XBLOG logo @2x

Twitter: Χρήσιμο και για προβλέψεις στο Χρηματιστήριο;

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η παρακολούθηση των διαθέσεων και των σχολίων που διακινούν οι χρήστες στο κοινωνικό δίκτυο Twitter μπορεί να αποκαλύψει, μέχρι και μια εβδομάδα νωρίτερα, αν το χρηματιστήριο θα πέσει ή θα ανέβει!

Οι υπολογισμοί των ερευνητών, υπό τον καθηγητή πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα Γιόχαν Μπόλεν, έδειξαν ότι η συσχέτιση ανάμεσα στην κίνηση του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη Ντάου Τζόουνς και στη συλλογική διάθεση του κοινού, όπως αυτή αποκαλύπτεται μέσω του Twitter, μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια σχεδόν 90% πώς θα κινηθεί η χρηματιστηριακή αγορά.

Το εύρημα αυτό αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κάποτε οι χρηματιστές και οι επενδυτές να «παίζουν» στο χρηματιστήριο, βασιζόμενοι αποκλειστικά στα αισθήματα που εκφράζουν εκατομμύρια άνθρωποι στα κοινωνικά δίκτυα και στα ιστολόγιά τους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερα από 9,8 εκατομμύρια σύντομα ηλεκτρονικά μηνύματα (tweets) στη διάρκεια ενός δεκάμηνου, καταγράφοντας ιδιαίτερα εκείνα τα μηνύματα που περιείχαν στοιχεία σχετικά με τα αρνητικά ή θετικά συναισθήματα των χρηστών, όχι ειδικά για το χρηματιστήριο, αλλά γενικότερα για τη ζωή τους και την κοινωνία.

Με τη βοήθεια του εργαλείου OpinionFinder, ενός ειδικού λογισμικού online αξιολόγησης της διάθεσης της κοινής γνώμης, μετρήθηκε η διαχρονική μεταβολή των συλλογικών αισθημάτων. Στη συνέχεια, οι διακυμάνσεις της διάθεσης συσχετίστηκαν με τα «σκαμπανεβάσματα» του χρηματιστηρίου.

Έτσι, προέκυψε ότι τα πάνω-κάτω της ψυχικής διάθεσης των χρηστών του Twitter «προέβλεψαν» σε ποσοστό 87,6% το ημερήσιο κλείσιμο του δείκτη Dow Jones σε βάθος χρόνου. Η πιθανότητα να έχει επιτευχθεί από καθαρή τύχη αυτό το ποσοστό ακρίβειας, υπολογίστηκε σε μόλις 3,4%. Για μια πραγματική ανακάλυψη, τύπου «Εύρηκα», έκανε λόγο ο Μπόλεν, αν και παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να εξηγήσει αυτή την απρόσμενη συσχέτιση.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι ένα συγκεκριμένο συναίσθημα των ανθρώπων, η ηρεμία, φαίνεται να προβλέπει περισσότερο από κάθε άλλο προς ποια κατεύθυνση θα κατευθυνθούν οι μετοχές τις επόμενες ημέρες. Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα επιμέρους «δείκτη ηρεμίας» (με βάση τα σχετικά αισθήματα που αποκαλύφθηκαν μέσω του Twitter) και βρήκαν ότι αυτός μπορεί να προβλέψει από δύο έως έξι μέρες νωρίτερα αν το χρηματιστήριο θα πέσει ή θα ανέβει.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι και τα ιστολόγια (blogs) που έχουν πλέον πολλαπλασιαστεί εντυπωσιακά διεθνώς είναι σε θέση να «αποκαλύψουν» τη διάθεση της κοινής γνώμης.

[πηγή]

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.