XBLOG logo @2x

Review: Sony Ericsson W995

Εδώ και δέκα μέρες περίπου, το e-shop μας έχει παραχωρήσει ένα από τα καλύτερα κινητά τηλέφωνα που έχει διαθέσει στην ελληνική αγορά η Sony Ericsson. Φυσικά αναφερόμαστε στο Sony Ericsson W995. Μπορεί το κινητό να ανήκει στην κατηγορία Walkman, ωστόσο εγώ πιστεύω ότι είναι ένα από τα πληρέστερα multimedia τηλέφωνα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Εκτός από τις πολύ καλές μουσικές του δυνατότητες, ο χρήστης θα μείνει απόλυτα ικανοποιημένος από την εξαιρετική κάμερα των 8,1 Megapixels και τις άλλες λειτουργίες του τηλεφώνου. Πάμε όμως να περιγράψουμε αναλυτικά το τηλέφωνο και τις δυνατότητες του.

Περιεχόμενα πακέτου

Το κουτί του Sony Ericsson W995 περιλαμβάνει εκτός από το κινητό, μια μπαταρία (930mAh), ένα φορτιστή, μια κάρτα μνήμης 8 GB, τα ακουστικά, το καλώδιο σύνδεσης με τον υπολογιστή, οδηγίες χρήσης σε διάφορες γλώσσες καθώς και το CD με το PC Suite.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

  • Συχνότητα Λειτουργίας: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
  • Βάρος: 113 g
  • Διαστάσεις: 97 x 49 x 15 mm
  • Τύπος Συσκευής: Slide Up
  • Μπαταρία: Li-Po 930 mAh
  • Οθόνη: 2,6″, 256.000 χρώματα, 240 x 320 pixels
  • Κάμερα: 8.1 Megapixels, 3264×2448 pixels, autofocus, LED flash, WQVGA Video 30fps
  • Μνήμη: Εσωτερική 118 MB, Επεκτάσιμη Μ2
  • Μεταφορά δεδομένων: GPRS, EDGE
  • GPS: Ενσωματωμένος δέκτης GPS με A-GPS
  • Δυνατότητα σύνδεσης: WLAN, Bluetooth, USB
  • Ραδιόφωνο: FM Radio με RDS
  • Επιπλέον λειτουργίες: 3G,Accelerometer sensor, MP3, Shake control, SenseMe, Walkman player 4.0, στερεοφωνικά ηχεία, 3,5mm jack

Εξωτερική εμφάνιση

Το Sony Ericsson W995, έρχεται από την μαμά εταιρεία σε τρία χρώματα, μαύρο, κόκκινο και ασημί. Σίγουρα το κόκκινο θα είναι αρκετά εντυπωσιακό και θα τραβάει τα βλέμματα, ωστόσο και το μαύρο που είχαμε εμείς στην δοκιμή μας είναι αρκετά κομψό, με τα μέρη από αλουμίνιο να του δίνουν ένα πιο πολυτελή χαρακτήρα.

Πρόκειται για μια Slide συσκευή που αναμένεται να πουλήσει κυρίως στο νεανικό κοινό, ειδικά η κόκκινη απόχρωση, η οποία είναι και αυτή που περιμένουν οι περισσότεροι.

Στην μπροστινή πλευρά της συσκευής κυριαρχεί η 2,6″ οθόνη του τηλεφώνου, ενώ ακριβώς από πάνω της συναντάμε το ακουστικό και την δεύτερη κάμερα για βιντεοκλήσεις. Κάτω από την οθόνη βρίσκονται τα κουμπιά για αποδοχή η απόρριψη κλήσεις, το πολύπληκτρο πλοήγησης με το Play/Pause στο κέντρο, και άλλα τέσσερα κουμπιά γύρω από το πολύπληκτρο.

Ανοίγοντας τον slide μηχανισμό της συσκευής, κατεβαίνει το πληκτρολόγιο του τηλεφώνου για να πληκτρολογήσουμε κάποιο νούμερο ή να στείλουμε SMS.

Στο πίσω μέρος της συσκευής ο χρήστης εκτός από την κάμερα και το Led Flash θα συναντήσει και το εργαλείο στήριξης του τηλεφώνου σε πλάγια θέση. Στην πάνω μεριά του τηλεφώνου συναντάμε το 3,5mm jack για τα ακουστικά καθώς και ένα από τα ηχεία του τηλεφώνου. Στην κάτω μεριά υπάρχει το δεύτερο ηχείο του W995.

Ο φορτιστής του τηλεφώνου κουμπώνει στην αριστερή πλευρά του κινητού, όπου εκτός από την θύρα φόρτισης, βρίσκουμε και το πλήκτρο Walkman.

