XBLOG logo @2x

Τριπλάσιο χρόνο αφιερώνουν τα παιδιά στην οθόνη σε σχέση με τα βιβλία

Το βαθμό χρήσης της τεχνολογίας από παιδιά μικρής ηλικίας, 0-8 ετών, μελέτησε η Common Sense Media, σε δείγμα 1400 ανθρώπων στις ΗΠΑ. Στόχος της να παρέχει πληροφορίες για το βαθμό στον οποίο τα παιδιά χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές συσκευές ώστε να διευκολύνει, αργότερα, τους ειδικούς στη μελέτη των επιδράσεων.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά!

Γενικά, διαπιστώθηκε πως παρόλο που οι μικρές ηλικίες έχουν εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες, η τηλεόραση εξακολουθεί να μονοπωλεί τον ελεύθερο χρόνο τους, ενώ ο χρόνος που αφιερώνουν μπροστά στην οθόνη είναι τριπλάσιος από εκείνον της μελέτης σχολικών ή λογοτεχνικών βιβλίων.

Περνούν σχεδόν 2 ώρες την ημέρα βλέποντας τηλεόραση και DVD και μόλις 29 λεπτά διαβάζοντας ή ακούγοντας την ανάγνωση βιβλίων. Καθόλου περίεργο, αν παρατηρήσει κανείς πως, σύμφωνα με την έρευνα, 1 στα 3 παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν τηλεόραση στο παιδικό τους δωμάτιο.

Στην ερώτηση αν έχουν προσωπικό υπολογιστή στο σπίτι, βρέθηκε πως το ποσοστό που έχει ανέρχεται στο 72%, αν και παρατηρούνται μεγάλες ανισότητες. Παιδιά από οικογένειες υψηλού μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου απάντησαν θετικά σε ποσοστό 91%, ενώ στα παιδιά από κατώτερα οικονομικά στρώματα το ποσοστό ήταν 48%.

Όσον αφορά στις νέες τεχνολογίες, το 53% των παιδιών ηλικίας 0-8 ετών έχουν πρόσβαση σε συσκευές κινητής τηλεφωνίας, όπως smartphone και tablet, ενώ το 11% γνωρίζουν να τις χρησιμοποιούν αφιερώνοντας κατά μέσο όρο 43 λεπτά την ημέρα. Σε ποσοστό 22% χρησιμοποιούν τις συσκευές αυτές σε ημερήσια βάση, ενώ το 46% των παιδιών τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Τέλος, οι γονείς δήλωσαν σε ποσοστό 20% πως έχουν κατεβάσει εφαρμογές ειδικά για τα παιδιά τους. Το ποσοστό είναι και πάλι ιδιαίτερα υψηλό σε οικογένειες με υψηλό κοινωνικό και μορφωτικό επίπεδο, ενώ το 38% των γονέων από κατώτερα στρώματα δεν γνώριζαν καν τι σημαίνει η φράση «εφαρμογή κινητού»!

[via]

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.