Καθαρά Δευτέρα: Πώς να φτιάξετε τον δικό σας χαρταετό

Μιας και η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει, σίγουρα πολλοί από εμάς θα βγούμε με τους συγγενείς μας και τους φίλους μας για να πετάξουμε τον δικό μας χαρταετό. Τι θα λέγατε όμως αν κατασκευάζατε τον δικό σας χαρταετό αντί να τον αγοράσετε έτοιμο;

Σίγουρα η διαδικασία είναι λίγάκι χρονοβόρα, ωστόσο πιστεύω ότι η ευχαρίστηση που θα νιώσετε βλέποντας τον δικό σας χαρταετό να πετάει ψηλότερα από τους υπόλοιπους, είναι τεράστια!

Πριν από τις οδηγίες κατασκευής, σκέφτηκα ότι είναι σωστό να γράψουμε μερικές συμβουλές για τα μέρη που πρέπει να πετάμε τον χαρταετό μας.

Αποφεύγετε, λοιπόν, να πετάτε χαρταετό κοντά σε σπίτια ή σε δρόμους γιατί μπορεί με οποιαδήποτε πρόσκρουση να χαλάσει, μην ξεχνάτε πως είναι φτιαγμένος από χαρτί στο μεγαλύτερο μέρος του. Επίσης, μην πετάτε χαρταετό κοντά σε δέντρα και αποφύγετε τα ηλεκτροφόρα καλώδια, γιατί ­ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πάθετε ηλεκτροπληξία. Φοράτε γάντια όταν πετάτε χαρταετό, γιατί καθώς το σκοινί ξετυλίγεται πολύ γρήγορα μπορεί να πληγώσει τα χέρια σας.

Κατασκευή χαρταετού σε σχήμα διαμαντιού

Υλικά κατασκευής

 • Σπάγγος
 • Κόλλα ή κολλητική ταινία
 • Ανθεκτικό χαρτί (102 x 102 cm)
 • Δύο ανθεκτικές βέργες από καλάμι ή ελαφρύ ξύλο. Η μία πρέπει να έχει μήκος 90 cm και η άλλη 102 cm
 • Μαρκαδόροι ή μπογιές για να δώσουμε ζωή στον χαρταετό μας

Οδηγίες κατασκευής

 • Τοποθετήστε την μικρότερη βέργα οριζοντίως και κάθετα επί της μακρύτερης βέργας σχηματίζοντας έναν σταυρό. Η μικρή βέργα δεν πρέπει να τοποθετηθεί ακριβώς στο μέσο της μεγαλύτερης, αλλά υψηλότερα, ενώ τα άκρα της μικρής βέργας πρέπει να απέχουν ακριβώς το ίδιο από την ένωσή τους με την μεγαλύτερη βέργα.
 • Δέστε γερά μεταξύ τους τις δύο βέργες.
 • Στα τέσσερα άκρα του σταυρού που σχηματίστηκε φτιάξτε εγκοπές αρκετά βαθιές, ώστε να μπορείτε να περάσετε από μέσα τον σπάγγο που χρησιμοποιείτε. Περάστε σπάγγο μέσα από τις τέσσερις εγκοπές. Κάντε μια θηλιά στο πάνω μέρος του σταυρού με τον σπάγγο και στερεώστε τον δένοντάς τον γύρω από την βέργα. Τεντώστε τον σπάγγο τραβώντας τον από το κάτω μέρος του σταυρού και κάντε και εκεί μια θηλιά. Ο σπάγγος πρέπει να είναι καλά τεντωμένος αλλά να μην λυγίζει τις βέργες. Στερεώστε καλά τον σπάγγο και κόψτε το κομμάτι που σας περίσσεψε.
 • Απλώστε το χαρτί πάνω στον σταυρό. Κόψτε το γύρω – γύρω, αφήνοντας περιθώριο 2 – 3 cm. Διπλώστε τις άκρες αυτές (το περιθώριο) γύρω από τον τεντωμένο σπάγγο και κολλήστε το με ταινία ή κόλλα ώστε το χαρτί να είναι τεντωμένο.
 • Κόψτε ένα κομμάτι σπάγγου περίπου 122 cm και δέστε την μια άκρη στην θηλιά στο επάνω μέρος του σταυρού και την άλλη στην θηλιά στο κάτω μέρος του σταυρού. Κάντε μια θηλιά στον σπάγγο αυτό, ακριβώς πάνω από την ένωση των βεργών. Από αυτήν την θηλιά θα περάσει η καλούμπα.
 • Με ένα κομμάτι σπάγγο, στον οποίο θα δέσετε κορδέλες σε απόσταση περίπου 10 cm η μία από την άλλη, θα φτιάξετε την ουρά του χαρταετού. Στερεώστε την ουρά στη θηλιά στο κάτω μέρος του σταυρού.
 • Χρωματίστε τον χαρταετό σας.

Καλές πτήσεις και με προσοχή!

3 Σχόλια
 • Avatar
  sifis

  geiasou filemou mia ki milas gia xartaetous thelo na sou dixo mesa sto youtube otan tha mpis ton dikomou xartaeto kai auto pou tha dis tha menis afonos exo merika videakia loipon grapse thn lexi sto youtube.. POTE ANTIO einai ena videaki pou to exo skitsari me thema ta mystika ths edem omos den einai to themaauto kita apo pano tha is olla mou ta video anoixeto kai tha dis videa apo ton xartaeto.. sto facebook legome sifis karaviotis…

 • Avatar
  Τάσος Βελιάδης

  Ναι δεν είναι ο κλασσικός, είναι σε σχήμα ρόμβου:) . Νομίζω πως είναι πιο απλός από τον κανονικό γι αυτό έγραψα γι αυτόν 🙂

 • Avatar
  Giannis k.

  Καλή η προσπάθεια Τάσο, αλλά αυτός δεν είναι ο χαρταετός των παραμυθιών ρε’συ.!

  Πρέπει να κάνουμε άλλο ένα ποστάκι για τους κλασσικούς, τους πολύγωνους, με τα τρία ξύλα!! 😛 😉

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα