου στην Αττική.

  Θεωρώ απαράδεκτη αυτή τη κατανομή και ρωτώ τον κ. Σουφλιά με βάση ποιόν υπολογισμό κατέληξε σε αυτήν. Η απαράδεκτη αυτή κατανομή δημόσιας περιουσίας αποτελεί εμπαιγμό για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου που υπόκεινται σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης και οι οποίοι αξιώνουν πάρκα στη γειτονιά τους και όχι σε απόσταση χιλιομέτρων από αυτήν.

  Επίσης καταγγέλλω στους πολίτες της Αθήνας και του Πειραιά και τη στάση του Συνασπισμού του λαϊκισμού και της αναλγησίας που διεκδικεί, σκανδαλωδώς στο όνομα των μη προνομιούχων, να μην διατεθεί ούτε αυτό το ελάχιστο 5% για την ανάπλαση των περιοχών τους στην υπόλοιπη Αθήνα και Πειραιά!

  Προτείνωι:

  1. την πώληση με διεθνή διαγωνισμό του συνόλου της έκτασης του αεροδρομίου του Ελληνικού
  2. την διανομή των εσόδων από την πώληση αυτή σε όλους τους δήμους της Αττικής και του Πειραιά με νομική υποχρέωση τους να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά αποκλειστικά για αγορά οικοπέδων και τη μετατροπή τους σε πάρκα και
  3. ο υπολογισμός του ποσού που θα αναλογεί σε κάθε δήμο θα βασίζεται στην αρχή της παροχής ίσου μεριδίου οφέλους για κάθε κάτοικο κάθε δήμου της Αττικής και του Πειραιά και κάθε δήμος θα λάβει, αναλογικά, το μερίδιο που του αντιστοιχεί με βάση τον αριθμό των κατοίκων του.

 2. Βέβαια να σχολιάσω ότι για τη δημιουργία του πάρκου οι τεχνικοί θα χαλάσουν τον αεροδιάδρομο κάτι το οποίο δεν έχει γίνει ΠΟΤΕ σε καμία άλλη χώρα (μιας και πάντα χρησιμεύει ένας αεροδιάδρομος σε περίπτωση ανάγκης).

  Και εδώ πρωτοπόροι!!

 3. Η ιδέα να φτιάξουν πάρκο και όλα αυτά τα ωραία που διάβασα με αγχώνει. Αναρωτιέμαι όπως και εσύ για το ποιός και με τι κονδύλια θα συντηρήσει όλες αυτές τις μεγαλεπήβολες προτάσεις. Ενα πάρκο χρειάζεται κηπουρούς, τεχνίτες, φύλαξη εσαει. Μπορούν να το πετύχουν αυτό, ή θα γίνει σαν το πάρκο του Φλοίσβου που είναι γεμάτο πρεζόνια, καταυλισμούς τσιγγάνων και πορνεία? Θα προτιμούσα ένα μέρος του να ΄γίνει οικοστικό με χαμηλό συντελεστή δόμησης και όμορφα μικρά πάρκα που θα φροντίζονται απο ιδιώτες-κατοίκους της περιοχής.
  Υ.Γ. Είμαι κάτοικος Κάτω Ελληνικού εδώ και 15 χρόνια.

 4. Οσο θα αναδασωσουν την Παρνηθα χωρις να χτιζουν παραλληλα…αλλο τοσο θα κανουν και το Παρκο….

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.