XBLOG logo @2x

Το Vantablack 2.0 είναι το πιο σκούρο υλικό στον πλανήτη

Η εταιρία Surrey Nanosystems το 2014 είχε δημιουργήσει με νανοσωλήνες άνθρακα το υλικό Vantablack που απορροφούσε το 99,96% του φωτός που πέφτει πάνω του. Αυτό ήταν το πιο σκούρο υλικό στον πλανήτη. Όμως τώρα η εταιρία ανακοίνωσε ένα ακόμα πιο σκούρο, το Vantablack 2.0.

Το Vantablack δημιουργήθηκε χάρη στη πυκνή διάταξη μικροσκοπικών κυλίνδρων γραφίτη που αποτελούν την επίστρωση από νανοσωλήνες άνθρακα η οποία απορροφάει σχεδόν όλο το φως που διαθλάται γύρω από τους σωλήνες. Για τη παραγωγή του δεν χρειάζεται να εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες και για αυτό μπορεί να εφαρμοστεί και σε προϊόντα που θα έλιωναν στις υψηλές θερμοκρασίες.

Το Vantablack 2.0 απορροφάει τόσο πολύ φως που όταν τοποθετεί επάνω σε ένα τσαλακωμένο αλουμινόχαρτο νομίζουμε ότι η επιφάνεια είναι επίπεδη. Μπορείτε να δείτε αυτό το παράδειγμα στο βίντεο που ανέβασε η Surrey Nanosystems:

Αν αναρωτιέστε πόσο φως απορροφάει η νέα έκδοση, δυστυχώς κανείς δεν γνωρίζει. Η εταιρία αναφέρει ότι τα φασματόμετρα δεν μπορούν να δείξουν το ποσοστό, και αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν ξανά.

Το υλικό άμα τα καταφέρει και βγει σε μαζική παραγωγή θα μπορεί να τοποθετηθεί σε πάρα πολλά πράγματα, από διαστημικά σκάφη έως στρατιωτικά σκάφη έως σε τηλεσκοπικά όργανα και σαρωτές υπέρυθρων για το καλιμπράρισμα τους.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.