XBLOG logo @2x

Οι “συσκευές εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας” έκαναν πάλι την εμφάνισή τους…

Το 2011 είχαν εμφανιστεί στην αγορά κάποιες συσκευές εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες υπόσχονταν ότι θα μειώσουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ και θα κάνουν “εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας”.

Οι συσκευές αυτές τότε διαφημίζονταν σε εφημερίδες και περιοδικά, μπορούσε να τις δει κανείς σε εκπομπές telemarketing στην τηλεόραση αλλά και σε websites στο διαδίκτυο.

Τότε μάλιστα αυτοί που πωλούσαν τέτοιες συσκευές διαφήμιζαν ότι ο καταναλωτής που θα την αγοράσει θα μειώσει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού του ρεύματος έως και 45%!

Αυτό φυσικά αγαπητέ αναγνώστη ΔΕΝ έγινε ποτέ, δεν γίνεται και δεν θα γίνει ποτέ (με τέτοιες συσκευές).

Τότε είχαν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 59.000 ευρώ από τον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή σε επτά εταιρίες που προωθούσαν και πουλούσαν τέτοιες συσκευές.

Μάλιστα είχε ανέβει και ανακοίνωση στο site της τότε Κυβέρνησης, όπου αναφερόταν ότι οι επιχειρήσεις αυτές κατά την προώθηση των προϊόντων αυτών στους καταναλωτές έκαναν χρήση παραπλανητικών ισχυρισμών, διαφημίζοντας ότι με τη χρήση των συσκευών αυτών επιτυγχάνεται εξοικονόμηση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και μείωση στο λογαριασμό ρεύματος οικιακών και εμπορικών καταναλωτών έως και 45%.

Στην ανακοίνωση αναφερόταν ακόμη ότι από έρευνα που έγινε προέκυψε ότι αυτές οι συσκευές δεν επιφέρουν καμία μείωση στο λογαριασμό ρεύματος και ότι οι συσκευές αυτές καταγράφουν μόνο άεργο ενέργεια, ενώ οι μονοφασικοί και τριφασικοί μετρητές της ΔΕΗ που είναι εγκατεστημένοι στα σπίτια και τις μικρές επιχειρήσεις καταγράφουν μόνο ενεργό ενέργεια. Επομένως, δεν καταγράφεται και δεν τιμολογείται από τη ΔΕΗ η όποια μείωση επέρχεται από τη χρήση των συσκευών αυτών.

Είχα ανεβάσει τότε σχετικό θέμα στο xblog.gr με link στην ανακοίνωση που είχε ανέβει στο site της Κυβέρνησης αλλά και link στον κατάλογο με τις εταιρίες στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα, δυστυχώς όμως σήμερα τα δύο αυτά links δεν είναι ενεργά, αφού στην Ελλάδα υπάρχει η κακή συνήθεια όταν αποχωρεί η μία κυβέρνηση και αναλαμβάνει νέα να διαγράφεται το προηγούμενο site και να δημιουργείται καινούριο.

Αφήνουμε το 2011 και ερχόμαστε στον Οκτώβριο του 2013, οπότε και οι συσκευές αυτές φαίνεται ότι έχουν κάνει την επανεμφάνισή τους.

Εδώ και λίγες μέρες στο Facebook παίζουν συχνά 2-3 διαφημίσεις τέτοιων συσκευών “εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας”.

Οι διαφημίσεις αυτές οδηγούν σε sites που μέσω διαφόρων κειμένων προσπαθούν να πείσουν τον καταναλωτή ότι με αυτές τις συσκευές θα πετύχει μείωση του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Παρουσιάζουν μάλιστα και screenshots λογαριασμών πριν και μετά τη χρήση τέτοιας συσκευής όπου από εκεί που ο λογαριασμός ήταν 180 ευρώ μετά έπεσε στα 100 ευρώ (99,99 για την ακρίβεια).

Προφανώς κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκονται όλο και περισσότεροι πολίτες και την προσπάθεια που κάνουν για μείωση των εξόδων και να θησαυρίσουν πουλώντας τέτοιες συσκευές.

Ας επέμβουν και πάλι οι αρμόδιες Αρχές για να σταματήσει η διάθεση αυτών των συσκευών άμεσα!

συσκευές εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.