XBLOG logo @2x

The Panama Papers: Η μεγαλύτερη διαρροή στον κόσμο αποκαλύπτει τα εκατομμύρια διάσημων

Τα «Αρχεία του Παναμά,» The Panama Papers, είναι η μεγαλύτερη διαρροή εγγράφων στον κόσμο και αποκαλύπτει πως οι διάσημες προσωπικότητες κρύβουν τα λεφτά τους μέσω off-shore εταιριών.

Τα έγγραφα προέρχονται από την εταιρία παροχής νομικών υπηρεσιών Mossack Fonseca και έχουν ένα τεράστιο όγκο δεδομένων, μεγέθους 2.6 terabytes. Αυτή τη στιγμή αποτελεί τη πρώτη είδηση σε όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανά τον κόσμο, και είναι ακόμα μεγαλύτερη από τη διαρροή των εγγράφων της NSA το 2013 από τον Edward Snowden.

Συνολικά υπάρχουν περίπου 11.5 εκατομμύρια αρχεία τα οποία δόθηκαν στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και στη συνέχεια μοιράστηκαν στο δίκτυο International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) όπου υπάρχουν 376 δημοσιογράφοι από 107 μέσα ενημέρωσης ανά τον κόσμο.

Η εταιρία Mossack Fonseca εδρεύει στον Παναμά, όμως διαθέτει υποκαταστήματα και σε Χονγκ Κονγκ, Μαϊάμι, Ζυρίχη καθώς και σε 35 ακόμη μέρη σε όλο τον κόσμο. Για δεκαετίες εξειδικεύεται σε off-shore εταιρίες και για αυτό πάρα πολλοί εκατομμυριούχοι την έχουν επιλέξει για να κρύψουν τα λεφτά τους. Τα παραπάνω έγγραφα που αποκαλύφθηκαν αφορούν την περίοδο 1977-2015.

Η έρευνα που ακολούθησε αποκαλύπτει ότι 12 εθνικοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων υπάρχουν μονάρχες, πρόεδροι και πρωθυπουργοί, έχουν δημιουργήσει off-shore εταιρίες σε ‘φορολογικούς παραδείσους.’ Μερικοί από αυτούς τους ηγέτες είναι ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Ζίγκμουντουρ Ντέιβιντ Γκουνγκλάγκσον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν (με 2 δισ. δολάρια) και ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Ωστόσο δεν υπάρχουν μόνο εθνικοί ηγέτες στα έγγραφα του The Panama Papers. Ο Λιονέλ Μέσι (με την Mega Star Enterprises Inc.), ο Μισέλ Πλατινί και άλλα μέλη της FIFA έχουν δημιουργήσει και αυτοί off-shore εταιρίες. Επίσης υπάρχουν πάνω από 500 τράπεζες και θυγατρικές τους, όπως η UBS με περισσότερες από 1.100 off-shore και η HSBC με 2.300.

Η Mossack Fonseca είναι η τέταρτη μεγαλύτερη νομική εταιρεία στον κόσμο και δεδομένου ότι χιλιάδες πλούσιοι την έχουν επιλέξει, οι διαρροές θα μας απασχολούν για καιρό.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.