Ελευθερία του Λόγου

Ελλάδα ίσον Δημοκρατία και Δημοκρατία ίσον Ελευθερία του Λόγου. Απλά μαθηματικά, αυταπόδεικτη αλήθεια, έτσι; Το πρόβλημα είναι πως σε μια χώρα 12 εκατομμυρίων ανθρώπων, υπάρχουν ισάριθμες «αλήθειες» και ο καθένας εξ΄αυτών δεν έχει ούτε τη διάθεση αλλά ούτε και το χρόνο να ασπαστεί τις αλήθειες των άλλων. Γι΄αυτό το λόγο, και επειδή οι αναρτήσεις με τις ερωτήσεις προς τους πολιτικούς προσελκύουν πολύ κόσμο και πολλά σχόλια, θα εφαρμόσουμε κι εμείς μια πολιτική, αυτήν του moderation.

Μετά από μια μακροσκελή συζήτηση για τον χαρακτήρα που θέλουμε να πάρει το xblog, αποφασίσαμε ότι άσχετα με τις προσωπικές μας πολιτικές πεποιθήσεις, δε μπορούμε να δεχτούμε το να φαίνεται σε τρίτους το ότι επιτρέπουμε κακοήθη σχόλια.

Για τους non-bloggers, τα blogs μπορεί να είναι τα «κακά παιδιά» του Internet, αλλά αυτός δεν είναι ένας χαρακτηρισμός ο οποίος μας βρίσκει σύμφωνους και μας ενδιαφέρει να τον ανατρέψουμε.

Φυσικά και συνεχίζουμε να είμαστε υπέρ της ελευθερίας του λόγου και όποιος θέλει να την εξασκήσει μπορεί να το κάνει στέλνοντάς μας ένα email. Δεν είμαστε όμως υπέρ της αναδημοσίευσης οποιασδήποτε ωμής, αφιλτράριστης και αναπόδεικτης πληροφορίας, την οποία φαινόμαστε να στηρίζουμε με το να μην την φιλτράρουμε.

Όλοι μας έχουμε τα παράπονά μας από τους πολιτικούς, από τις δημόσιες υπηρεσίες, από τις ιδιωτικές εταιρίες, από το αφεντικό μας και από το γείτονά μας, αλλά ξέρουμε να συγκρατούμαστε και να φιλτράρουμε τον εαυτό μας όταν στεκόμαστε μπροστά σε κάποιον εκπρόσωπό τους. Για όσους δεν το ξέρουν ή πιστεύουν ότι πρέπει να αλλάζει αυτό μόνο και μόνο επειδή μπορούν, υπάρχει το comment moderation.

Στην τελική, οι πολιτικοί είναι αιρετοί άρχοντες. Αν δεν ήταν αρεστοί, δε θα εκλέγονταν.

Ευχαριστούμε!

[photo by Sue Richards]

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

1 Απάντηση

 1. Γιώργο συμφωνώ απόλυτα μαζί σου…
  Είναι δύσκολο να κόψουμε στον Έλληνα την νοοτροπία να “κράζει” χωρίς να επιχειρηματολογεί. Ίσως σε αυτό συμβάλει και το θέμα «παιδεία». Δυστυχώς τα ΜΜΕ προβάλλουν συνεχώς (κυρίως στα παράθυρα) ανθρώπους που αλληλοσφάζονται – αλληλοκατηγορούνται, χωρίς επιχειρήματα. Απλά επειδή ανήκουν σε διαφορετικές «παρατάξεις» και ο ένας πρέπει να βάλει τρικλοποδιά στον άλλον για να ανέβει στην εξουσία.
  – Ποιος όμως κοίταξε τον συνταξιούχο, τον άνεργο, τον πολύτεκνο και πολλές ακόμα ομάδες που ζουν στα όρια της φτώχειας.
  Κανείς!
  Πώς λοιπόν ο αγανακτισμένος πολίτης, να μην βγει μετά στα blogs να «κράξει» – να φωνάζει – να παραπονεθεί. Σάμπως του έχει μείνει τίποτα άλλο; Όλα έχουν και από ένα χρώμα! Εξυπηρετούν συμφέροντα – για πολλούς λόγους – και σίγουρα όχιγια του λαού τα συμφέροντα.

  Καλά που υπάρχουν και τα blogs! και δεν φιμώνουν τον πολίτη… Αφήστε τον κόσμο να εκφραστεί…

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.