XBLOG logo @2x

Το κράτος σε σκέφτεται! Δε θα σου κόψει το ρεύμα στις 40, αλλά στις 80 ημέρες αν δε πληρώσεις το χαράτσι μέσω ΔΕΗ!

Παρακολουθώ από την πρόσφατη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όλο αυτό το μπάχαλο που έχει προκαλέσει σε χιλιάδες οικογένειες η πρωτοφανής απόφαση της κυβέρνησης Παπανδρέου για την επιβολή ειδικού τέλους που θα εισπραχθεί μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Η χώρα βρίσκεται εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και συγκεκριμένα όχι απλά η χώρα, αλλά οι πολίτες της αντιμετωπίζουν πολύ σημαντικές οικονομικές δυσχέρειες.

Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών έχουν αποτύχει παταγωδώς να αντιμετωπίσουν την φοροδιαφυγή και καταφεύγουν στην εύκολη και γρήγορη λύση της επιβολής κάθε τρεις και λίγο νέων φόρων, άμεσων ή έμμεσων.

Και μη μου πείτε ότι η κατάσταση αλλάζει επειδή τις τελευταίες ημέρες συλλαμβάνονται επιχειρηματίες που χρωστάνε μερικά εκατομμύρια ευρώ στο κράτος επειδή δεν απέδωσαν ΦΠΑ κλπ, γιατί ότι και να λένε οι αρμόδιοι αυτό που βλέπω και πιστεύω είναι ότι τα χρήματα αυτά θα αργήσουν πολύ να μπουν στα κρατικά ταμεία, όσες δίκες κι αν γίνουν, όσοι κι αν καταλήξουν στη φυλακή (αν καταλήξουν φυσικά).

Επιστρέφω στο θέμα μου λοιπόν: Τα λεφτά τελείωσαν, λεφτά δεν υπάρχουν, λεφτά καπούτ, πώς το λένε, ο ΓΑΠ μας έλεγε άρες μάρες κουκουνάρες με το γνωστό “λεφτά υπάρχουν”. Οπότε τι κάνουμε από εκεί και πέρα; Σκιζόμαστε να βρούμε τρόπο να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή ή να περιορίσουμε τις κρατικές δαπάνες; Όχι. Υπάρχει πιο εύκολη λύση. Βάζεις ένα ειδικό τέλος μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και ξεμπέρδεψες.

Τι κι αν εσύ ο ίδιος υπουργός, κύριε Ευάγγελε Βενιζέλε, πριν το καλοκαίρι έλεγες ο ίδιος ότι ο λογαριασμός της ΔΕΗ δεν είναι μέσο είσπραξης φόρων και ότι το ρεύμα είναι ένα κοινωνικό αγαθό και δεν θα επιβληθεί ποτέ φόρος μέσω ΔΕΗ. Δύο-τρεις μήνες μετά κύριε Βενιζέλε ξεχνάς αυτά που είπες και ανακοινώνεις την επιβολή του ειδικού τέλος που θα εισπραχθεί μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Τη συνέχεια τη γνωρίζετε.

Οι πρώτοι λογαριασμοί με το ειδικό τέλος (ΧΑΡΑΤΣΙ) έχουν ήδη φτάσει σε σπίτια, μαγαζιά κλπ και ακόμα καλά-καλά δε γνωρίζουμε ποιοι θα εξαιρεθούν εντελώς από αυτό το ειδικό τέλος, ποιες διαδικασίες πρέπει να ακολουθήσουν και πάει λέγοντας. Τη μία πρέπει να στείλεις SMS με το ΑΦΜ και τον κωδικό παροχής ρεύματος για να ζητήσεις εξαίρεση και να λάβεις απάντηση εντός εβδομάδας, την άλλη θα συσταθούν λέει επιτροπές στις ΔΟΥ όπου θα προσέρχεται όποιος θέλει για να ζητήσει να εξαιρεθεί του ειδικού τέλους και να αποδείξει ότι όντως αδυνατεί να το εξοφλήσει.

Είμαι σίγουρος ότι τις επόμενες ημέρες θα ακούσουμε κι άλλα. Και φυσικά ακόμη και αν εξαιρεθείς από το ειδικό τέλος θα πρέπει να το πληρώσεις πρώτα έτσι; Και μετά αν είναι θα αφαιρεθεί από τους επόμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ και κάπως έτσι θα πάρεις τα λεφτά σου πίσω.

Το καλύτερο όμως και η απόδειξη ότι το κράτος σκέφτεται και αγαπά τους πολίτες του το μάθαμε χθες: Τελικά, αν δεν πληρώσεις το ειδικό τέλος και δεν ανήκεις στις κατηγορίες εκείνες των πολιτών που πρέπει να εξαιρεθούν του ειδικού τέλους, η παροχή ρεύματος δεν θα διακοπεί 40 ημέρες μετά την λήξη της προθεσμίας πληρωμής του λογαριασμού της ΔΕΗ όπως ίσχυε αρχικά, αλλά η παροχή ρεύματος θα διακοπεί 80 ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής του λογαριασμού.

Επειδή σου λέει ο Βενιζέλος και το επιτελείο του, οκ δεν μπορείς να βρεις τα χρήματα για να πληρώσεις το ειδικό τέλος μέσα σε 40 ημέρες; Ε τρέξε από δω, από κει, πήγαινε σε φίλους, συγγενείς, εξάντλησε όποια άλλη πηγή χρημάτων μπορείς να βρεις μέσα σε 80 ημέρες για να πληρώσεις κι εσύ ρε αδερφέ!

Και να κάνεις και γιορτές, Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, σαν άνθρωπος, με το ηλεκτρικό σου το ρεύμα, και να στο κόψουν μετά.

Καλά ρε σεις εκεί στη Βουλή, το Μαξίμου, τα υπουργεία σας κλπ, πιστεύετε ότι είναι δυνατόν ένας συνταξιούχος με 500-800 ευρώ σύνταξη το μήνα να μπορέσει να πληρώσει 300-400-500 ευρώ ειδικό τέλος μέσω της ΔΕΗ; Ή θα τσοντάρει ο γιος/κόρη του συνταξιούχου που στο μεταξύ θα έχει μείνει άνεργος και δεν θα μπορεί ούτε το δικό του ειδικό τέλος να πληρώσει, επειδή απ΄όσο ξέρω οι άνεργοι που θα εξαιρεθούν θα πρέπει να είναι τουλάχιστον έξι μήνες άνεργοι, αν έχασες τη δουλειά σου δηλαδή 4 ή 5 μήνες πριν το κράτος θεωρεί ότι μπορείς να πληρώσεις, αν έμεινες χωρίς δουλειά 6 μήνες πριν δεν μπορείς.

Μπορεί οι υπουργοί που παίρνουν αυτές τις αποφάσεις να έχουν βγάλει 3 πανεπιστήμια ο καθένας, όμως κύριοι δυστυχώς δεν έχετε ιδέα του τι συμβαίνει έξω από τα γραφεία, τις βίλες και τις πολλών κυβικών λιμουζίνες σας, έξω στην πραγματική κοινωνία για να αντιληφθείτε με τι είναι αντιμέτωπος ο απλός κόσμος.

Κάποια στιγμή όμως πρέπει να βάλετε πάνω απ΄όλα την κοινωνία και τους πολίτες και όχι την τρόικα και το ευρώ.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.