XBLOG logo @2x

Οι 10 κορυφαίες cloud υπηρεσίες του 2017 για αποθήκευση αρχείων

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της IBM, όλο και περισσότεροι άνθρωποι και επιχειρήσεις θα αρχίσουν να ανεβάζουν τα αρχεία τους σε cloud υπηρεσίες. Η χρήση τέτοιων υπηρεσιών έχει πολλά πλεονεκτήματα και λίγα μειονεκτήματα. Μερικά πλεονεκτήματα είναι ότι οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στα αρχεία από κάθε συσκευή τους, δεν χρειάζεται να ανησυχούν για backups και δεν χρειάζονται να αγοράζουν δίσκους και φλασάκια. Μερικοί δεν προτιμούν αυτές τις υπηρεσίες επειδή προσφέρεις απλόχερα τα δεδομένα σου σε τρίτους (και αυτοί μπορούν να τα δώσουν χωρίς πρόβλημα σε κρατικές υπηρεσίες) και χρειάζεσαι πρόσβαση στο Internet αν δεν τα αποθηκεύσεις για offline χρήση.

Όπως και να χει, πάρα πολλοί στρέφονται σε αυτές τις υπηρεσίες και εφόσον υπάρχουν αμέτρητες εκεί έξω, σε αυτό το αφιέρωμα θα μιλήσουμε για τις 10 κορυφαίες cloud υπηρεσίες του 2017 για την αποθήκευση αρχείων σας. Κάθε υπηρεσία προσφέρει δωρεάν GB για να την δοκιμάσετε.

1. Dropbox

Drobox web

Το Dropbox είναι από τις παλιότερες υπηρεσίες για αυτή τη δουλειά. Αρχικά προσφέρει 2 GB ελεύθερου χώρου, αλλά μπορείτε να φτάσετε τα 16 GB δωρεάν άμα προσκαλέσετε φίλους σας και συνδέσετε τα προφίλ σας στα κοινωνικά δίκτυα.

Οι συνδρομητές στο Dropbox Business μπορούν να συνεργαστούν με συνεργάτες τους για μια δουλειά και έχουν δωρεάν απεριόριστο δώρο στον προσωπικό τους λογαριασμό. Υπάρχουν επίσης εξελιγμένα χαρακτηριστικά για επαναφορά διαγραμμένων αρχείων και υποστήριξη εκδόσεων αρχείων (versioning). Το πλάνο Business κοστίζει $12.50 για κάθε χρήστη στην ομάδα.

Κόστος: 2 GB δωρεάν. 1 TB για $9.99/μήνα για το Dropbox Pro.

2. Google Drive

Google Drive web

Το Google Drive είναι μια καλή επιλογή για όποιον είναι στο οικοσύστημα της Google (έχει Android συσκευές ή/και υπολογιστή με Chrome OS) επειδή έρχεται προ-εγκατεστημένο στο σύστημα. Προσφέρονται εφαρμογές για κάθε μεγάλη πλατφόρμα κινητών και υπολογιστών και μπορείτε επίσης να ανεβάσετε απεριόριστες εικόνες και βίντεο σε υψηλή ανάλυση με την χρήση του Google Photos. Για τις επιχειρήσεις, συνεργάζεται στενά και με το G Suite.

Τα πλάνα είναι οικονομικά και δεν υπάρχει κάποιο αξιοσημείωτο μειονέκτημα.

Κόστος: 15 GB δωρεάν. 100 GB για $1.99/μήνα ή 1TB για $9.99/μήνα.

3. MEGA

MEGA

Το Mega είναι η υπηρεσία που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε πρώτα. Προσφέρει τα περισσότερα GB δωρεάν από κάθε άλλη υπηρεσία, ο ιστότοπος έχει πολύ ωραίο γραφικό περιβάλλον και υπάρχουν εφαρμογές για κάθε μεγάλη πλατφόρμα.

Επιπλέον, άμα φοβάστε να ανεβάσετε τα αρχεία σας στο Διαδίκτυο, η εταιρία σας καθησυχάζει ότι τα αρχεία αποθηκεύονται κρυπτογραφημένα και μόνο όποιος ξέρει τον κωδικό -δηλαδή εσείς- μπορεί να τα διαβάσει.

Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι οι εφαρμογές της για κινητά θέλουν λίγη δουλειά ακόμα. Επίσης τα συνδρομητικά πακέτα είναι λίγο πιο ακριβά από του Google Drive ή του Dropbox.

Κόστος: 50 GB δωρεάν. 200 GB για €4.99/μήνα.

4. OneDrive

Microsoft OneDrive

Το OneDrive είναι επίσης από τις παλιότερες υπηρεσίες. Αρχικά λανσαρίστηκε ως SkyDrive και πρόσφερε 25 GB δωρεάν, όμως τώρα έχουν μειωθεί δραματικά.

Σαν υπηρεσία της Microsoft έρχεται προ-εγκατεστημένη στα Windows και Windows Mobile. Επίσης έχει εφαρμογές για Android, iOS και Mac.

Κόστος: 5 GB δωρεάν. 50 GB για $1.99/μήνα.

5. iCloud

iCloud Drive

Όσοι έχετε μόνο συσκευές της Apple αξίζει να δοκιμάσετε το iCloud της Apple. Ενσωματώνεται βαθιά στο macOS και στο iOS και παραδόξως δεν είναι ακριβότερο από τον ανταγωνισμό.

