XBLOG logo @2x

Ο χρυσός… άλλαξε χρώμα!

Όλοι μας είμαστε εξοικειωμένοι με το χαρακτηριστικό χρώμα του χρυσού και πιθανότατα οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι αυτό δεν αλλάζει, ωστόσο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Southampton βρήκαν έναν τρόπο για να αλλάξουν το χρώμα του χρυσού (και άλλων μετάλλων)!

Η τεχνική που ακολούθησαν δεν έχει σχέση με τη συνηθισμένη ανοδίωση, κατά την οποία ένα χρωματισμένο λεπτό υμένιο προστίθεται στην επιφάνεια μιας μεταλλικής επιφάνειας, αλλά πρόκειται για παρέμβαση στο ίδιο το μέταλλο εξαιτίας της οποίας μεταβάλλεται ο τρόπος απορρόφησης και αντανάκλασης του φωτός.

Έτσι, ανάλογα με το μοτίβο εγχάραξης (βάθος, πλάτος, σχήμα), αλλάζει και το χρώμα που “εκπέμπει” ο χρυσός, με αποτέλεσμα να βλέπουμε οποιοδήποτε χρώμα αντιστοιχεί στο κάθε μοτίβο (πχ μπλε χρυσός).

Ο καθηγητής Nikolay Zheludev δήλωσε σχετικά: «Είναι η πρώτη φορά που αλλάζουμε το χρώμα ενός μετάλλου με αυτόν τον τρόπo. Τα χρώματα των αντικειμένων τριγύρω μας χαρακτηρίζονται από τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρά το φως μαζί τους. Για παράδειγμα, αν ένα αντικείμενο αντανακλά το κόκκινο φως και απορροφά όλες τα υπόλοιπα μήκη κύματος (αντιστοιχούν στα υπόλοιπα χρώματα), τότε το ανθρώπινο μάτι θα το δει κόκκινο».

Η τεχνική αυτή θα εφαρμοστεί και σε άλλα πιο «ευτελή» μέταλλα, όπως ασήμι και αλουμίνιο, και πέραν της προφανούς εφαρμογής για κατασκευή κοσμημάτων, ίσως αποδειχτεί χρήσιμη και στη «χρωματοποίηση» καθημερινών συσκευών.

πηγή: Perierga

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.