XBLOG logo @2x

Είδαμε τη «Συνέντευξη» στο Θέατρο Αθηνών με Γιώργο Κιμούλη και Δήμητρα Ματσούκα

Είδαμε μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις του φετινού χειμώνα και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας!

Μία από τις -φαινομενικά τουλάχιστον- απρόσμενες συμπράξεις του θεατρικού χειμώνα συναντάμε στο Θέατρο Αθηνών, όπου ο Γιώργος Κιμούλης περνά από «Συνέντευξη» τη Δήμητρα Ματσούκα. Ή μήπως συμβαίνει το αντίστροφο;

Ένας δημοσιογράφος, πρώην πολεμικός ανταποκριτής, βλέπει την καριέρα του να πνέει τα λοίσθια και σε μια προσπάθεια να την περισώσει, αναγκάζεται από τον αρχισυντάκτη του να πάρει συνέντευξη από μια τηλεοπτική περσόνα, «είδος» στο οποίο ο ίδιος δεν τρέφει κανέναν απολύτως σεβασμό. Οι δυο τους θα συναντηθούν στο διαμέρισμά της και αμφότεροι θα δώσουν απαντήσεις στα πιο διεισδυτικά ερωτήματα που μπορεί να θέσει κανείς.

Ο Γιώργος Κιμούλης, ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους του θεάτρου σήμερα, έχει το δικό του πιστό κοινό, το οποίο πιθανόν να απογοητευτεί, έχοντας συνηθίσει να τον βλέπει σε ρόλους τύπου Σλουθ και με συμπρωταγωνιστές, όπως ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Οι νεότεροι θα ανακαλύψουν πόσο ανεπιτήδευτη μπορεί να είναι μια αληθινή ερμηνεία και πόσο εύκολα μπορεί να πάρει την «πλατεία» μαζί του. Εξάλλου, η γοητεία που ασκεί στο κοινό είναι ένα από τα ταλέντα του.

Η Δήμητρα Ματσούκα, ασφαλής μεν σε έναν ρόλο που της ταιριάζει, δοκιμάζεται δε σε ένα απαιτητικό κείμενο. Το όριο μεταξύ της δικής της ωραιοπάθειας -που ηθελημένα δεν αποβάλλει- και του ναρκισσισμού της ηρωίδας που ενσαρκώνει είναι δυσδιάκριτο και αυτό μειώνει την κατά τα άλλα εξαιρετική ερμηνεία της, κάνοντας πολλούς να θεωρούν ότι απλώς υποδύεται τον εαυτό της.

Το γνωστό σε πολλούς και από την νεότερη κινηματογραφική μεταφορά του Steve Buscemi, κείμενο των αμφιλεγόμενων Theodor Holman και David Schechter, αποτελεί το πρώτο υλικό της παράστασης. Ευτυχώς, έτυχε, σε πρώτη φάση, μιας πολύ καλής μετάφρασης που κατάφερε να αποδώσει τον δυναμισμό του και παράλληλα να μην φαίνεται ξένο στην ελληνική πραγματικότητα.

Έτσι, το κοινό παρακολουθεί για 100 λεπτά, με συνεχείς ανατροπές των συναισθημάτων, τους δύο πρωταγωνιστές – εκπροσώπους δύο διαφορετικών αξιακών συστημάτων, να «ξιφομαχούν», αναζητώντας να εκμαιεύσει ο ένας τη βαθύτερη αλήθεια του άλλου.

Το γεγονός βέβαια ότι η συγκεκριμένη θεματική έχει ήδη αντιμετωπιστεί ποικιλότροπα στο παρελθόν, από σεναριογράφους και σκηνοθέτες σε αξιόλογες παραστάσεις, οι οποίοι το προσέγγισαν είτε ως δράμα είτε ως κωμωδία, είτε ως κάτι ενδιάμεσο, οδηγεί αναπόφευκτα σε επαναλαμβανόμενα κλισέ.

Το τετριμμένο θέμα, ωστόσο, δηλαδή ο διάλογος μεταξύ δύο διαφορετικών γενεών και κατ΄επέκταση δύο διαφορετικών κόσμων, καταφέρνει να πάρει μια νέα πνοή τόσο χάρη στις σεναριακές ανατροπές, όσο και από τις ερμηνείες των δύο ηθοποιών.

Η απάντηση στο κατά πόσο η νέα γενιά, αλλοτριωμένη από τον υλικό ευδαιμονισμό και τη φενάκη του εύκολου πλουτισμού, είναι περισσότερο επιλήψιμη ηθικά από την παλαιά γενιά των κατ΄επίφαση ιδεολόγων, θα δοθεί στα τελευταία λεπτά της παράστασης, αφήνοντας φυσικά στον κάθε θεατή να σχηματίσει τη δική του άποψη.

Αναμφισβήτητα από τις καλύτερες παραστάσεις του φετινού χειμώνα, την οποία σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα.

«Συνέντευξη»
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης
Ερμηνεύουν: Γ. Κιμούλης, Δ. Ματσούκα
Μετάφραση – Διασκευδή: Άκης Δήμου, Γιώργος Κιμούλης
Σκηνοθεσία – Κοστούμια: Γ. Μετζικώφ

Θέατρο Αθηνών
Βουκουρεστίου 10, Αθήνα
Τηλ: 210 3312343

Άλλες πληροφορίες
Παραστάσεις: Απόγ: Τετ. 7 μ.μ., Σάβ. 6 μ.μ. Βραδ: Πέμ-Κυρ. 9 μ.μ.
Εισ.: € 20, 16, λαϊκή: € 16, φοιτ.: € 14. Κάθε Σάβ. € 20. Ειδικές κάθε Τετ. & Πέμ.
Διάρκεια: 100′

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.