“Αν πάτε πενταήμερη να με φτύσετε”

…τάδε έφη καθηγήτρια φυσικής σε λύκειο κάπου στην Αθήνα. Το σχολείο αυτό βρισκόταν υπό κατάληψη εδώ και τρεις εβδομάδες, με εξαίρεση μία μέρα που άνοιξε, έγινε μάθημα και μετά το ξανάκλεισαν.

Χθες που σταμάτησε η κατάληψη και ξεκίνησαν πάλι τα μαθήματα, σε συζήτηση που είχαν παιδιά της Γ΄ λυκείου στην τάξη με την καθηγήτρια έτυχε να της πει κάποιος ότι τι κι αν έγινε κατάληψη, υπάρχουν τα φροντιστήρια, οπότε τα παιδιά που ενδιαφέρονται δε θα μείνουν πίσω, όσες μέρες κι αν γίνει κατάληψη.

Η συγκεκριμένη καθηγήτρια είναι γνωστή για τα “αντι-φροντιστηριακά” της αισθήματα, τα ιδιωτικά σχολεία κλπ, οπότε απάντησε στα παιδιά “αν πάτε πενταήμερη να ΄ρθειτε να με φτύσετε και να με φτύνετε μέχρι την Ολυμπιάδα του Πεκίνου”!

Και αναρωτιέμαι τώρα εγώ: Είναι αυτή σωστή συμπεριφορά καθηγήτριας – μορφωμένης γυναίκας σε παιδιά λυκείου εν έτη 2007;

[photo via]

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

6 Απαντήσεις

 1. Για τον τόνο της συναδέλφου, δεν νομίζω να διαφωνήσει κανείς ότι είναι απαράδεκτος.

  Από την άλλη αν και είμαι υπέρ των καταλήψεων ακόμη και με το πρόσχημα (?) του χαβαλέ (βλέπε http://didaskw.blogspot.com/2007/11/blog-post_11.html ), δεν συμφωνώ με την απαίτηση “θα πάμε πενταήμερη, ο κόσμος να χαλάσει”.

  Είπαμε…

 2. Ο τόνος ίσως είναι όντως λίγο κάθετος, γενικά έχω βγει έξω φρενών με αρκετά όσον αφορά στα σχολεία και τους μαθητές (και, γιατί όχι, και ορισμένους καθηγητές) τον τελευταίο καιρό, και – δυστυχώς – αναπόφευκτα χρωματίζεται ο λόγος και η γραφή μου.

  Η συμπεριφορά της καθηγήτριας πιθανώς να ήταν όντως εριστική, και αν ισχύει αυτό πρόκειται για σφάλμα διπλωματίας και διαπαιδαγωγήσεως. Αλλά προσωπικά βρίσκω αυτό το σφάλμα χίλιες φορές μικρότερο και ελαφρύτερο από την όποια ανάλογη συμπεριφορά μαθητών που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό. Στο κάτω κάτω, αν οι όποιες χοντράδες της βάλουν λίγο μυαλό στα παιδιά χαλάλι.

  Πάντως την κατάσταση με τους νταγκλαράδες που με το έτσι θέλω κλείνουν το σχολείο την ξέρω, την έχουμε ζήσει όλοι και τη ζούμε ακόμα σε αρκετές περιπτώσεις (αν και λίγο παραλλαγμένη) στις Σχολές μας. Όσο νωρίτερα συνειδητοποιήσουν οι μικροί τι σπουδαίο και φοβερό εργαλείο είναι η κατάληψη, και τι βάρος συνεπάγεται και κουβαλάει, τόσο το καλύτερο για όλους μας.

 3. Κι εγώ με τις καταλήψεις δεν είμαι ούτε 100% σύμφωνος, ούτε 100% αντίθετος, υπάρχουν τα συν και τα πλην. Σε αυτό το post δεν κοιτάω τόσο τις καταλήψεις, όσο τη συμπεριφορά της καθηγήτριας και μόνο αυτή.

