XBLOG logo @2x

Mπακογιάννη – Σαμαράς οι επικρατέστεροι για την αρχηγία στη Νέα Δημοκρατία

Δύο ακόμα δημοσκοπήσεις δημοσίευσαν σήμερα δύο κυριακάτικες εφημερίδες για την διαδοχή στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας. Τα αποτελέσματα δείχνουν ως επικρατέστερους για την αρχηγία την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Αντώνη Σαμαρά, με την πρώτη να διατηρεί σημαντικό προβάδισμα έναντι του δεύτερου. Σημαντικό στοιχείο ωστόσο είναι το μειωμένο ενδιαφέρον των πολιτών, αφού σύμφωνα με την έρευνα της Public Issue για την “Καθημερινή” μόνο οι 4 στους 10 (38%) αυτών που απάντησαν ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στο κόμμα, ενώ το 62% τείνει να αδιαφορεί.

Δείτε τα αναλυτικά στοιχεία των ερευνών που διεξήχθησαν για τις δύο εφημερίδες και τα σχετικά άρθρα που συνοδεύουν τα αποτελέσματα.

Καθημερινή: Μειωμένο ενδιαφέρον για το ράλι της διαδοχής

του Γιάννη Μαυρή

Η βαρύτατη ήττα της Ν.Δ. στις πρόσφατες εκλογές, τις οποίες για (ορθολογικά) ανεξήγητους λόγους επεδίωξε, έχει ως αποτέλεσμα να εστιάζεται σήμερα το ενδιαφέρον των ΜΜΕ στα εσωκομματικά της τεκταινόμενα. Ενδιαφέρον, ωστόσο, που δεν συναντάται αντιστοίχως από την πλευρά των πολιτών. Μόνον 4 στους 10 πολίτες (38%) δείχνουν να ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στον χώρο της Ν.Δ., ενώ η ευρύτερη κοινωνική πλειοψηφία (62%) τείνει μάλλον να αδιαφορεί. Σε σύγκριση, δε, με την αντίστοιχη κομματική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ, το 2007, το κοινωνικό ενδιαφέρον είναι σαφώς χαμηλότερο (53% το 2007, έναντι 38% σήμερα). Ειπωμένο διαφορετικά, το προσεχές συνέδριο της Ν.Δ. παραμένει εσωτερική κομματική υπόθεση. Από την άλλη πλευρά, το ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίσσεται η διαδικασία διαδοχής είναι εξαιρετικά δυσμενές για τη Ν.Δ. Η πλειοψηφία των πολιτών (61%), αλλά και των ίδιων των (εναπομεινάντων) ψηφοφόρων της Ν.Δ. (52%) πιστεύει ότι η κρίση του κόμματος θα ξεπεραστεί δύσκολα, ενώ αντίστοιχος αριθμός πολιτών (58%) εκτιμά ότι θα απαιτηθεί χρόνος μεγαλύτερος της τετραετίας, για να επιστρέψει το κόμμα στην εξουσία. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ, δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας σε PDF εδώ.

Έθνος της Κυριακής: Ξεκαθαρίζει το δίδυμο του τελικού

του Παναγιώτη Τσούτσια

Αγώνας δρόμου μετ΄εμποδίων θυμίζει η κούρσα διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία, καθώς η Ντόρα Μπακογιάννη βρίσκεται λίγα μέτρα πιο μπροστά από τον δεύτερο συνυποψήφιό της Αντώνη Σαμαρά. Με βραχεία κεφαλή προηγείται στη μάχη για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ενώ όλα δείχνουν, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, ότι θα επαναληφθεί η εκλογική αναμέτρηση καθώς ουδείς εκ των τεσσάρων υποψήφιων για την προεδρία δεν φαίνεται να κερδίζει την πλειοψηφία όσων θα πάνε να ψηφίσουν. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.