Τέλος στην δεξιά μεριά υπάρχουν τα κουμπιά χειρισμού του Walkman player καθώς και το πλήκτρο φωτογράφησης.

User Interface – Μενού

Ένα από τα θετικά στοιχεία που εντόπισα στο W995, είναι σίγουρα η ταχύτητα κύλισης του μενού καθώς και η ταχύτητα επιλογής διαφόρων λειτουργιών. Μπορεί το W995 να διαθέτει πάρα πολλά themes με κινούμενες εικόνες ( Flash Lite) για να μην βαριέστε ποτέ, ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει τον χρήστη να κινηθεί ταχύτατα μέσα στο μενού του τηλεφώνου.

Ειδικά όταν ενεργοποιήσετε τον Player του W995 και επιλέξετε να βλέπετε την κύρια οθόνη του τηλεφώνου, θα έχετε την εντύπωση ότι το τηλέφωνο σας είναι ζωντανό, αφού δεν σταματάει ποτέ να αλλάζει τα σχέδια της κύριας οθόνης και να σας δίνει διάφορες πληροφορίες για το τραγούδι που παίζει εκείνη την στιγμή.

Ένα από τα μειονεκτήματα που εντόπισα στο τηλέφωνο ήταν τα εικονίδια και η λογική του μενού. Μπορεί να έχει αλλάξει λίγο και να προσφέρει κάποιες επιπλέον δυνατότητες προβολής των εικονιδίων, ωστόσο ακόμα βασίζεται στο ίδιο μενού που είχε η Sony Ericsson πριν αρκετά χρόνια χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερες τροποποιήσεις. Σίγουρα κάποιους τους βολεύει να μην συναντάνε αλλαγές στο μενού όταν αγοράζουν μια νέα συσκευή, ωστόσο ο εμπλουτισμός του μενού με επιπλέον δυνατότητες νομίζω ότι θα το έκανε πιο εύχρηστο.

Multimedia δυνατότητες

Όπως αναφέραμε και στην αρχή του Review, το W995 είναι ένα τηλέφωνο με πολύ καλές multimedia δυνατότητες, και μάλλον αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος για να το αγοράσετε.

Το W995 έρχεται εφοδιασμένο με το Walkman Player 4.0 καθώς και πολλές άλλες δυνατότητες που διευκολύνουν τον χρήστη να απολαύσει την αγαπημένη του μουσική. Σίγουρα μια από αυτές τις δυνατότητες που θα λατρέψουν οι χρήστες είναι το jack των 3,5mm για να συνδέσουν τα ακουστικά τους.

Επίσης το Shake control που λειτουργεί με το πάτημα του πλήκτρου Walkman και την κίνηση του τηλεφώνου προς τα μπροστά, επιτρέπει την εναλλαγή κομματιών χωρίς να μπείτε στον player του τηλεφώνου.

Μια ακόμα δυνατότητα που διαθέτουν εδώ και καιρό τα Walkman κινητά της Sony Ericsson είναι το SenseMe, με το οποίο η μαμά εταιρεία σας επιτρέπει να ακούτε τραγούδια ανάλογα με την διάθεση σας ( λυπημένος – χαρούμενος).

Η ποιότητα ήχου του W995 είναι από τις καλύτερες που έχουμε ακούσει από κάποιο Walkman κινητό της Sony Ericsson. Ειδικά ο ήχος από τα ακουστικά είναι εξαιρετικός. Πολύ καλή απόδοση έχουν και τα στερεοφωνικά ηχεία της συσκευής τα οποία παίζουν αρκετά δυνατά χωρίς να παραμορφώνουν.

Ας περάσουμε όμως να μιλήσουμε για την κάμερα καθώς και για την ποιότητα βίντεο του W995. Η κάμερα των 8.1 Megapixels κάνει αρκετά καλή δουλειά, αλλά νομίζω ότι σε καμία περίπτωση δεν αγγίζει την ποιότητα των Cybershot κινητών τηλεφώνων της Sony Ericsson, ειδικά του C905. Σίγουρα δεν θα απογοητευθείτε από τις φωτογραφίες, μιας και η κάμερα αποδίδει πολύ καλύτερα από πάρα πολλά τηλέφωνα με υψηλότερη τιμή, ωστόσο αν έχετε δουλέψει το C905 νομίζω ότι θα καταλάβετε την διαφορά ανάμεσα στις δυο κάμερες.

