XBLOG logo @2x

Ενημέρωση για την ορθή χρήση του διαδικτύου και της κινητής τηλεφωνίας από την Cosmote

Στην ενημέρωση του κοινού για την ορθή χρήση των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και του διαδικτύου προχώρησε η Cosmote με την έκδοση ειδικού φυλλαδίου, το οποίο διανέμεται από το εμπορικό της δίκτυο. Έτυχε να πέσει στα χέρια μου ένα, μου φάνηκε ενδιαφέρον, γι΄αυτό και αναδημοσιεύω το σχετικό δελτίο τύπου που μου εστάλη.

Πρόκειται για ένα χρήσιμο εγχειρίδιο, γραμμένο σε απλή και κατανοητή γλώσσα που παρέχει την απαραίτητη «συμβουλευτική υποστήριξη» στους γονείς, ώστε να ενημερωθούν επαρκώς σχετικά με τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και την ορθή χρήση τους.

Για τη σωστή και ολοκληρωμένη ενημέρωση του κοινού, το εν λόγω φυλλάδιο διανέμεται σε συνδυασμό με ακόμη δύο έντυπα που έχει εκδώσει ο Ελληνικός Κόμβος Ασφαλούς Διαδικτύου www.saferinternet.gr με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη χορηγία της Cosmote.

Συγκεκριμένα, τα «Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις» και «Το Αλφαβητάρι του Διαδικτύου», αποτελούν δύο εύχρηστους οδηγούς που δίνουν όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματα που εγείρει η αλματώδης εξέλιξη του σύγχρονου τρόπου επικοινωνίας, ενώ παράλληλα ερμηνεύουν τη σημερινή τεχνολογική γλώσσα. Επιπλέον, παρέχουν πρακτικές συμβουλές τόσο για την αποφυγή ενδεχόμενων κινδύνων όσο και για την ορθή χρήση των διαδραστικών Μέσων (διαδίκτυο, κινητό τηλέφωνο).

Υπηρεσίες Γονικού Ελέγχου

Η Cosmote δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να ελέγξουν την πρόσβαση των παιδιών τους σε υπηρεσίες που απευθύνονται αποκλειστικά σε ενήλικες, μέσω μιας σειράς εύχρηστών υπηρεσιών γονικού ελέγχου (parental control) που έχει αναπτύξει και παρέχει στους πελάτες της. Συγκεκριμένα:

 • Στο i-mode οι κατηγορίες α) Erotic και β) Chat & Date απευθύνονται μόνο σε ενήλικους χρήστες που αποδέχονται τους όρους χρήσης των υπηρεσιών αυτών. Σε κάθε περίπτωση οι γονείς έχουν την δυνατότητα να «κλειδώσουν » την πρόσβαση στο περιεχόμενο αυτό είτε μέσω της ίδιας της υπηρεσίας, επιλέγοντας τη σχετική εντολή, είτε με ένα τηλεφώνημα στην Εξυπηρέτηση Πελατών στο 1212 ή στο 1313.
 • Μέσω Cosmote My View οι κατηγορίες Erotic και η υποκατηγορία Chat & Date απευθύνονται επίσης μόνο σε ενήλικους χρήστες που αποδέχονται τους όρους χρήσης των υπηρεσιών αυτών (συμπεριλαμβανομένης και της δήλωσης ότι ο χρήστης είναι ενήλικας). Σε κάθε περίπτωση οι γονείς έχουν την δυνατότητα να φράξουν την πρόσβαση στο περιεχόμενο αυτό με ένα τηλεφώνημα στην Εξυπηρέτηση Πελατών στο 1212 ή στο 1313. Σημείωση: η φραγή από τη στιγμή που ενεργοποιείται, εφαρμόζεται ταυτόχρονα και στις δύο κατηγορίες (Erotic και Chat).
 • Eπίσης, οι γονείς, εφόσον το επιθυμούν μπορούν να ελέγχουν τις κλήσεις των παιδιών τους προς τηλεφωνικούς αριθμούς προστιθέμενης αξίας. Συγκεκριμένα, η Cosmote παρέχει δωρεάν στους συνδρομητές της, την υπηρεσία φραγής κλήσεων στις υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας φωνής που παρέχονται μέσω κλήσης σε δεκαψήφιους της μορφής 901 και 909 (αποκλειστικά για ενήλικες). Ειδικότερα, ο συνδρομητής καλώντας το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών στο 1212, 1313 ή 1200 μπορεί να ζητήσει τη φραγή:
  – Για όλα τα 901
  – Για όλα τα 909
  – Για όλα τα 901 & 909
 • Επιπλέον, οι γονείς μπορούν να ζητήσουν τη φραγή της υπηρεσίας Flirt SMS, η οποία απευθύνεται μόνο σε ενήλικες, καλώντας την εξυπηρέτηση πελατών στο 1212 ή 1313.
 • Η εταιρία ανέπτυξε το σύστημα “Bad Words List”, το οποίο εφαρμόζεται στην υπηρεσία Chat της Cosmote μέσω WAP/SMS. Με το σύστημα αυτό αποκλείεται η δυνατότητα χρήσης ορισμένων ανάρμοστων λέξεων στο Chat Room και η εταιρία διατηρεί το δικαίωμα να απαγορεύει τη χρήση του Chat σε άτομα που παραβαίνουν βασικούς κανόνες καλής συμπεριφοράς.

Συνεργασία με τον Ελληνικό Κόμβο Ασφαλούς Διαδικτύου

Πρόκειται για τη συνεργασία της Cosmote με τον Ελληνικό Κόμβο Ασφαλούς Διαδικτύου www.saferinternet.gr, που έχει σαν στόχο να ενδυναμώσει τη συστηματική εκστρατεία ενημέρωσης του φορέα σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο, όχι μόνο μέσω οικονομικής ενίσχυσης, αλλά και μεταδίδοντας την εξειδικευμένη πληροφόρηση για θέματα ασφαλούς χρήσης των τεχνολογιών και του διαδικτύου στους πελάτες-συνδρομητές της εταιρίας.

Πρωτοβουλίες Αυτορρύθμισης

Σε συνεργασία με τις υπόλοιπες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, η Cosmote συνέβαλε ενεργά στη διαμόρφωση ενός σχεδίου «Κοινού Κώδικα Δεοντολογίας για τις υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας μέσω κινητών τηλεφώνων και την προστασία των ανήλικων χρηστών». Στόχος αυτής της διαδικασίας αυτορρύθμισης του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας, είναι οι ανήλικοι χρήστες να απολαμβάνουν ένα κοινό επίπεδο προστασίας.

Η εταιρία συμμετείχε ενεργά στις διαβουλεύσεις, που διεξήχθησαν στις Βρυξέλλες, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την σύνταξη του Ευρωπαϊκού Μνημονίου σχετικά με την ασφαλέστερη χρήση του κινητού από παιδιά και εφήβους. Η Cosmote ήταν η πρώτη ελληνική εταιρία που υπέγραψε το Μνημόνιο το Φεβρουάριο του 2007, ανάμεσα σε ακόμη 15 ευρωπαϊκές εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, και παρόχους περιεχομένου.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.