  Οι καταλήψεις σε αρκετά σχολεία ξεκινούν ως εξής: Κλείνουν 5-10 “καλόπαιδα” το σχολείο (οι οποίοι θα τελειώσουν το σχολείο πχ σε 2-3 χρόνια) και μετά καλούνται οι μαθητές να “ψηφίσουν” αν συμφωνούν ή όχι. Εκεί λίγοι “τολμάνε” να πάνε κόντρα, ειδικά όταν η “ψηφοφορία” γίνεται στην αυλή και σηκώνουν χέρια ποιοι συμφωνούν και ποιοι όχι.

  Την πενθήμερη λοιπόν την περιμένουν τα παιδιά χρόνια ολόκληρα και για εμένα πρέπει να γίνεται ό,τι και να ΄χει γίνει όλη τη χρονιά. Γι΄ αυτό σπάζομαι με το “αν πάτε πενταήμερη να με φτύσετε”, λες και η συγκεκριμένη καθηγήτρια θα κερδίσει ή θα χάσει κάτι αν πάνε τα παιδιά μια εκδρομή.

 4. Σαφώς και δεν είναι συμπεριφορά καθηγήτριας (συναδέλφου) αυτή, αλλά από την άλλη πρέπει οι “αγωνιστές” μαθητές να ξέρουν ότι όλες οι παράνομες πράξεις έχουν το τίμημά τους, ιδίως όταν γίνονται σε βάρος άλλων.

  Συμφωνώ με τον flareman, αν και δε συναινώ στον τόνο του…

 5. Και μια χαρά τους απάντησε σου λέω εγώ. Όταν κάνεις κατάληψη, είτε για σοβαρό λόγο είτε για μαλα*ίες πληρώνεις ένα τίμημα – να μάθουν λοιπόν τα καλοπαιδάκια να μην κάνουν καταλήψεις για ψύλλου πήδημα. Γιατί τα τελευταία χρόνια τα έχουμε παρακακομάθει και κάνουμε μεγάλη ζημιά και στη διαπαιδαγώγηση, και στον χαρακτήρα τους, αλλά και στην κοινωνία εν γένει. Και τελικά φοβούνται καθηγητές και γονείς να τους πουν δυο λόγια, να τους κάνουν μια παρατήρηση που είναι αναγκαία στο κάτω κάτω βρε αδερφέ – όλα θα τα ισοπεδώσουμε;

  Επίσης, μπορεί η παραπαιδεία να είναι πραγματικότητα και μάλιστα πολύ πολύ γερά εδραιωμένη στην Ελλάδα (όλοι περάσαμε από αυτήν για να μπούμε στις Σχολές μας), αλλά δεν πας στα μούτρα του καθηγητή σου να του πεις “τι κι αν κάναμε κατάληψη και χάσαμε ένα μήνα μαθήματα, έχουμε το φροντιστήριο που το πληρώνουμε και θα μας καλύψει τα κενά, κάτσε σούζα τώρα”. Είναι αντιδεοντολογικό, ασόβαρο και απρεπές… faux pas, πώς το λένε. Μετά παραπονιόμαστε που οι καθηγητές στα σχολεία δεν κάνουν τη δουλειά τους! Ε άμα τους το λες και in your face βλάκες είναι; :/

  Από την άλλη, αν τους καθηγητές τους παίρνει ο χρόνος να κάνουν αναπληρώσεις και εντατικά και οι μαθητές είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν, τότε βεβαίως, να πάνε εκδρομή τα παιδιά. Δεν είμαστε ούτε αυταρχικοί ούτε παράλογοι, αλλά να είμαστε και δίκαιοι:)

  ΥΓ: Φυσικά μιλάω γενικά, αφορμή παίρνω από το παράδειγμα, δεν σχολιάζω κανέναν προσωπικά. Και, για μια ακόμη φορά, ξεφεύγω και γράφω για σχόλιο κείμενο που θα έπρεπε να πάει για αυτούσιο post… τη συγγνώμη μου:D

 6. Κι’ομως…καποιες διορισμενες καθηγητριες αλλων εποχων…αυτες τις αντιληψεις εχουν….Δυστυχως…
  Και που να διαβασεις περιστατικα που αναφερουν μαθητες στους schooligans!!!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.