XBLOG logo @2x

Τέλος στο Rosetta – οι τελευταίες φωτογραφίες του

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) έδωσε στην δημοσιότητα τις τελευταίες φωτογραφίες που τράβηξε το διαστημόπλοιο Rosetta, λίγο πριν την ελεγχόμενη συντριβή του στον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.

«Αυτό είναι το τέλος του Rosetta» ανέφερε ο Holger Sierks, ο κύριος ερευνητής της Rosetta OSIRIS camera, παρουσιάζοντας στον τύπο την τελευταία φωτογραφία που έβγαλε το διαστημόπλοιο σε ύψος 20 μέτρων από το έδαφος. Η φωτογραφία δυστυχώς είναι θολή, αλλά φαίνεται κάπως η σύσταση της επιφάνειας από χαλίκι και χώμα. Η κλίμακα της εικόνας είναι 5mm για κάθε pixel, με πραγματικό μήκος 2.5 μέτρα σύμφωνα με την ESA.

Η ομάδα του Sierk θα δουλέψει επάνω στις τελευταίες φωτογραφίες του Rosetta για να τις βελτιώσουν.

Το Rosetta ήταν σε τροχιά γύρο από τον κομήτη τα δύο τελευταία χρόνια και δεν είχε σχεδιαστεί να επιβιώσει μιας ελεγχόμενης προσεδάφισης. Όταν η αποστολή έφτασε στο τέλος, οι υπεύθυνοι στην ESA αποφάσισαν να στείλουν το Rosetta σε πορεία σύγκρουσης, ώστε να συλλέξει κάποια δεδομένα της τελευταίας στιγμής από πιο κοντινή απόσταση, τα οποία μπορεί να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τον κομήτη.

Rosetta descent image comet 67p

Το διαστημόπλοιο προσέκρουσε σε μια περιοχή που αποκαλούν Ma’at, στον μικρότερο από τους δύο λοβούς που σχηματίζουν τον κομήτη. Η περιοχή επιλέχθηκε γιατί εκεί βρίσκονται αρκετά ενεργά πηγάδια, από τα οποία αναβλύζουν αέρια και σκόνη από το εσωτερικό του κομήτη. Οι υπεύθυνοι της αποστολής ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να ρίξουν μια καλύτερη ματιά μέσα σε αυτά. Οι εικόνες δεν έχουν αναλυθεί πλήρως.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.