Το Led Flash βοηθάει αρκετά αν θέλετε να φωτογραφήσετε στο σκοτάδι, αρκεί το αντικείμενο της φωτογραφίας να είναι σε κοντινή απόσταση. Με την βοήθεια του GPS μπορείτε να ενεργοποιήσετε το geotagging ώστε να έχετε πληροφορίες για την τοποθεσία που τραβήξατε την φωτογραφία.

Κάτι που ίσως στεναχωρήσει αρκετούς υποψήφιους αγοραστές, είναι μάλλον το βίντεο του τηλεφώνου που διαθέτει ανάλυση WQVGA. Η ποιότητα βιντεοσκόπησης είναι αρκετά καλή, ωστόσο σίγουρα μια μεγαλύτερη ανάλυση στο βίντεο θα έδινε άλλο αέρα στη συσκευή.

Συνδεσιμότητα – Browser

Οι δυνατότητες σύνδεσης του W995 με το διαδίκτυο καθώς και με άλλες συσκευές, σίγουρα δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις δυνατότητες των έξυπνων τηλεφώνων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Αν σας αρέσει να σερφάρετε στο διαδίκτυο μέσω κάποιου δικτύου κινητής τηλεφωνίας, οι ταχύτητες HSDPA που υποστηρίζει το W995 δεν θα σας απογοητεύσουν. Επειδή όμως ακόμα είναι λίγοι όσοι σερφάρουν μέσω κάποιου δικτύου κινητής, η Sony Ericsson, έχει εφοδιάσει το τηλέφωνο με Wi-Fi, για να έχετε πρόσβαση από τα διάφορα hotspot.

Εκτός όμως από το διαδίκτυο, το W995 έχει την δυνατότητα σύνδεσης και με άλλες συσκευές, αφού διαθέτει Bluetooth v2.0 με υποστήριξη A2DP καθώς και δυνατότητα σύνδεσης μέσω USB.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε το GPS ( A-GPS) που σας επιτρέπει να περιηγηθείτε στους δρόμους της πόλης και να ορίσετε διάφορα στοιχεία για τις φωτογραφίες σας μέσω geotagging. Το κινητό έρχεται εφοδιασμένο τόσο με χάρτες της Google, όσο και με το πρόγραμμα Wayfinder Navigator για να διευκολύνει την πλοήγηση σας.

Το Sony Ericsson W995 έρχεται εφοδιασμένο με μια έκδοση του NetFront browser, συγκεκριμένα διαθέτει την έκδοση 3.4. Η περιήγηση στις σελίδες είναι αρκετά εύκολη και ο browser δίνει αρκετές δυνατότητες στον χρήστη ώστε να επιλέξει πως θέλει να εμφανίζονται οι ιστοσελίδες.

Αν γυρίσετε το τηλέφωνο σας στο πλάι τότε αυτόματα ενεργοποιείται το Fullscreen mode, ενώ ιδιαίτερα βολικό βρήκα το εικονικό mouse. Επειδή μπορεί ο NetFront browser να μην σας βολέψει, υπάρχει η δυνατότητα να φορτώσετε στο κινητό σας κάποια έκδοση του Opera Mini.

Μειονεκτήματα της συσκευής

  • Η ποιότητα βίντεο περιορίζεται στην ανάλυση WQVGA
  • Δεν υποστηρίζονται DivX/XviD
  • Το μενού αν και ταχύτατο είναι το ίδιο από την εποχή του K750
  • Δεν διαβάζει αρχεία Word
  • Ο τηλεφωνικό κατάλογος δέχεται μέχρι 1000 ονόματα

Συμπέρασμα

Αν δεν θέλετε να ξοδέψετε μια περιουσία (431 ευρώ) για να αγοράσετε ένα πολύ δυνατό και στυλάτο κινητό τηλέφωνο σίγουρα το Sony Ericsson W995 είναι αυτό που ψάχνετε. Τα κύρια χαρακτηριστικά που σίγουρα θα σας κάνουν να το βάλετε στην λίστα με τις επόμενες αγορές σας είναι η κάμερα των 8.1 Megapixels, η εξαιρετική ποιότητα ήχου κυρίως από τα ακουστικά, το γρήγορο μενού και η ποιότητα κατασκευής της συσκευής.

Νομίζω ότι η Sony Ericsson μετά από πολύ καιρό ξαναβρήκε τον σωστό δρόμο όσον αφορά τα κινητά τηλέφωνα, κατασκευάζοντας τηλέφωνα που μπορούν να ανταγωνιστούν τα αντίστοιχα των υπόλοιπων εταιρειών.

Είναι από τις ελάχιστες φορές που ένα κινητό της Sony Ericsson μου άφησε τόσο θετικές εντυπώσεις. Η ναυαρχίδα της σειράς Walkman είναι εδώ και περιμένει να την αποκτήσετε.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.