Ανατιμήσεων συνέχεια…

Αυτό που παρατηρώ το τελευταίο διάστημα δεν έχει προηγούμενο… Ανατιμήσεις επί ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα… Από τη βενζίνη μέχρι τα ποτά στα bar – restaurants της παραλιακής… Χθες ήμουν στο Kitchen Bar στον Άλιμο. Ένα daiquiri φράουλα 9,80 ευρώ. Ένα martini με sprite 8,80 ευρώ.

Γιατί τέτοιες τιμές;

Αυξήθηκε η τιμή της βενζίνης και το φορτηγό που φέρνει τα μπουκάλια με τα ποτά θέλει περισσότερα χρήματα; Και πόσο αγοράζουν τα bar – restaurants το μπουκάλι; Περισσότερα από 5 ευρώ/μπουκάλι δε νομίζω να δίνουν σε καμία περίπτωση…

Θα φτάσουμε σε μερικά χρόνια να θέλουμε 10 ευρώ για ένα καφέ, 50 για ένα ποτό και παέι λέγοντας… Και φυσικά ούτε ένα μαγαζί -ποτέ- δεν μειώνει τις τιμές του, ούτε για πλάκα. Η τιμή της βενζίνης μπορεί να πέσει μετά το καλοκαίρι, του χρόνου όμως το ποτό θα το πληρώνουμε 15 ευρώ.

[photo by donaldtownsend]

8 Σχόλια
 • Avatar
  Red Garland

  @deninho
  Το δυστυχές είναι ότι στα βασικά είδη κατανάλωσης ψωμί,γάλα,καφές,τυροκομικά, απορρυπαντικά, κ.α οι τιμές είναι πάνω κάτω οι ίδιες στις γνωστές μάρκες. Επομένως το καλάθι των φτωχότερων στρωμάτων του πληθυσμού παραμένει εγκλωβισμένο. Και αν πάει κανείς εκτός Αθηνών γνωρίζει για την πίεση που ασκούν οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες στα super market για να μην πουλούν το τοπικό γάλα στο ίδιο ράφι.

  Η δημιουργία ενός αντίστοιχου site για real time πληροφόρηση των πελατών όπως υπάρχει στα e-shops απαιτεί τεράστια κονδύλια και σίγουρα δεν μπορεί να επωμιστεί αυτό το κόστος καμιά οργάνωση. Βέβαια Παρατήριο Τιμών υπήρχε, σταμάτησε το 2004, και από τότε το κράτος δεν το επαναλειτούργησε. Γιατί άραγε…?
  Οχι πως η γιαγιά μου θα σύγκρινε τις τιμές στα φασολάκια μέσω wi-fi του laptop της, αλλά θα βλέπαμε ποιοι έμποροι έχουν την τάση να συνεννοούνται και να επιδίδονται σε εβδομαδιαίες ανατιμήσεις.

  Οσον αφορά τη βενζίνη, λόγω της διαφορετικής μάρκας δεν μπορείς να κάνεις ευθεία σύγκριση. Προσωπικά εγώ αποφεύγω να βάζω Shell, μετά την ιστορία με τα οκτάνια που έβγαλε ο Τριανταφυλλόπουλος, και το θέμα με το Δέλτα του Νίγηρα(Εξάντας).
  Πάντως μην πιστεύεις πως αυτός που έχει την μεγαλύτερη τιμή κάποια στιγμή θα κλείσει. Αυτό είναι ένα θεωρητικό οικονομικό συμπέρασμα του φιλελευθερισμού στην περίπτωση που έχεις τέλειο ανταγωνισμό. Δεν ισχύει στην πραγματικότητα.

  Συμφωνώ μαζί σου πως ο λαός έχει κάποια δύναμη την οποία δεν την εξασκεί όπως βλέπουμε. Αλλά μπροστά στην ολιγοπωλιακή δύναμη των εταιριών δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα. Ειδικά όταν μπαίνουν στη μέση και πολιτικά συμφέροντα. Χαρακτηριστικά να σου αναφέρω κάποια πρωτομαγιά που στήριζα την απεργία των υπαλλήλων ενός Σκλαβενίτη, είχαν έρθει 3 περιπολικά, 6 αστυνομικοί, ένας μυστικός, και ο διοικητής τμήματος Ομονοίας, χωρίς να γίνει κανένα επεισόδιο. Τόση αστυνομική δύναμη απλά και μόνο για να μη μείνει κλειστό το super market μέχρι τις 12! Αλλά άμα ένας απλός πολίτης πέσει θύμα βίας, δεν έρχεται κανένας αστυνομικός. Αυτό είναι το ενδιαφέρον του κράτους για το λαό.

  Δημοκρατικό πολίτευμα δεν υφίσταται στην Ελλάδα. Είμαστε μία κατ’επίφαση δημοκρατία που κουμάντο κάνουν οι έχοντες και κατέχοντες. Εκλέγονται αυτοί που έχουν το μεγαλύτερο χρηματοδότη, το παλαιότερο πολιτικό “τζάκι”, και “γράφουν” τις περισσότερες ώρες στην τηλεόραση. Οπως λες : Αν δεν αφυπνιστεί ο λαός, δε θα δούμε χαΐρι…

  Υ.Γ Ανυπομονώ να δω τα αποτελέσματα του μποϋκοτάζ με το γάλα (9-15 Ιούνη)Αντε μπας και κινηθεί τίποτα σε αυτό το βούρκο που έχουμε πέσει…

 • Avatar
  deninho

  Red Garland, έχω δει από σούπερ μάρκετ σε σούπερ μάρκετ διαφορές για το ίδιο προϊόν της τάξης των 2,5 ευρώ (αυτή τη διαφορά την είχα δει, συγκεκριμένα, στα σιροπιαστά γλυκά του Παρλιάρου ανάμεσα σε Σκλαβενίτη και Βερόπουλο)
  Με προσεκτικές αγορές γλυτώνουμε (4 άτομα στην οικογένεια) εως και 15€/εβδομάδα. Είναι ένας ακόμα μισθός το χρόνο 😉

  Για την πληροφόρηση στις τιμές.. Εγώ, που τα κυριότερα έξοδά μου είναι στον τομέα των υπολογιστών, γιατί να ξέρω ανά πάσα στιγμή ποιο προϊόν είναι καλό κι αξίζει τα λεφτά του, και αν κάτι είναι πιο ακριβό, και να μη συμβαίνει το ίδιο και στα υπόλοιπα προϊόντα; Οι μη κυβερνητικές καταναλωτικές οργανώσεις για ποιο λόγο υπάρχουν; Για να παίρνουν επιδοτήσεις για τη σύσταση μιας τέτοιας οργάνωσης, και μετά δεν ξέρουμε τπτ?

  Τέλος για το θέμα των βενζινάδικων, ο Βερόπουλος, σε εκείνο το κατάστημα τουλάχιστον, συνεργάζεται με τη Shell. Άρα θέμα χειρότερης ποιότητας δεν τίθεται (άσε που αν ήταν έτσι, μετά από λίγο καιρό δε θα πάταγε κανείς εκεί 😉 )

  ΥΓ. Με τη στάση μου αυτή δεν πάω να απενοχοποιήσω τη κυβέρνηση, και καμία κυβέρνηση. Απλώς θεωρώ ότι το ψάρι βρομάει από το κεφάλι. Και το κεφάλι σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα είναι, είτε το θέλουμε είτε όχι, ο λαός. Αν δεν αφυπνιστεί ο λαός, δε θα δούμε χαΐρι

 • Avatar
  Red Garland

  @ deninho
  Για να οδηγεί σε άριστη κατανομή των πόρων και άρα μέγιστη κοινωνική ευημερία ο ανταγωνισμός πρέπει να είναι τέλειος.
  Τέλειος ανταγωνισμός όμως δεν υπάρχει, είναι μια ουτοπία, και η δύναμη του καταναλωτικού κοινού είναι μια πλάνη όταν 4 μεγάλες αλυσίδες super market κατέχουν ολιγοπωλιακή θέση στην αγορά. Και μη μου πεις να πάω στο άλλο super market, διότι και εκείνο είτε άθλια ποιότητα προϊόντος θα έχει ή την ίδια τιμή(λόγω συνεννόησης των επιχειρήσεων).

  Επίσης στην αγορά δεν υπάρχει τέλεια πληροφόρηση(άλλη μία αποτυχία της αγοράς), δηλαδή ο καταναλωτής δεν γνωρίζει ποιο μαγαζί έχει το φθηνότερο πχ.γάλα. Εχει κάποιο έξτρα κόστος η διαδικασία έρευνας αγοράς, και από άποψη χρόνου και από άποψη κόστους μετακίνησης.

