XBLOG logo @2x

WikiLeaks: Η CIA μπορεί να μας κατασκοπεύει μέσω κάθε συσκευής μας

President George W Bush visits CIA Headquarters, March 20, 2001.
President George W Bush visits CIA Headquarters, March 20, 2001.

Το WikiLeaks έβγαλε στη δημοσιότητα χιλιάδες έγγραφα της CIA που αποκαλύπτουν με ποιο τρόπο η κυβέρνηση των Η.Π.Α. μπορεί να μας κατασκοπεύει. Με κωδική ονομασία “Vault 7,” το αρχείο περιλαμβάνει 8,761 έγγραφα και το WikiLeaks ισχυρίζεται ότι αντιπροσωπεύει “τη πλειοψηφία των hacking εργαλείων [της CIA] συμπεριλαμβανομένου κακόβουλου λογισμικού, ιών, trojans, ‘zero day’ ευπάθειες, κακόβουλο λογισμικό για απομακρυσμένο έλεγχο των συστημάτων και τη σχετική τεκμηρίωση.”

Το BBC ήρθε σε επικοινωνία με έναν εκπρόσωπο Τύπου της CIA, ο οποίος δήλωσε μονάχα ότι δεν σχολιάζουν «την αυθεντικότητα ή το περιεχόμενο υποτιθέμενων εγγράφων από υπηρεσίες πληροφοριών». Οι αρχικές αντιδράσεις εμπειρογνωμόνων, όμως, είναι ότι τα δεδομένα φαίνονται γνήσια και θα δημιουργήσουν βαθιά προβλήματα για τη CIA σε πολλά μέτωπα.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν, η CIA έχει στη κατοχή της κακόβουλο λογισμικό για κάθε μεγάλη πλατφόρμα υπολογιστών και φορητών συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των Windows, macOS, Android και iOS, καθώς επίσης και για Linux servers. Επιπλέον, η Αμερικάνικη κυβέρνηση μπορεί να μετατρέψει τις smart TV της σειράς F8000 της Samsung σε κατασκοπευτικές συσκευές. Συγκεκριμένα οι μολυσμένες τηλεοράσεις μπορούν να καταγράφουν τον ήχο από τον περιβάλλοντα χώρο όταν ο χρήστης τις απενεργοποιεί, και όταν τις ενεργοποιεί ξανά, οι τηλεοράσεις στέλνουν τις ηχογραφήσεις στους servers της CIA.

Άλλα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η υπηρεσία έχει βρει 24 ‘zero day’ ευπάθειες για το Android και τις έχει χρησιμοποιήσει για να επιτεθεί σε κινητά των Samsung, HTC και Sony για την υποκλοπή μηνυμάτων από υπηρεσίες όπως το Whatsapp, το Signal, το Telegram και το Weibo. Έχουν ακόμη και λογισμικό που υποκλέπτει τα μηνύματα συζητήσεων με κρυπτογράφηση από άκρη σε άκρη (χωρίς όμως να “σπάει” την κρυπτογράφηση).


Διαβάστε επίσης: Kim Dotcom: Τα Windows είναι spyware της CIA, η CIA κατασκόπευε τον Trump 24/7


Τέλος, απ’ ότι φαίνεται το iOS έχει προκαλέσει μπελά στην CIA εξαιτίας της υψηλής ασφάλειάς του, αφού λέγεται ότι η αμερικάνικη υπηρεσία έχει συστήσει μια ολόκληρη ομάδα αποκλειστικά για την μόλυνση του iOS. Στα 8,761 έγγραφα που διέρρευσε το WikiLeaks δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά στο iOS 10, το νεότερο λειτουργικό σύστημα της Apple για τα iPhone και iPad, όμως υπάρχουν ευπάθειες σε παλιότερες εκδόσεις του iOS και η CIA χρησιμοποιεί αυτές για να ενεργοποιήσει τη κάμερα και το μικρόφωνο των συσκευών. Η Apple δεν έχασε καθόλου χρόνο και δήλωσε αμέσως ότι δουλεύει για να κλείσει αυτές τις “τρύπες.”

«Δεν νομίζω ότι αυτά είναι όλα. Πιθανότατα αντιπροσωπεύει μια μικρή εικόνα του συνολικού προγράμματος εκμετάλλευσης δικτύων,» είπε ο Jake Williams, ιδρυτής της εταιρίας ασφαλείας Rendition Infosec.

Το WikiLeaks αναφέρει ότι έχει πολλά ακόμα να αποκαλύψει.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.