XBLOG logo @2x

Real.gr: Πρώτες εντυπώσεις από το portal του Νίκου Χατζηνικολάου

Μία εβδομάδα (και κάτι) λειτουργίας συμπλήρωσε το Real.gr, το portal – ηλεκτρονική εφημερίδα του Νίκου Χατζηνικολάου… Αν και το site είναι ακόμα σε “beta” version νομίζω μπορώ να γράψω τις πρώτες εντυπώσεις μου…

Πέρασαν αρκετοί μήνες από τότε που ο γνωστός δημοσιογράφος έλεγε από το μικρόφωνο της εκπομπής του στον Real Fm ότι ετοιμάζεται και αυτός να μπει στον… στίβο της διαδικτυακής ενημέρωσης… Το Real.gr “ανέβηκε” το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου τα ξημερώματα…

Έχοντας πλοηγηθεί αρκετή ώρα αυτές τις μέρες στις σελίδες του Real.gr νομίζω ότι είναι σχετικά πλήρες όσον αφορά τις ειδήσεις που ανεβαίνουν σε αυτό, ωστόσο νομίζω ότι χάνει αρκετά στο ότι δεν ακολουθεί τις “επιταγές” του Web 2.0 και γενικά ο όλος σχεδιασμός του μου φαίνεται λιγάκι “απαρχαιωμένος”.

Για παράδειγμα, στο header δεξιά υπάρχουν επιλογές για Twitter, Facebook και YouTube, οι οποίες αν κλικάρει κανείς πάνω τους οδηγούν απλά στην κεντρική σελίδα.

Ξαναλέω ότι το site είναι σε beta μορφή, από την άλλη όμως το λογότυπο της Τράπεζας Κύπρου ως χορηγός των featured άρθρων στην κεντρική σελίδα έχει αλλάξει θέση 2-3 φορές μέσα σε αυτή την εβδομάδα. Αρχικά ήταν πάνω δεξιά, μετά πήγε κάτω δεξιά και τώρα το βλέπει κανείς κάτω αριστερά στα featured articles.

Επίσης η εμφάνιση των featured άρθρων στην κεντρική σελίδα γίνεται με Microsoft Silverlight, κάτι που επίσης δε μου άρεσε, αφού για παράδειγμα αν μπω απ΄το κινητό μου στο real.gr δεν μπορώ να δω τα featured άρθρα. Υπάρχουν πολλές άλλες “ανοιχτές” λύσεις για την εμφάνιση των featured άρθρων προσβάσιμες από όλους τους browsers και υπολογιστές/κινητά που θα μπορούσαν να προτιμηθούν.

Άλλο ένα σημαντικό μειονέκτημα θεωρώ ότι είναι η απουσία δυνατότητας σχολιασμού των ειδήσεων και των άρθρων που υπάρχουν στο real.gr από τους αναγνώστες. Τι να τα κάνεις τα άρθρα πχ του Χρήστου Πασαλάρη, τον οποίο γνωρίζω και εκτιμώ πολύ, και των άλλων αρθρογράφων αν δε μπορείς να γράψεις τη δική σου γνώμη κάτω από τα άρθρα τους;

Σύντομα νομίζω ότι θα πρέπει να προστεθούν και άλλες επιλογές στο κεντρικό μενού πλοήγησης ή να γίνουν αλλαγές στο υπάρχον μενού, το οποίο μου φαίνεται λιγάκι “φτωχό”. Η σελίδα με τις τεχνολογικές ειδήσεις έχει χωθεί σε υπομενού της κατηγορίας “Κοινωνία”, ενώ υπάρχει κατηγορία “Αφιερώματα” στο κεντρικό μενού που περιέχει μόλις ένα αφιέρωμα!

Κάτι άλλο που διαπίστωσα επίσης είναι ότι αν θέλεις να ψάξεις για κάποιο θέμα, δεν αρκεί να γράψεις απλά λέξη-φράση στη φόρμα αναζήτησης και να πατήσεις “Enter”, αλλά πρέπει να γράψεις τη λέξη-φράση και να κάνεις κλικ στο κουμπί “Αναζήτηση”, αφού αν πας να ψάξεις με τον πρώτο τρόπο το real.gr θα σου ξαναφορτώσει τη σελίδα στην οποία βρίσκεσαι.

Αυτά για την ώρα, αναμένω βελτιώσεις και θα επανέλθω αν χρειαστεί!

Α! Μη ξεχάσω! Ψηλά στο real.gr υπάρχει και ένα μικρό εικονίδιο με ένα iPhone, όπου αν πλησιάσετε με το ποντίκι σας θα εμφανιστεί το εξής: “Προσεχώς: Κατεβάστε την εφαρμογή της RealNews για iPhone”.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.