XBLOG logo @2x

WordPress plugins που χρησιμοποιώ

wordpress

Αυτή πρέπει να είναι η δεύτερη εβδομάδα που χρησιμοποιώ το wordpress. Πάνω από δύο χρόνια που bloggάρω χρησιμοποιούσα την πλατφόρμα του blogger.com. Ο βαςικός λόγος που αποφάσισα να μεταπηδήσω στο wordpress ήταν ότι πρόκειται για μία πιο ολοκληρωμένη πλατφόρμα, που σου προσφέρει πολλές δυνατότητες και αναπτύσσεται συνεχώς.

Επιμέρους λόγοι τα themes που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, η προοπτική κατασκευής ενός δικού μου theme μελλοντικά και ίσως το πιο σημαντικό, τα plugins, που επιτρέπουν σε κάθε wordpress blogger να φέρει το blog του ακριβώς στα μέτρα του. Να λοιπόν τα πρώτα plugins που χρησιμοποίησα στο xBlog.gr.

FeedBurner FeedSmith: Νομίζω ότι δεν υπάρχει blogger που να χρησιμοποιεί το wordpress και να έχει το feed του στο feedburner που να μην χρησιμοποιεί αυτό το plugin. Το FeedBurner FeedSmith σχεδιάστηκε από τον Steve Smith αναλαμβάνει να ανακατευθύνει το feed του blog σας στο feedburner έτσι ώστε να μπορείτε να έχετε μία πληρέστατη εικόνα για τους εγγεγραμμένους στο feed σας, πχ πόσους subscribers έχετε κτλ.

Simple Tags: Ίσως το πιο χρήσιμο plugin που χρησιμοποιώ στο blog, το Simple Tags έχει να κάνει με τη διαχείριση των tags, κάτι που θα έπρεπε να παρείχε από μόνο του το wordpress. Πιο συγκεκριμένα σου επιτρέπει να δεις σε μια σελίδα όλα σου τα tags, να μετονομάσεις κάποια, να επεξεργαστείς 2 ή και παραπάνω tags και να τους δώσεις ένα όνομα, να διαγράψεις tags κλπ. Πάρα πολύ βολικό και τώρα που το σκέφτομαι πρέπει μέσα στις επόμενες μέρες να περάσω tags στα posts που δε το έχω κάνει (έχω περάσει ήδη σε αρκετά, μένει να το κάνω σε όλα).

WP 2.3 Related Posts: Χάρη σε αυτό το plugin εμφανίζονται κάτω από κάθε post μερικά σχετικά ακόμη post, αυτά που βλέπετε κάτω από το “Διαβάστε επίσης”. Πιο συγκεκριμένα το plugin αυτό χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο ο οποίος εμφανίζει τα “σχετικά posts” βάσει των tags που έχετε ορίσει στα posts σας. Ένας ακόμα λόγος να τελειώνω με το πέρασμα των tags σε όλα τα posts, έτσι ώστε να εμφανίζονται “σχετικά posts” κάτω από όλα μου τα posts.

WordPress PDA: Αυτό το plugin ίσως δεν έχει και τόσο μεγάλη χρησιμότητα, αλλά σίγουρα θα αποδειχτεί χρήσιμο στο μέλλον. Τι κάνει; Αναλαμβάνει να δώσει στο blog σας ένα απλό λιτό layout σε όσους το επισκεφθούν μέσα από τον browser του pda ή του smartphone τους. Συγκεκριμένα αν πχ εσείς έχετε ένα theme στο blog σας και το έχετε φορτώσει με στήλες με links, γραφικά κλπ, ο χρήστης που θα μπει στο blog σας από το pda του θα δει μόνο τον τίτλο του blog σας, τις σελίδες που έχετε, από κάτω τα posts σας και κάτω από αυτά δύο στήλες με τις κατηγορίες που έχετε και το αρχείο των άρθρων σας ταξινομημένο κατά μήνες.

Metamarks: Αυτό το plugin προέρχεται από τον nikan του metablogging.gr και αναλαμβάνει να τοποθετήσει κάτω από τα post τα εικονίδια διάφορων ελληνικών και ξένων bookmarking sites. Από την καρτέλα “Επιλογές” > “Metamarks” στο administration panel του wordpress μπορούμε να επιλέξουμε ποια bookmarking sites θέλουμε να εμφανίζονται κάτω από τα posts μας. Το plugin αυτό εδώ και λίγο καιρό είναι διαθέσιμο και για τα blogs που βασίζονται στο blogger.com.

Akismet: Και τελευταίο άφησα το Akismet, για το οποίο νομίζω ότι δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις. Είναι το plugin που αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να εντοπίσει και να “κόψει” πριν δημοσιευτούν τα spam σχόλια, που κατακλύζουν κατά εκατομμύρια τα blogs που βασίζονται στο wordpress.

Αν έχετε να προτείνετε κάποιο άλλο plugin που εσείς χρησιμοποιήσατε και νομίζετε ότι αξίζει, αφήστε σχόλιο να το δοκιμάσω κι εγώ… Όσο περνάει ο καιρός και ανακαλύπτω όλο και περισσότερο τις δυνατότητες του wordpress θα επανέρχομαι με νέα posts για plugins και ό,τι άλλο εντοπίζω.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.