Έλεγχος άμεσα σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης!

Πριν από λίγο μιλούσα με μια φίλη μου δημοσιογράφο. Νέα δημοσιογράφο, που έχει περάσει ουκ ολίγους μήνες “πρακτικής”. Εργάζεται για περισσότερους από 5 μήνες σε μεγάλη εφημερίδα full time χωρίς να παίρνει όμως ούτε μισό ευρώ. Ή μάλλον για να είμαι σωστός, πήρε κάποια χρήματα τα Χριστούγεννα, λιγότερα από 400 ευρώ.

Χωρίς να παίρνει μισό ευρώ; Ναι, χωρίς να παίρνει ούτε 50 cents! Ούτε έξοδα κίνησης δεν της καλύπτουν, ακόμα και τα τηλέφωνα που πρέπει να κάνει όταν είναι εκτός γραφείου, για να κανονίσει συνάντηση για κάποιο ρεπορτάζ της ή για κάποια συνέντευξη, τα πληρώνει απ΄την τσέπη της, αφού η μεγάλη εφημερίδα θα μπει μέσα αν της δώσει ένα εταιρικό κινητό.

Αυτή η μεγάλη εφημερίδα όμως, όπως και όλες οι άλλες, παίρνει μερικά εκατομμυριάκια κρατική διαφήμιση. Πού πάνε αυτά τα λεφτά; Σε ταξίδια πολυτελείας των εκδοτών; Σε δείπνα σε γκουρμέ εστιατόρια; Σε αγορά πολυτελών lear jet ή πανάκριβων αυτοκινήτων; Στις τσέπες των νέων παιδιών πάντως, που λιώνουν σόλες απ΄το τρέξιμο κάθε μέρα, δεν πάνε!

Για πόσο καιρό θα συνεχιστεί αυτή η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση των νέων δημοσιογράφων από τους εκδότες και τους καναλάρχες; Πότε θα γίνει ουσιαστικός έλεγχος σε όλα τα Μ.Μ.Ε. από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς; Γιατί το κράτος τόσα χρόνια κάνει την πάπια; Πόσα χρόνια έχουν να ελεγθούν οι εκδότες;

[photo by adobemac]

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

4 Απαντήσεις

 1. Σόρρυ κιόλας, αλλά εγώ είμαι αντίθετος.

  Είναι ελεύθερη αγορά. Αν δεν υπήρχε τόσο μεγάλη ζήτηση για το επάγγελμα, δε θα υπήρχε αυτό το καθεστώς αμισθίας και απαξίωσης από τους εκδότες και καναλάρχες.

  Ας σταματήσουν οι νέοι να κάνουν ουρές για να γίνουν δημοσιογράφοι και ας πάνε να κάνουν κάποιο άλλο επάγγελμα που πληρώνει από την πρώτη μέρα.

  Έχουμε τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ που μας αντιπροσωπεύουν.

 2. Ποια εφημεριδα ειναι?Δεν υπαρχει λογος να κραταμε ανονυμια αφου προκειτε για τοσο πασηφανες περιστατικο…τωρα ν μου πεις δεν θα ειναι η μονη…αλλα οσο να ναι καλο θα ηταν να ξερουμε….

 3. Καλησπέρα
  Διάβασα την ανάρτησή σου στο blog των άνεργων δημοσιογράφων.

  Το θέμα που θίγεις δεν είναι σημερινό αλλά παντοτινό…στον ημερήσιο τύπο της Ελλάδας.
  Κάποτε, οι ασκούμενοι, έπαιρναν ένα ποσό της τάξεως των 30.000 δρχ το μήνα για το 6μηνο της πρακτικής τους που ποτέ δεν το έπαιρναν όμως.

  Η εκμετάλλευση των νέων και όχι μόνο δημοσιογράφων είναι μια κατάσταση που συντηρείται και βολευει όλους τους εργοδότες. Σε χρησιμοποιούν ώς ασκούμενο, δηλαδή δίπλα σε κάποιον έμεπιρο για να μάθεις, παρόλαυτά σου αναθέτουν κανονική εργασία σαν να είσαι έμπειρος, και χρησιμοποιούν επαγγελματικά το ερασιτεχνικό σου κομμάτι!!!!!!!!!!! Σχιζοφρενικό δεν είναι;

  Έχω να τονίσω επίσης, ότι φίλη μου εργάζεται επαγγελματικότατα ώς διαπιστευμένη…σε ημερήσια εφημερίδα του Λαμπράκη. Φυσικά και δεν της καλύπτουν έξοδα τηλεφώνου, ούτε οδοιπορικά, ούτε τιποτα. Με Πτυχίο Πανεπιστημίου, μεταπτυχιακά, ξένη γλώσσα, εμπειρία μεγαλη, παίρνει 980 ευρώ καθαρά…την στιγμή που οι αγράμματοι του χώρου αυτού παίρνουν παχυλούς μισθούς.

  Δεν είναι τυχαίο, ότι όσο περνούν τα χρόνια, το επάγγελμα του δημοσιογάφου απαξιώνεται πλήρως, εμπορευματοποιούνται τα πάντα, ο κόσμος δεν διαβάζει εφημερίδα αλλά την αγοράζει για να συλλέξει τα dvd της, τις τσαντες και τα προφυλακτικά που προσφέρει, μιας και προφανώς αυτά έχουν πλέον αξια….

  Προσωπικά αδυνατώ να παρακολουθήσω ειδήσεις στην τηλεόραση, οι εφημερίδες έχουν πολύ χαμηλό επίπεδο πλέον….και λυπάμαι πολύ γι αυτο, δεν χαίρομαι

  Καλημέρα , Independent

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.