Ένα από τα πλεονεκτήματά του είναι ότι μπορείτε να κάνετε backup το iPhone και το iPad σας.

Το μειονέκτημα στο iCloud είναι ότι δεν προσφέρει πολλά χαρακτηριστικά όπως ο ανταγωνισμός. Επίσης δεν προσφέρει εφαρμογές για άλλες πλατφόρμες.

Κόστος: 5 GB δωρεάν. 50GB για $0.99/μήνα ή 200GB για $2.99/μήνα.

6. Box

BOX

Το Box έγινε αμέσως γνωστό επειδή πρόσφερε 50 GB δωρεάν, όμως πρόσφατα και αυτά μειώθηκαν δραματικά. Το Box προσφέρει πολλά χαρακτηριστικά και αυτή τη περίοδο προωθεί πολύ τα πλάνα για επιχειρήσεις τα οποία κοστίζουν $15 για κάθε χρήστη. Τα επαγγελματικά πλάνα προσφέρουν επιλογές συνεργασίας και απεριόριστη χωρητικότητα.

Ένα από τα πλεονεκτήματά του είναι ότι έχει εφαρμογές για πάρα πολλές πλατφόρμες.

Κόστος: 10 GB δωρεάν. 100 GB για $10/μήνα.

7. SpiderOak

SpiderOak

Το SpiderOak έχει φτιαχτεί και αυτό με την ασφάλεια ως προτεραιότητα. Εγκαθιστώντας το πρόγραμμά τους στον υπολογιστή σας τα αρχεία κρυπτογραφούνται πριν σταλούν στους server της εταιρίας για να μην μπορεί κανείς να τα διαβάσει.

Το SpiderOak έχει πρόγραμμα για Windows, Mac και Linux, καθώς και για Android και iOS. Μπορείτε να συνδεθείτε στον ιστότοπό του, όμως όσοι έχουν εμμονή με την ασφάλεια δεν το προτείνουν επειδή εκθέτετε τον κωδικό σας στους υπαλλήλους της SpiderOak.

Κόστος: 2 GB δωρεάν. 250 GB για $9/μήνα

8. IDrive

IDrive backup

Το IDrive δημιουργήθηκε για να κάνει backup τα αρχεία σας αλλά μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και σαν cloud υπηρεσία. Μπορείτε να ανεβάσετε τα αρχεία σας στο IDrive και να τα μοιράσετε σε φίλους και συνεργάτες σας. Και σε αντίθεση με τις υπόλοιπες υπηρεσίες, άμα διαγράψετε ένα αρχείο από τον υπολογιστή σας δεν σβήνεται αυτόματα και από το cloud.

Για τις Android συσκευές μπορεί να κάνει αυτόματα τα αρχεία backup.

Κόστος: 5 GB δωρεάν. 1 TB για $52/χρόνο.

9. pCloud

pCloud web

Σε αντίθεση με άλλες υπηρεσίες, το pCloud δεν περιορίζει το μέγιστο μέγεθος των αρχείων που μπορείτε να ανεβάσετε. Μερικά από τα πλεονεκτήματά του περιλαμβάνουν σύνδεση στον υπολογιστή σαν εξωτερικό δίσκο, κρυπτογράφηση των αρχείων πριν “φύγουν” για τον server και απίστευτες ταχύτητες λήψης/ανεβάσματος. Η εταιρία ισχυρίζεται ότι χρειάζεται μόλις 1 λεπτό για να ανέβει αρχείο μεγέθους 1 GB και 36 δευτερόλεπτα για να το κατέβει! Προσφέρει αρκετό χώρο δωρεάν και έχει οικονομικότερα πλάνα από άλλες εταιρίες.

Κόστος: 20 GB δωρεάν. 500 GB για $4.99/μήνα ή 2 TB για $9.99/μήνα

10. OwnCloud

OwnCloud web

Έχετε αρκετές γνώσεις στους υπολογιστές; Τότε χτίστε την δική σας υπηρεσία στο σπίτι! Κατεβάζοντας το OwnCloud μπορείτε να χτίσετε τον δικό σας server και έτσι έχετε τον πλήρη έλεγχο. Όλα τα αρχεία μπορούν να κρυπτογραφηθούν και δεν κοστίζει τίποτα. Επιπλέον διαθέτει λειτουργία για επαφές, ημερολόγιο, email, σημειώσεις και άλλα. Δηλαδή είναι το δικό σας, ασφαλές “Google.” Και το καλύτερο; Δεν έχετε περιορισμό στη χωρητικότητα – όση μνήμη έχει ο δίσκος τόση έχετε και στο OwnCloud.

Υπάρχουν εφαρμογές για κινητά οι οποίες δυστυχώς θέλουν δουλειά ακόμα. Επίσης κοστίζουν λιγότερο από €1 και θα πρότεινα να τις αγοράσετε για να στηρίξετε αυτό το ανοιχτού-κώδικα έργο.

Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι πρέπει να αφήνετε τον υπολογιστή ή τον server σας 24/7 ανοιχτό άμα θέλετε πρόσβαση στα αρχεία σας όπου και αν είστε. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε web server για την εγκατάστασή του.

Κόστος: τίποτα. Λιγότερο από €1 αν αγοράσετε την επίσημη εφαρμογή κινητών.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.