XBLOG logo @2x

Πρόταση για Θέατρο: Η Αυλή των Θαυμάτων

Ένα από τα σημαντικότερα έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που έφυγε από τη ζωή μέσα στο 2011, «Η Αυλή των Θαυμάτων», ανεβαίνει στην κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Κακλέα.

Η υπόθεση αφορά στη δεκαετία του ’50 και βάζει στο μικροσκόπιο τους κατοίκους μιας λαϊκής συνοικίας της Αθήνας, τις καθημερνές τους δυσκολίες, τα πάθη, τις αδυναμίες αλλά και τα όνειρά τους για το μέλλον.

Ο Κακλέας προσπάθησε να αποδώσει το ηθογραφικό και νατουραλιστικό στοιχείο του έργου και εν μέρει να το προσαρμόσει στα σημερινά δεδομένα, το αποτέλεσμα, ωστόσο, είναι αβέβαιο. Από το ενδυματολογικό και το λεκτικό κομμάτι της παράστασης μέχρι τις μουσικές επιλογές και τις ερμηνείες, ο θεατής θα δυσκολευτεί να κατατάξει το έργο και να μπει στην ατμόσφαιρά του. Παρόλα αυτά, οι συνειρμοί με τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας – ανεργία, αβεβαιότητα, μετανάστευση – γεμίζουν με πικρία το κοινό που στο τέλος της παράστασης καταχειροκρότησε τους συντελεστές της.

Οι γυναικείοι ρόλοι παραπέμπουν στην αυλή των… υστερικών, με εξαίρεση εκείνον της Εύης Σαουλίδου, ενώ γενικά θα ακούσετε πολλές αναίτιες κραυγές και χειρονομίες. Στον αντίποδα, η πραγματικά εξαιρετική ερμηνεία του Νίκου Κουρή αλλά και του Προμηθέα Αλειφερόπουλου, πιστοί και οι δύο στο χαρακτήρα τους, ενώ αρκετά καλός, αν και διεκπεραιωτικός ο Νίκος Ψαρράς στον κεντρικό ρόλο.

Παρά τις ατυχείς σκηνές, με αποκορύφωμα εκείνη της εισβολή των ΜΑΤ, ο φωτισμός, το σκηνικό και η χρήση των οπτικοακουστικών μέσων γοητεύουν, δίνοντας μια κινηματογραφική αίσθηση.

Η παράσταση υπηρετεί την πρόθεση του Εθνικού Θεάτρου φέτος, μέσα στη δύσκολη αυτή συγκυρία, να διερευνήσει τον χαρακτήρα του Έλληνα, την ιστορική μας διαδρομή, την εθνική μας ταυτότητα, την πολιτιστική μας παρακαταθήκη, όλα όσα συνοψίζονται στον στίχο – ερώτημα του Ιωάννη Πολέμη «Τι είναι η πατρίδα μας;»…

Δείτε σκηνές από τις πρόβες της παράστασης!

Εθνικό Θέατρο-Τσίλλερ
Αγίου Κωνσταντίνου 22-24,

Τετάρτη έως Σάββατο στις 20.30, Κυριακή στις 17.00
Τιμές εισιτηρίων: 21€, 18€, 15€, 13€ (φοιτητικό), 10€, κάθε Πέμπτη και Τετάρτη (απογευματινή) γενική είσοδος 13€
Κρατήσεις: τηλ. 210.5288173, 210.5288170, 210.5288171, 210.3305074, 210.7234567 (μέσω πιστωτικής κάρτας) και στο www.n-t.gr

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.