XBLOG logo @2x

Starshot Project: Η φιλόδοξη προσπάθεια αναζήτησης νέων κόσμων από τους Stephen Hawking και Mark Zuckerberg

Μικροσκοπικοί πύραυλοι θα εκτοξευθούν στο διάστημα σαν μέρος του εγχειρήματος Starshot Project για να ανακαλύψουν νέους κόσμους σε ξένα αστρικά συστήματα.

Επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένου του Stephen Hawking, και υποστηρικτές όπως ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Yuri Milner και ο ιδρυτής του Facebook Mark Zuckerberg, θα συνεργαστούν για το Starshot Project έτσι ώστε ο άνθρωπος να εξερευνήσει τις πιο απομακρυσμένες περιοχές που έχει δει ποτέ.

Το φιλόδοξο εγχείρημα θα μπορέσει να αποκαλύψει μυστικά του διαστήματος και να επιτρέψει στον κόσμο να δει νέα μέρη με ζωή. Ο Καθηγητής Hawking είπε στην εκδήλωση ότι αυτό που μας κάνει μοναδικούς είναι η δυνατότητα να υπερβαίνουμε τα όριά μας, και αυτό το καταφέρνουμε με το μυαλό και τις μηχανές μας. “Το εμπόδιο που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι το μεγάλο κενό μεταξύ εμάς και των αστεριών. Αλλά τώρα μπορούμε να το υπερβούμε,” σχολίασε ο Hawking.

Το ερευνητικό πρόγραμμα Starshot Project, αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων, περιλαμβάνει την κατασκευή διαστημικών σκαφών-νάνων σε μέγεθος σπιρτόκουτου (με εξοπλισμό όπως κάμερες, συστήματα πλοήγησης, συστήματα επικοινωνίας και άλλα όργανα) που θα ταξιδέψουν αρχικά σε τροχιά γύρω από τη Γη και στη συνέχεια, με τη βοήθεια μίας δέσμης ακτίνων λέιζερ, θα κινηθούν με ταχύτητα έως και το 1/5 αυτής του φωτός ώστε να μπορούν να φτάσουν στο πλησιέστερο αστρικό σύστημα, το Άλφα του Κενταύρου, 20 χρόνια μετά την αποστολή τους.

Με τα σημερινά μέσα θα φτάναμε στο Άλφα του Κενταύρου σε 30,000 χρόνια, όμως οι μικροσκοπικοί πύραυλοι του project θα φτάσουν εκεί μέσα σε μόλις 20 χρόνια.

“Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία μπορούμε να κάνουμε περισσότερα από το να θαυμάζουμε απλώς τα αστέρια,” ανέφερε ο Milner. “Τώρα, μπορούμε να τα φτάσουμε στην πραγματικότητα.”

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.