XBLOG logo @2x

Οθόνες Apple: Βλάπτουν τα μάτια;

Παλαιότερα μοντέλα της Apple προτιμάει να χρησιμοποιεί ο Jake Wallis Simons, συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, εκφράζοντας σε άρθρο του ανησυχίες σχετικά με το πόσο ασφαλείς είναι οι νέες οθόνες της Apple, αν βλάπτουν τα μάτια και γενικότερα τι επιπτώσεις έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Στο άρθρο του ο Jake Wallis Simons, αναφέρει ότι από το 2008 που χρησιμοποιεί προϊόντα της Apple τον πονάνε τα μάτια του μετά από μία ώρα χρήσης, ενώ έχει ναυτία, ζάλη, τσούξιμο και πόνο στα μάτια!

Προκειμένου να μην νιώθει τέτοια ενόχληση στα μάτια, ο συντάκτης της Telegraph, δοκίμασε να φορέσει γυαλιά, κάλυψε και τις οθόνες με anti-glare ταινία, ενώ ρύθμισε τη φωτεινότητα της οθόνης και το μέγεθος της γραμματοσειράς, όμως δεν είδε αποτέλεσμα κι έτσι ξεκίνησε να χρησιμοποιεί παλαιότερες συσκευές της εταιρίας.

Το 2009 η Apple άρχισε να αντικαθιστά τις LCD οθόνες της με νέες φωτεινές LED οθόνες. Αυτό ανέφερε ο συντάκτης στο άρθρο του, εξηγώντας ότι αυτό δεν μπορεί να είναι αποκλειστικό πρόβλημα της Apple, ωστόσο είναι πιθανό να σχετίζονται όντως οι καινούριες οθόνες με τα συμπτώματα αυτά.

Αναφέρει μάλιστα, ότι με όσους το έχει συζητήσει, ένα αξιοσημείωτο ποσοστό είχε παρόμοιες εμπειρίες. Ενδικτικά αναφέρει την περίπτωση του αδελφού του, ο οποίος προκειμένου να λύει το πρόβλημα, μείωσε τη φωτεινοτητα της οθόνης στο ελάχιστο και έβαλε φίλτρο anti-glare. Αυτό δεν έλυσε το πρόβλημα εντελώς, αλλά το καθιστά διαχειρίσιμο.

Κάθε χρόνο περισσότεροι άνθρωποι περνούν όλο και περισσότερο χρόνο μπροστά από οθόνες υπολογιστών. Το γεγονός, ωστόσο, ότι ο πόνος στα μάτια, η ναυτία και η ζάλη μπορεί να συνδέεται με τις οθόνες αυτές δεν αναγνωρίζεται ευρέως. Ίσως αυτό συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι δεν συγχέουν τα συμπτώματά τους με τις οθόνες που χρησιμοποιούν, αλλά ακόμη κι αν το κάνουν, δεν μπορούν να το αποδείξουν.

Στο τέλος του άρθρου, ο συντάκτης απευθύνεται στην Apple και ζητάει απότην εταιρία να βρει μία λύση ή να ερευνήσει το ζήτημα σε βάθος, προκειμένου να βρουν τι πραγματικά φταίει: «Αν και δεν μπορούμε να το αποδείξουμε, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι οι οθόνες σας βλάπτουν την υγεία μας. Ένας στρατός ανθρώπων υποφέρει σιωπηλά για πάρα πολύ καιρό. Τι σκοπεύετε να κάνετε γι ‘αυτό;» γράφει χαρακτηριστικά.

[via]

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.