Αποτελέσματα βουλευτικών εκλογών 2007

Άλλη μία εκλογική αναμέτρηση έφτασε στο τέλος της. Οι κάλπες σε όλη τη χώρα άνοιξαν στις 7:00 το πρωί, έκλεισαν στις 19:00 το απόγευμα, ενώ από αυτά που άκουσα καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας η διαδικασία ψηφοφορίας σχεδόν σε όλη τη χώρα εξελίχθηκε ομαλά. Εγώ ψήφισα το πρωί στο 4ο Γυμνάσιο Περιστερίου, ενώ βγαίνοντας από το σχολείο απάντησα και στο exit poll της VPRC που διεξήχθη για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Σχεδόν όλοι οι μεγάλοι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν από το πρωί-μεσημέρι εκπομπές σχετικά με τις εκλογές, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι αργά τη νύχτα ή ακόμα και αύριο το πρωί, οπότε εγώ σας παραθέτω μερικά links αν σας ενδιαφέρει να παρακολουθήσετε τα αποτελέσματα των εκλογών online:

ekloges.ypes.gr
www.ert.gr/elections07
election.skai.gr
ekloges.dolnet.gr/2007
elections.pathfinder.gr

[photo via]

3 Σχόλια
 • Avatar
  Γιάννης Κάκανος

  ΑΠΟΨΗ

  Οι εκλογές να διεξαχθούν με μεικτό σύστημα

  Του Γιάννη Η. Κάκανου
  http://www.yanniskakanos.gr

  Μια φωτισμένη δημοκρατία ασφαλώς αποτελεί το πλέον ιδανικό πολίτευμα για όποια χώρα επιζητεί ευημερία, πρόοδο, δικαιοσύνη και αξιοκρατία. Κορυφαία της έκφρασή έχει τις εκλογές, οι οποίες, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι καθιερώθηκαν στην Αρχαία Ελλάδα με εμπνευστή τον Αθηναίο πολιτικό Κλεισθένη…

  Μετά την έξωση του Πεισίστρατου ανέλαβε να μεταρρυθμίσει το πολίτευμα της Αθήνας ο Κλεισθένης, ένας Αθηναίος πολιτικός με δράση στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ., κάνοντάς το πιο δημοκρατικό. Και για να το προστατέψει, καθιέρωσε τον οστρακισμό όπου ο κάθε πολίτης έγραφε πάνω σ’ ένα κομμάτι από σπασμένο όστρακο, τ’ όνομα του πολιτικού που θεωρούσε πιο επικίνδυνο για τη δημοκρατία. Μετρούσαν τα όστρακα και όποιος υποψήφιος είχε συγκεντρώσει τον προβλεπόμενο αριθμό, εξοριζόταν για 10 χρόνια!
  Εκείνα τα χρόνια γεννήθηκε στην Αθήνα η Δημοκρατία ένα ιδανικό πολίτευμα που δίνει σε όλους τους πολίτες το δικαίωμα μαζί και την υποχρέωση να συμμετέχουν στη διακυβέρνηση του κράτους. Η συγγένεια και η καταγωγή δεν είχαν πλέον ρόλο στην πολιτική ζωή…
  Τα χρόνια περνούσαν με πολλά και διάφορα γεγονότα, άλλοτε δυσάρεστα και άλλοτε ευχάριστα για την Ελλάδα και τον κόσμο γενικότερα…
  Οι ξύλινες κάλπες καθιερώθηκαν στη χώρα μας το 1920 σε αντικατάσταση άλλων που ήταν σιδερένιες με… σφαιρίδια. Οι κάλπες αυτές ήταν χωρισμένες εσωτερικά σε δύο μέρη και εξωτερικά γράφονταν οι λέξεις ΝΑΙ και ΟΧΙ. Ο κάθε ψηφοφόρος έριχνε μέσα, μυστικά ένα σφαιρίδιο, είτε προς την πλευρά του ΝΑΙ είτε του ΟΧΙ.
  Οι εκλογές με τη μέθοδο του σφαιριδίου είχαν ορισθεί από το Σύνταγμα του 1864. Οι κάλπες αυτές ήταν κλειστές από όλες τις πλευρές εκτός από μια τρύπα στην οποία υπήρχε ένας σωλήνας, όπου ο ψηφοφόρος έβαζε το χέρι του και έριχνε το σφαιρίδιο στη θετική ή την αρνητική πλευρά της σιδερένιας κάλπης. Εξωτερικά, οι κάλπες, είχαν διχρωμία με το άσπρο να συμβολίζει το ΝΑΙ και το μαύρο το ΟΧΙ. Κάποιοι ψηφοφόροι δάγκωναν το σφαιρίδιο προτού το ρίξουν στην αρνητική πλευρά της κάλπης, δηλαδή του ΟΧΙ και από τότε βγήκε η έκφραση «μαύρο και δαγκωτό».
  Πριν από λίγα χρόνια οι ξύλινες κάλπες άρχισαν να αντικαθίστανται με άλλες που είναι διαφανείς. Το επόμενο. όμως βήμα που πρέπει να γίνει στη χώρα μας, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα – κάτι που ορισμένες άλλες χώρες ήδη έχουν εφαρμόσει με επιτυχία – είναι να μπορούν οι ψηφοφόροι να εξασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα και μέσω του διαδικτύου.
  Όσο θα υπάρχουν οι κάλπες και τα ίδια εκλογικά συστήματα, αναμφισβήτητα θα διαιωνίζεται η μόλυνση της πολιτικής, ο κομματισμός και η υποκρισία μεταξύ των ψηφοφόρων. Η χώρα μας, δυστυχώς, βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο, σε εκτροχιασμό. Λύσεις που μπορούν να μας επιτρέψουν να ορθοποδήσουμε, υπάρχουν. Και αυτό, επειδή στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα «Σκανδαλίδη». Το κέντρο βάρους, λοιπόν, πρέπει ν’ αρχίσει να εστιάζεται, κυρίως από τα δύο μεγάλα κόμματα με προεκλογικές συνεργασίες. Η συμμετοχή στα κομματικά ψηφοδέλτια υποψήφιων ανεξάρτητων βουλευτών είναι αναγκαία. Διαφορετικά, η αυτοδυναμία δεν πρόκειται να κατακτηθεί ούτε και στην επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση με την ισχύ… του εκλογικού νόμου «Παυλόπουλου». Η συμμετοχή ανεξάρτητων υποψηφίων βουλευτών στα κομματικά ψηφοδέλτια δεν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση όπως νομίζουν ορισμένοι. Η καθιέρωση, όμως, ενός μεικτού εκλογικού συστήματος, σαφώς και χρειάζεται…
  Επισκεφτείτε κι εσείς την ιστοσελίδα μας: http://www.yanniskakanos.gr

 • Avatar
  John Karakatsanis

  @ Ανώνυμος: Απάντησα ειλικρινά. Αν η ερώτησή σου έχει να κάνει με προηγούμενο post μου σχετικά με την «παραπλάνηση» των exit polls, να σου πω ότι σε εκείνο το post δεν πήρα θέση στο θέμα, απλώς αναδημοσίευσα ένα κείμενο που μου ήρθε με email και είδα και σε άλλα blogs.

 • Avatar
  Anonymous

  στο exit poll απάντησες ειλικρινά ή τους κοροίδεψες;

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα