Εικόνες από άλλα sites – blogs στο site σας

Έφαγα πόση ώρα να βρω σύντομο και περιεκτικό τίτλο για αυτό το post, αλλά δε τα κατάφερα, οπότε διαβάστε το post και θα καταλάβετε τι θέλω να πω.

Βλέπω κατά καιρούς σε πολλά sites και blogs να ανεβάζουν εικόνες και φωτογραφίες, τις οποίες “τραβάνε” με link από άλλα sites, χωρίς δηλαδή να τις ανεβάζουν στο δικό τους server, στο δικό τους χώρο.

Πολλοί το κάνουν από άγνοια, άλλοι πάλι το κάνουν για να εξικονομήσουν χώρο και χρήματα από το πακέτο φιλοξενίας του site που έχουν (web hosting).

Στην πράξη, για να το καταλάβετε καλύτερα, αυτό συμβαίνει ως εξής:

Βλέπει κάποιος πχ μία εικόνα που υπάρχει για παράδειγμα στο xblog.gr και θέλει να τη βάλει στο site ή το blog του. Η “σωστή” διαδικασία είναι να την αποθηκεύσει στον υπολογιστή του και μετά να την ανεβάσει στο site ή το blog του, “τραβώντας” την από τον υπολογιστή του.

Δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που δεν το κάνουν έτσι, αλλά κάνουν δεξί κλικ στην εικόνα, επιλέγουν “properties”, βλέπουν το url της εικόνας που μπορεί να είναι πχ xblog.gr/images/photo.jpg και “ανεβάζουν” την εικόνα στο site τους κάνοντας copy – paste του url.

Σε αυτή την περίπτωση επιβαρύνουν εμένα με τα έξοδα κίνησης (bandwidth)! Τα οποία έξοδα μπορεί να είναι μικρά αν η εικόνα ανέβει με αυτόν τον τρόπο σε site με μικρή κίνηση, μπορεί να είναι μεγάλα όμως αν ανέβει σε site με μεγάλη κίνηση!

Γι΄αυτό, καλό θα είναι να μην τραβάτε εικόνες από άλλα sites – blogs κάνοντας copy – paste του url της εικόνας, αλλά να τις ανεβάζετε στο δικό σας χώρο, στο δικό σας hosting!

[photo by Barack Obama]

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

8 Απαντήσεις

  1. Πολύ ενδιαφέρον θέμα, πως ξέρεις ποιος έχει κάνει hotlinking φωτογραφίες σου;

    Προσωπικά το bandwith δεν με ενδιαφέρει γιατί είμαι στον blogger, όμως θα ήθελα πληροφοριακά να ξέρω αν κάποιος χρησιμοποιεί φωτογραφίες. Υπάρχει τρόπος να το μάθω;

  2. Ακριβώς. Από την άλλη έχω την εντύπωση πως γλυτώνει και από το θέμα των δικαιωμάτων (περίπου) δηλαδή δεν φιλοξενεί στο χώρο την φωτογραφία αλλά σε κάποιο τρίτο site.

  3. Βέβαια κάτι κερδίζεις και εσύ από αυτή την ιστορία. Αν κάποιος βρει την εικόνα μέσω του images.google.gr (ή όποιας άλλης υπηρεσίας αναζήτησης εικόνων) μέσω του link θα έρθει στην δικιά σου σελίδα, παρόλο που η φωτογραφία βρέθηκε εξαιτίας της άλλης σελίδας που την “έκλεψε” από εσένα. Έτσι έχεις “τζάμπα” διαφήμιση κατά κάποιο τρόπο!

  4. Αυτό το φαινόμενο λέγεται hotlinking. Με τα τεράστια bandwidth που δίνουν πλέον οι περισσότεροι Host δεν έχουμε πρόβλημα.
    Παρ’ όλα αυτά, μπορείς να μην επιτρέπεις να εμφανίζονται με αυτό τον τρόπο οι φωτογραφίες σου σε άλλα sites πειράζοντας το αρχείο htaccess.

  5. άμα αντιμετωπίζεις προβλήματα γιατί δεν βάζεις ένα μικρό διακριτικό στην άκρη κάθε φώτο με το λογότυπο σας οπότε και έτσι κάνεις και τσάμπα διαφήμιση…

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.