XBLOG logo @2x

Νέος φόρος σε ιδιοκτήτες ακινήτων και ελεύθερους επαγγελματίες

Δέσμη νέων φορολογικών μέτρων ύψους, ύψους 2 δισ. ευρώ φέρνει η τρόικα στο διαπραγματευτικό προσκήνιο. Αυτήν τη φορά στο στόχαστρο μπαίνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αφού αν αποφασιστεί το μέτρο θα κληθούν να πληρώσουν… κεφαλικό φόρο.

Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ήδη τις νομοθετικές διατάξεις ενώ στις ρυθμίσεις περιλαμβάνεται και ο περιορισμός των κλιμακίων από οκτώ σε τέσσερα.

Αναλυτικότερα, «κεφαλικό» έκτακτο φόρο σε 1.500.000 φορολογούμενους που εκμισθώνουν ακίνητα και ο οποίος θα αρχίζει από τα 150 ευρώ και θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος από ενοίκια, αλλά και φορολόγηση από το πρώτο ευρώ των ελεύθερων επαγγελματιών με συντελεστή 20%-30%, περιλαμβάνει το φορολογικό πακέτο ύψους 2 δισ. ευρώ που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο.

Παράλληλα σχεδιάζεται μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 45% για τα φυσικά πρόσωπα, με εφαρμογή νέας φορολογικής κλίμακας με περιορισμό των κλιμακίων σε 3 με 4 από 8 που είναι σήμερα ή 4 και κατάργηση της τεκμαρτής και αυτοτελούς φορολογίας.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών περιέγραψε, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τους βασικούς άξονες του νέου φορολογικού καθεστώτος:

  • Ανατρέπεται εκ βάθρων το καθεστώς φορολογίας εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες και για τις ατομικές επιχειρήσεις καθώς θα φορολογούνται όχι με βάση την κλίμακα που ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα αλλά με βάση το σύστημα που ισχύει για τις επιχειρήσεις (ΑΕ, ΕΠΕ).
  • Διατηρείται το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά τα εισοδήματά θα φορολογούνται με νέα φορολογική κλίμακα, η οποία θα έχει λιγότερα κλιμάκια με αναπροσαρμογή των συντελεστών. Το βέβαιο είναι ότι θα μειωθεί ο ανώτατος συντελεστής που είναι σήμερα 45% και αφορά το τμήμα του εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ. Στις προθέσεις του υπουργείου είναι σταδιακά να εναρμονιστεί η φορολογία των φυσικών προσώπων με των επιχειρήσεων.
  • Μειώνεται η συνολική φορολογική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις (ΑΕ, ΕΠΕ) που σήμερα μαζί με τη φορολογία των μερισμάτων φθάνει το 42,5%. Ο στόχος είναι η επιβάρυνση να μην ξεπερνάει το 30%, αφού στρατηγικός στόχος είναι να υπάρχει ενιαία φορολογική μεταχείριση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων.
  • Καταργούνται τα καθεστώτα των τεκμαρτών και αυτοτελών φορολογιών και όλες οι επιχειρήσεις θα φορολογούνται με βάση τα βιβλία και στοιχεία τους. Ετσι θα καταργηθεί το ειδικό καθεστώς που ισχύει στις οικοδομικές επιχειρήσεις με βιβλία Β΄ κατηγορίας και σύμφωνα με το οποίο τα καθαρά τους κέρδη προκύπτουν από την εφαρμογή 20% επί του τζίρου τους. Αντίθετα θα παραμείνει το αντικειμενικό σύστημα φορολόγησης για τους αγρότες και κτηνοτρόφους

[via]

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.