XBLOG logo @2x

Το μυστηριώδες εξάγωνο του Κρόνου άλλαξε χρώμα

Το μυστηριώδες εξάγωνο στο βόρειο πόλο του Κρόνου δημιουργεί νέα ερωτήματα στους επιστήμονες, αφού άλλαξε χρώμα. Το 2012 ήταν μπλε, όμως χάρη σε εικόνες που έστειλε το σκάφος Cassini της NASA, ανακαλύφθηκε ότι το εξάγωνο είναι τώρα χρυσό.

Το εξάγωνο στο βόρειο πόλο του Κρόνου ξέρουμε ότι δημιουργείται κυρίως από νέφη αερίων υψηλών ταχυτήτων. Σύμφωνα με μελέτες προσομοίωσης που έχουν πραγματοποιήσει διάφοροι επιστήμονες σε υπολογιστές, το συγκεκριμένο σχήμα σχηματίζεται από τις διαφορετικές ταχύτητες που φυσάνε οι ισχυροί άνεμοι.

Το εξάγωνο, όπως ήταν τον Νοέμβριο του 2012
Το εξάγωνο, όπως ήταν τον Νοέμβριο του 2012

Η αλλαγή στο χρώμα του εξάγωνου μπορεί να υποδηλώνει τις εποχικές αλλαγές στον Κρόνο, κυρίως τον διαφορετικό τρόπο που το φως του Ήλιου πέφτει πάνω στο βόρειο πόρο και επηρεάζει ανάλογα τη φωτοχημική δημιουργία αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Η αλλαγή της απόχρωσης σε κιτρινόχρυση πιθανώς οφείλεται στο ότι παράγονται πλέον περισσότερα τέτοια σωματίδια, καθώς το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη πλησιάζει στο θερινό ηλιοστάσιό του τον Μάιο του 2017 (το κρόνειο έτος ισοδυναμεί με περίπου 29 γήινα έτη).

Το σκάφος Cassini εκτοξεύθηκε το 1997 και έφτασε στον Κρόνο το 2004. Από τότε μέχρι και σήμερα μελετά τον πλανήτη, τον θεαματικούς δακτυλίους του και τους δορυφόρους του.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.