XBLOG logo @2x

Έρευνα αποκάλυψε ότι ο πλανήτης Άρης είχε κάποτε πολλά φεγγάρια

Ο Άρης αν και μικρότερος πλανήτης από την Γη, με σαφώς μικρότερη βαρύτητα, έχει καταφέρει να εγκλωβίσει σε αυτήν δύο δορυφόρους, τους γνωστούς σε εμάς Φόβο και Δείμο. Η μέχρι τώρα θεωρία σχετικά με το θέμα υποστηρίζει ότι αυτοί οι δύο είναι πρώην αστεροειδείς που εγκλωβίστηκαν από τη βαρύτητα του Άρη και έγιναν δορυφόροι του.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας και του Πανεπιστημίου Αιξ-Μασσαλίας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό αστροφυσικής «The Astrophysical Journal» μας παρουσιάζει ένα εντελώς διαφορετικό σενάριο. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, πριν από δισεκατομμύρια χρόνια συνέβη ένα κατακλυσμικό γεγονός, μια τεράστια πρόσκρουση ενός πρωτοπλανήτη με τον πλανήτη Άρη. Από αυτή την πρόσκρουση δημιουργήθηκαν λοιπόν τα φεγγάρια του, όπως ακριβώς δηλαδή δημιουργήθηκε η Σελήνη μας, και μάλιστα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, τα φεγγάρια αυτά έφταναν τα δέκα στον αριθμό. Ένα από αυτά είχε διάμετρο περίπου 200 χιλιομέτρων, δηλαδή ήταν σχεδόν 1.000 φορές μεγαλύτερο από τον Φόβο.

Την θεωρία αυτή επιβεβαιώνει και μια άλλη μελέτη από Βέλγους και Γάλλους ερευνητές με επικεφαλής τον Πασκάλ Ρόζενμπλατ του Βασιλικού Αστεροσκοπείου του Βελγίου στις Βρυξέλλες. Τι έγιναν λοιπόν αυτοί οι δορυφόροι; Η θεωρεία εξηγεί στην συνέχεια ότι με το πέρασμα των εκατομμυρίων ετών αυτά τα φεγγάρια τραβήχτηκαν από την βαρύτητα του πλανήτη και προσέκρουσαν στην επιφάνειά του, απομένοντας τα δύο μακρινότερα σώματα όπου η βαρύτητα δεν έχει τόσο μεγάλη ισχύ σε αυτά, ο Φόβος και ο Δείμος.

Πολλές είναι οι προγραμματισμένες αποστολές στον μόνο πιθανώς κατοικήσιμο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος μετά την Γη που φιλοδοξούν να στείλουν περισσότερες γνώσεις για τον κόκκινο πλανήτη. Η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA) προγραμματίζει να στείλει το 2022 την αποστολή Mars Moons Exploration (MMX), για να συλλέξει δείγματα από την επιφάνεια του Φόβου και να τα επιστρέψει στη Γη το 2027. Παρόμοιο στόχο έχει η αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), σε συνεργασία με τη Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία (Roscosmos) που έχει προγραμματιστεί για το 2024.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.