  Αν ο Βερόπουλος έχει άλλη εταιρία βενζίνης, εξηγείται πολύ εύκολα η ύπαρξη του άλλου βενζινάδικου. Αλλά να μην ξεχνάς ότι δεν πας μόνο για την τιμή σε ένα μαγαζί αλλά και για την ποιότητα και την εξυπηρέτηση που θα έχεις και την εμπιστοσύνη που έχεις αναπτύξει με τον πωλητή, για να μη σου πασσάρει μάπα βενζίνη.

 • Avatar
  giannis k.

  @ deninho
  xαxα! …πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα και αυτό!

 • Avatar
  deninho

  Ο ανταγωνισμός δε λειτουργεί με τον κρατικό παρεμβατισμό στην ελεύθερη αγορά, αλλά με την δύναμη του αγοραστικού/καταναλωτικού κοινού. Πιο απλά: Αν ο κάθε καταναλωτής πάει και ψωνίζει τα πιο ακριβά πράγματα, και δεν ψάχνει που μπορεί να βρει το ίδιο ή ίδιας ποιότητας προϊόν, σε χαμηλότερη τιμή, αφενός γιατί να κατεβάσει την τιμή ο πωλητής, και αφετέρου γιατί να ενδιαφερθεί το κράτος; Αφού δεν ενδιαφέρεται ο ίδιος…

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Στη Λυκόβρυση Αττικής, υπάρχει ο Βερόπουλος που έχει και βενζινάδικο, και λίγο πιο πάνω (50-80μ) έχει ένα βενζινάδικο BP. Το BP, παρ’ότι έχει 10-17 λεπτά πιο ακριβή τη βενζίνη, παραμένει ανοικτό γύρω στα 6 χρόνια τώρα. Πως γίνεται αυτό; Μιλάμε για 4-6,8 ευρώ διαφορά για ένα ντεπόζιτο 40 λίτρων. Αν δεν σκέφτεται ο οδηγός την τσέπη του, δεν του φταίει κανείς…

 • Avatar
  giannis k.

  Αν καταλαβα καλα το σχολιο σου, ναι.. τα θελει κι εμας ο πισινος μας και τα παθαινει..

  Ενα αλλο παραδειγμα (σχετικά με το οποίο θέμα έχω μεγάλο κόλλημα!!), ειναι το παρκινγκ στα μαγαζια της παραλιακης. Στο ΑΚΡΩΤΗΡΙ για παραδειγμα, αλλα και σε πολλα αλλα μαγαζακια που δεν πεινανε κιολας.., γιατι να πληρωνω 15ευρω για να παρκαρω το αμαξι μου -εξω κιολας στο πεζοδρομιο- πολυ πριν το μαγαζι??

  Ή σε αλλα μαγαζια, γιατι να πληρωνω 10-15 ευρω για να μου παρουν κ τα κλειδια (με ποιο δικαιωμα αυτο δεν ξερω ακομα…) και να μου το παρκαρουν στη χωματερη τους??

  Ή και στο Posidonio, απο το διαζωμα που μπαινεις στον παραλληλο της Ποσειδωνος που ειναι κ το κεντρο, μεχρι το αλλο στενο εχουν βαλει κατι αλλάνια που σου λενε που να παρκαρεις κι αν δεν εχεις καλο αμαξακι σε στελνουν στο απο πανω στενο…

  Αλλα καθομαστε ολοι εμεις οι βλακες κ τρεχουμε στο απο πανω στενο, ή τους δινουμε τα κλειδια απ’τα αυτοκινητα μας(!) κλπ κλπ.

 • Avatar
  DrTeddy

  Ναι!! Η ζωή στην επαρχία είναι φτηνότερη, αλλά πιστεύεις πως άμα γίνει το ποτό 50 ευρώ θ’ αδειάσουν τα μαγαζιά;

  Στην Αριστοτέλους, για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη κράτουν ρεζερβέ τραπέζια για να πιουν φραπέ με 5 ευρώ! Η αντίδραση έρχεται από τους πολίτες, ούτε από τις κυβερνήσεις, ούτε από τους επιχειρηματίες…

 • Avatar
  giannis k.

  Πραγματικα μια προσωρινη (τουλαχιστον) λυση, ειναι η ζωη στην επαρχια. Θελετε κι ενα μικρο παραδειγμα?
  Τρίκαλα (το Πασχα που μας περασε): 1 milkshake ‘X’ γευσης + 1 φυσικος χυμος + 1 freddo cappuccino + 0.50 λεπτα πουρμπουαρ = …. 10.00 ευρώ !!
  Κι ομως.. λεω αληθεια. 😀

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα