XBLOG logo @2x

Όλα έτοιμα για τον Ρουκετοπόλεμο στη Χίο! [videos]

Λίγες ώρες έμειναν μέχρι το ρολόι να δείξει 12 και να ακουστεί το “Χριστός Ανέστη”.

Στη Χίο όλα είναι έτοιμα για τον… ρουκετοπόλεμο που γίνεται κάθε χρόνο τέτοια μέρα στο νησί!

Ο ρουκετοπόλεμος είναι έθιμο που έχει τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, και εκτυλίσσεται μεταξύ των ενοριών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής στο Βροντάδο, που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Χίου.

Η «μάχη» των δύο ενοριών αρχικά γινόταν με όπλα της τότε εποχής, που ονομάζονταν «σουρντάδα», αλλά και με κανόνια, που είχαν φέρει οι κάτοικοι από παροπλισμένα πλοία που βρίσκονταν στην Χίο εκείνη την εποχή. Το έθιμο τότε απαγορεύτηκε από τους Τούρκους κατακτητές, αφού φοβήθηκαν για τυχόν εξέγερση, αφού η «μάχη» έπαιρνε μεγάλες διαστάσεις. Ο τρόπος όμως για την συνέχιση του εθίμου βρέθηκε γρήγορα, αφού οι κάτοικοι του Βροντάδου αντικατέστησαν με τις ρουκέτες τα όπλα και τα κανόνια.

Κάθε χρόνο ο Βροντάδος συγκεντρώνει πολλούς τουρίστες που ταξιδεύουν στην Χίο τις ημέρες του Πάσχα μόνο και μόνο για να ζήσει τον ρουκετοπόλεμο από κοντά.

Φέτος ο καιρός θα κάνει το έργο των ρουκετατζήδων λίγο πιο δύσκολο σε σχέση με άλλες χρονιές, αφού φέτος μετά από πολλά χρόνια βρέχει τέτοια μέρα στο νησί και οι ρουκέτες που θα εκτοξευτούν θα είναι λιγότερες.

Δείτε βίντεο από το chiospress και την προετοιμασία των ρουκετατζήδων!

Βίντεο από τον ρουκετοπόλεμο προηγούμενης χρονιάς

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί ένα μέρος από τον ρουκετοπόλεμο στο Βροντάδο της Χίου το Πάσχα του 2008.

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε περισσότερα για τον ρουκετοπόλεμο στο Βροντάδο της Χίου!

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.